BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Unions agentur for uddannelse inden for retshåndhævelse (Cepol) og om ophævelse og erstatning af Rådets afgørelse 2005/681/RIA

11.3.2015 - (COM(2014)0465 – C8‑0110/2014 – 2014/0217(COD)) - ***I

Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender
Ordfører: Kinga Gál


Procedure : 2014/0217(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A8-0048/2015
Indgivne tekster :
A8-0048/2015
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Unions agentur for uddannelse inden for retshåndhævelse (Cepol) og om ophævelse og erstatning af Rådets afgørelse 2005/681/RIA

(COM(2014)0465 – C8‑0110/2014 – 2014/0217(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–       der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2014)0465),

–       der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 87, stk. 2, litra b), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C8‑0110/2014),

–       der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

–       der henviser til forretningsordenens artikel 59,

–       der henviser til betænkning fra Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender og udtalelse fra Budgetudvalget (A8-0048/2015),

1.      vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2.      anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre sit forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.      opfordrer Kommissionen til at tilvejebringe en overordnet analyse af det administrative samarbejde mellem EU-agenturerne, og hvor et sådant samarbejde kunne skabe synergieffekter i fremtiden;

4.      pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 6

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(6) For at sikre at uddannelse på EU-plan af retshåndhævende personale er af høj kvalitet, sammenhængende og ensartet, bør Cepol bestræbe sig på at strukturere uddannelsen i overensstemmelse med principperne i den europæiske ordning for uddannelse i retshåndhævelse. Retshåndhævende personale bør uanset rang have adgang til uddannelse på EU-plan. Cepol bør sikre, at der foretages en evaluering af uddannelsen, og at konklusionerne af vurderinger af uddannelsesbehovene indgår i planlægningen, således at fremtidige foranstaltninger gøres mere effektive. Cepol bør arbejde for, at uddannelse på EU-plan anerkendes i medlemsstaterne.

(6) For at sikre at uddannelse på EU-plan af retshåndhævende personale er af høj kvalitet, sammenhængende og ensartet, bør Cepol bestræbe sig på at strukturere uddannelsen i overensstemmelse med principperne i den europæiske ordning for uddannelse i retshåndhævelse med særlig vægt på beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder i forbindelse med retshåndhævelse. Retshåndhævende personale bør uanset rang have adgang til uddannelse på EU-plan. Cepol bør sikre, at der foretages en evaluering af uddannelsen, og at konklusionerne af vurderinger af uddannelsesbehovene indgår i planlægningen, således at fremtidige foranstaltninger gøres mere effektive. Cepol bør arbejde for, at uddannelse på EU-plan anerkendes i medlemsstaterne.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6a) For at opnå den mest effektive ressourceanvendelse bør Cepols aktiviteter være målrettet mod temaområder med en klar EU-merværdi og en grænseoverskridende dimension, der er tæt forbundet med strategien for EU's indre sikkerhed. Der bør være et fremadrettet fokus for at identificere, hvilke foranstaltninger inden for uddannelse og kapacitetsopbygning der er behov for i fremtiden på EU-plan.

Begrundelse

For at sikre Cepols effektivitet og gennemslagskraft bør dets begrænsede ressourcer målrettes mod nogle få temaområder med en klar EU-merværdi, således at man undgår dobbeltarbejde i forhold til medlemsstaterne og overholder nærhedsprincippet. Hvis indsatsen koncentreres om et begrænset antal temaområder, frigøres der ressourcer, som kan anvendes til at fremme kvalitet og tiltrækningskraft.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) For at undgå overlapninger i uddannelsesaktiviteterne for det kompetente retshåndhævende personale, som gennemføres af Den Europæiske Unions eksisterende agenturer og andre relevante organer, bør Cepol vurdere de strategiske uddannelsesbehov og tage fat på Unionens prioriteter inden for indre sikkerhed og de eksterne aspekter heraf i overensstemmelse med de relevante politikcyklusser.

(7) For at undgå overlapninger, ukoordinerede initiativer eller dobbeltarbejde i uddannelsesaktiviteterne for det kompetente retshåndhævende personale, som gennemføres af Den Europæiske Unions eksisterende agenturer og andre relevante organer, bør Cepol vurdere de strategiske uddannelsesbehov og tage fat på Unionens prioriteter inden for indre sikkerhed og de eksterne aspekter heraf.

Begrundelse

For at sikre en effektiv udnyttelse af de begrænsede ressourcer er det vigtigt at opnå en mere effektiv koordinering mellem de RIA-agenturer, der beskæftiger sig med uddannelse, således at der skabes synergi, og overlapninger elimineres.

Som det eneste specialiserede agentur, der udelukkende beskæftiger sig med uddannelse inden for retshåndhævelse, bør Cepol desuden være i stand til at bistå EU-institutionerne med at formulere de prioriterede målsætninger, som skal tilgodeses via uddannelsesforanstaltninger.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(9) Kommissionen og medlemsstaterne bør være repræsenteret i Cepols bestyrelse, så de effektivt kan kontrollere udøvelsen af agenturets funktioner. Bestyrelsen bør bestå af medlemmer, der udnævnes på grundlag af deres erfaring med ledelse af organisationer i den offentlige eller private sektor og deres kendskab til national uddannelsespolitik for retshåndhævende personale. Bestyrelsen bør have de nødvendige beføjelser til at fastlægge budgettet, kontrollere dets gennemførelse, vedtage de nødvendige finansielle bestemmelser og Cepols strategi, fastlægge gennemsigtige arbejdsprocedurer for Cepols beslutningstagning, udnævne direktøren, fastsætte resultatindikatorer og udøve ansættelsesmyndighedsbeføjelser i overensstemmelse med personalevedtægten og ansættelsesvilkårene for øvrige ansatte.

(9) Kommissionen og medlemsstaterne bør være repræsenteret i Cepols bestyrelse, så de effektivt kan kontrollere udøvelsen af agenturets funktioner. Bestyrelsesmedlemmer og deres suppleanter bør udnævnes på grundlag af deres erfaring med ledelse af organisationer i den offentlige eller private sektor og deres kendskab til national uddannelsespolitik for retshåndhævende personale. Bestyrelsen bør have de nødvendige beføjelser til at fastlægge budgettet, kontrollere dets gennemførelse, vedtage de nødvendige finansielle bestemmelser og Cepols strategi, fastlægge gennemsigtige arbejdsprocedurer for Cepols beslutningstagning, udnævne eksekutivdirektøren, fastsætte resultatindikatorer og udøve ansættelsesmyndighedsbeføjelser i overensstemmelse med personalevedtægten og ansættelsesvilkårene for øvrige ansatte.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) For at sikre den videnskabelige kvalitet af Cepols arbejde bør der nedsættes et videnskabeligt udvalg som et uafhængigt rådgivende organ bestående af uafhængige personer på højeste akademiske og faglige niveau inden for de områder, som denne forordning dækker.

(11) For at sikre den videnskabelige kvalitet af Cepols arbejde bør der nedsættes et videnskabeligt udvalg som et uafhængigt rådgivende organ bestående af uafhængige personer på højeste akademiske og faglige niveau inden for de områder, som denne forordning dækker. Medlemmerne af det videnskabelige udvalg bør udnævnes af bestyrelsen efter en gennemsigtig procedure med indkaldelse af ansøgninger og udvælgelse, der offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Betragtning 12

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(12) Cepol bør sikre, at uddannelsesaktiviteterne baseres på den relevante udvikling inden for forskning og opfordre til indgåelse af stærkere partnerskaber mellem universiteter og uddannelsesinstitutioner inden for retshåndhævelse i medlemsstaterne.

(12) Cepol bør sikre, at uddannelsesaktiviteterne baseres på den relevante udvikling inden for forskning og opfordre til indgåelse af stærkere partnerskaber mellem universiteter og uddannelsesinstitutioner inden for retshåndhævelse i medlemsstaterne samt andre EU-agenturer for retshåndhævelse med henblik på at skabe afsmitningseffekt gennem et styrket samarbejde.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) For at sikre Cepol fuld selvstændighed og uafhængighed bør agenturet råde over et selvstændigt budget, hvor indtægterne hovedsagelig kommer fra et bidrag fra Unionens budget. Unionens budgetprocedure bør gælde for så vidt angår Unionens bidrag og enhver anden støtte, som ydes over Den Europæiske Unions almindelige budget. Revisionen af regnskaberne bør foretages af Revisionsretten.

(13) For at sikre Cepol fuld selvstændighed og uafhængighed og for at sætte det i stand til på forsvarlig vis at opfylde de mål og udføre de opgaver, der er omhandlet i denne forordning, bør agenturet råde over et tilstrækkeligt og selvstændigt budget, hvor indtægterne hovedsagelig kommer fra et bidrag fra Unionens budget. Unionens budgetprocedure bør gælde for så vidt angår Unionens bidrag og enhver anden støtte, som ydes over Den Europæiske Unions almindelige budget. Revisionen af regnskaberne bør foretages af Revisionsretten.

Begrundelse

Forslaget til forordning tildeler Cepol nye opgaver eller udvider, ændrer og omprioriterer eksisterende opgaver, men det foreslåede budget tager ikke højde for disse ambitioner ved at tildele agenturet de nødvendige supplerende ressourcer. Cepol har nået grænsen for, hvad der kan udrettes ved hjælp af intern omrokering. Derfor bør der afsættes tilstrækkelige midler til Cepol for at sikre, at agenturet kan varetage sine nye opgaver på en forsvarlig måde.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Artikel 1 – stk. 1 og stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Herved oprettes Den Europæiske Unions Agentur for uddannelse inden for retshåndhævelse (Cepol) for at fremme en sammenhængende europæisk uddannelsespolitik inden for retshåndhævelse.

1. Herved oprettes Den Europæiske Unions Agentur for uddannelse inden for retshåndhævelse (Cepol).

 

1a. Cepol oprettes for at forbedre samarbejdet mellem Unionens retshåndhævende myndigheder ved at støtte og gennemføre uddannelse af deres retshåndhævende personale i forbindelse med forebyggelse, opdagelse og efterforskning af strafbare handlinger, opretholdelse af lov og orden og EU-politimissioner for at fremme en sammenhængende europæisk uddannelsespolitik inden for retshåndhævelse og for at styrke dimensionen med grundlæggende rettigheder i forhold til uddannelse inden for retshåndhævelse.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Artikel 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) "retshåndhævende personale": politifolk, toldbetjente og ansatte i andre relevante forvaltningsgrene, herunder EU-organer, med ansvar for forebyggelse og bekæmpelse af grov kriminalitet, der berører to eller flere medlemsstater, terrorisme og de former for kriminalitet, der berører en fælles interesse, der er omfattet af en EU-politik, og for krisestyring og international politiovervågning af større begivenheder

a) "retshåndhævende personale": erhvervsgrupper beskæftiget med retshåndhævelse, herunder personer, der stadig er under uddannelse, eller politifolk, toldbetjente og ansatte i andre relevante forvaltningsgrene, med ansvar for forebyggelse og bekæmpelse af grov kriminalitet, der berører to eller flere medlemsstater, terrorisme og de former for kriminalitet, der berører en fælles interesse, der er omfattet af en EU-politik, den offentlige orden, krisestyring og international politiovervågning af større begivenheder, herunder medarbejdere eller eksperter fra EU's institutioner, organer, kontorer eller afdelinger, hvis kompetencer er relateret til disse opgaver

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Artikel 3 – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Mål

Cepols mål

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Cepol støtter, udvikler og koordinerer uddannelse af retshåndhævende personale i henhold til den europæiske ordning for uddannelse i retshåndhævelse, navnlig på områderne bekæmpelse af grov kriminalitet, der berører to eller flere medlemsstater, og terrorisme, afvikling af begivenheder med stor risiko for den offentlige orden og sportsbegivenheder, planlægning og ledelse af EU-missioner, samt ledelse inden for retshåndhævelse og sprogkundskaber, særligt for at

Cepol støtter, udvikler, gennemfører og koordinerer uddannelse af retshåndhævende personale i henhold til principperne for den europæiske ordning for uddannelse i retshåndhævelse, navnlig på områderne forebyggelse og bekæmpelse af grov og organiseret kriminalitet, der berører to eller flere medlemsstater, og terrorisme, varetagelse af den offentlige orden, afvikling af større begivenheder og sportsbegivenheder, planlægning og ledelse af EU-missioner, samt ledelse inden for retshåndhævelse og sprogkundskaber.

 

Cepols aktiviteter skal øge bevidstheden om og kendskabet til internationale instrumenter og aktiviteter og EU-instrumenter og -aktiviteter vedrørende samarbejde om retshåndhævelse, EU-organer, navnlig Europol, Eurojust og Frontex, deres funktionsmåde og rolle, samt retslige aspekter af samarbejdet om retshåndhævelse. Cepol skal fremme en fælles respekt og forståelse for grundlæggende rettigheder inden for retshåndhævelse, herunder privatlivets fred, databeskyttelse og ‑rettigheder, støtte til og beskyttelse af ofre, vidner og mistænkte, herunder beskyttelse af ofres rettigheder i forbindelse med kønsbestemt vold. Endvidere skal Cepol

 

 

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – litra ‑b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

-b) styrke samarbejdsnetværk mellem agenturer, der beskæftiger sig med retshåndhævelse, med henblik på at styre ulovlige indvandringsstrømme

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) tilskynde til udvikling af regionalt og bilateralt samarbejde blandt medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne, EU-organer og tredjelande

udgår

Begrundelse

Cepols begrænsede ressourcer bør være målrettet mod nogle få temaområder med en klar EU-merværdi for at sikre agenturets effektivitet og gennemslagskraft. Hvis indsatsen koncentreres om et begrænset antal temaområder, frigøres der ressourcer, som kan anvendes til at fremme kvalitet og tiltrækningskraft. Medlemsstaterne har bedre muligheder for at satse på bilateralt og regionalt samarbejde via anvendelse af temaorienterede fonde, f.eks. Fonden for Intern Sikkerhed, særlig hvad angår det nationale segment. Desuden er samarbejdet med tredjelande allerede omfattet af artikel 3, litra e), i Kommissionens forslag.

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – litra d

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

d) opstille detaljerede fælles uddannelsesplaner for retshåndhævende personale med henblik på at uddanne dem til deltagelse i EU-missioner

udgår

Begrundelse

Cepols begrænsede ressourcer bør være målrettet mod temaområder med en klar EU-merværdi for at sikre agenturets effektivitet og gennemslagskraft. Fælles læseplaner er et vigtigt element i bestræbelserne på at fremme en fælles tilgang til grænseoverskridende samarbejde inden for retshåndhævelse og bør ikke være snævert fokuseret på deltagelse i EU-missioner. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at Cepols engagement i FSFP er af civil karakter. Desuden er udviklingen af uddannelsesinitiativer i denne kontekst allerede omfattet af artikel 3, litra e), i Kommissionens forslag.

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – litra e

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

e) støtte medlemsstater og EU-organer i aktiviteter til at opbygge kapacitet til retshåndhævelse i tredjelande

e) udvikle, koordinere og gennemføre uddannelse for at støtte medlemsstater og EU-organer i aktiviteter til at uddanne retshåndhævende personale til at deltage i EU-missioner og opbygge kapacitet til retshåndhævelse i tredjelande

Begrundelse

For at styrke agenturets effektivitet og ansvarlighed er det vigtigt, at det ved formuleringen af agenturets mål klart fastslås, at Cepol bør udvikle, koordinere og gennemføre uddannelse og ikke blot yde støtte.

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 2 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) fælles uddannelsesplaner med henblik på at øge bevidstheden om kriminelle fænomener på tværs af landegrænserne, afhjælpe mangler i viden angående disse fænomener og/eller fremme en fælles tilgang til dem

b) fælles uddannelsesplaner med henblik på at øge bevidstheden om og kendskabet til kriminelle fænomener på tværs af landegrænserne, afhjælpe mangler i viden angående disse fænomener og/eller fremme en fælles tilgang til dem, navnlig hvad angår terrorisme, cyberkriminalitet, efterforskning af finansielle forhold og deltagelse i EU-missioner

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Cepol kan deltage i kommunikationsaktiviteter på eget initiativ på de områder, der er omfattet af agenturets mandat. Kommunikationsaktiviteterne må ikke gribe ind i de opgaver, der er nævnt i stk. 1, og skal gennemføres i henhold til relevante kommunikations- og formidlingsplaner, som bestyrelsen har vedtaget.

5. Cepol kan deltage i kommunikationsaktiviteter på eget initiativ på de områder, der er omfattet af agenturets mandat.

Begrundelse

Det er ikke muligt at lade forpligtelserne i en forordning være afhængige af eksterne dokumenter, som ikke er offentliggjorte (jf. retningslinje 16 i den fælles praktiske vejledning i affattelse af EU-lovgivning).

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Cepol bidrager til udvikling af forskning af relevans for uddannelsesaktiviteter, som er omfattet af denne forordning, navnlig hvad angår inddragelse af spørgsmål om bekæmpelse af grov kriminalitet og kriminalitet på tværs af landegrænserne i uddannelsesaktiviteter.

1. Cepol kan udføre, samarbejde med eller fremme forskning og undersøgelser af videnskabelig karakter, forberedende undersøgelser og feasibilityundersøgelser, også efter anmodning fra Europa-Parlamentet, Rådet eller Kommissionen, når dette er hensigtsmæssigt og foreneligt med agenturets prioriteter og årlige arbejdsprogram, navnlig hvad angår inddragelse af spørgsmål om bekæmpelse af grov kriminalitet og kriminalitet på tværs af landegrænserne i uddannelsesaktiviteter. Ved udførelsen af disse opgaver kan Cepol forvalte midler fra EU's bistand til forskning.

Begrundelse

Cepol bør have et klart retsgrundlag for at engagere sig i forskning, uden at dette berører agenturets hovedprioriteter, for fuldt ud at gennemføre en tilgang til uddannelse inden for retshåndhævelse, der garanterer og fremmer videnskabelig integritet og fornyelse med hensyn til læringsprodukter.

Ændringsforslag  19

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 3 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) organisere og koordinere hensigtsmæssig og rettidig udnævnelse af deltagere i aktiviteter på nationalt niveau

b) organisere og koordinere hensigtsmæssig og gennemsigtig udnævnelse af deltagere i aktiviteter på nationalt niveau

Begrundelse

Udnævnelse af deltagere i aktiviteter på nationalt plan bør foregå på en gennemsigtig måde, alle de offentliggjorte poster bør være tilgængelig for alle, og udvælgelsen bør kunne begrundes klart.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Hver medlemsstat træffer bestemmelse om organisationen og personalet i den nationale enhed i overensstemmelse med den nationale lovgivning.

4. Hver medlemsstat træffer bestemmelse om organisationen og personalet i den nationale enhed i overensstemmelse med den nationale lovgivning under hensyntagen til denne forordning og de relevante traktater i hvert enkelt tilfælde.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Bestyrelsesmedlemmer og deres suppleanter udnævnes på baggrund af deres viden inden for uddannelse af retshåndhævende personale under hensyntagen til relevante ledelsesmæssige, administrative og budgetmæssige færdigheder. Alle parter, der er repræsenteret i bestyrelsen, bestræber sig på at begrænse udskiftningen af deres repræsentanter for at sikre kontinuitet i bestyrelsens arbejde. Alle parter tilstræber at opnå en ligelig repræsentation af mænd og kvinder i bestyrelsen.

3. Bestyrelsesmedlemmer og deres suppleanter udnævnes på baggrund af deres viden inden for uddannelse af retshåndhævende personale under hensyntagen til relevante ledelsesmæssige, administrative, uddannelsesmæssige og budgetmæssige færdigheder. Alle parter, der er repræsenteret i bestyrelsen, bestræber sig på at begrænse udskiftningen af deres repræsentanter for at sikre kontinuitet i bestyrelsens arbejde. Alle parter tilstræber at opnå en ligelig repræsentation af mænd og kvinder i bestyrelsen.

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Hvert stemmeberettiget medlem har én stemme. Hvis et stemmeberettiget medlem ikke er til stede, har suppleanten stemmeret.

2. Hvert stemmeberettiget medlem har én stemme. Hvis et stemmeberettiget medlem ikke er til stede, har suppleanten stemmeret, forudsat at suppleanten har fået fuldmagt fra det stemmeberettigede medlem.

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Uden at det berører Kommissionens og bestyrelsens beføjelser, skal eksekutivdirektøren være uafhængig i udførelsen af sit hverv og må hverken søge eller modtage instruktioner fra nogen regering eller noget andet organ.

2. Eksekutivdirektøren skal være uafhængig i udførelsen af sit hverv og må hverken søge eller modtage instruktioner fra nogen regering eller noget andet organ

Begrundelse

Klar formulering Det er indlysende ud fra teksten, at eksekutivdirektøren står til ansvar over for bestyrelsen og Kommissionen, også uden at dette udtrykkeligt nævnes. Anvendelsen af formuleringen "uden at det berører" gør dette stykke uklart (jf. retningslinje 16, punkt 9, i den fælles praktiske vejledning i affattelse af EU-lovgivning).

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 5 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Eksekutivdirektøren er ansvarlig for udførelsen af de opgaver, der pålægges Cepol ved denne forordning. Eksekutivdirektøren er navnlig ansvarlig for:

5. Eksekutivdirektøren er ansvarlig for udførelsen af de opgaver, der pålægges Cepol ved denne forordning, navnlig:

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Eksekutivdirektøren sender hvert år budgetmyndigheden alle relevante oplysninger om resultaterne af evalueringsprocedurerne.

2. Eksekutivdirektøren sender hvert år budgetmyndigheden alle relevante oplysninger om resultaterne af evalueringsprocedurerne og underretter også Revisionsretten.

Ændringsforslag  26

Forslag til forordning

Artikel 24 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Cepol er et EU-organ. Det har status som juridisk person.

(Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag  27

Forslag til forordning

Artikel 24 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Kommissionen forelægger senest to år efter anvendelsesdatoen for denne forordning en cost-benefit-analyse og en konsekvensanalyse vedrørende hjemstedet.

Ændringsforslag  28

Forslag til forordning

Artikel 31 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Senest fem år efter den dato, der er nævnt i artikel 41, og herefter hvert femte år bestiller Kommissionen en evaluering til vurdering navnlig af virkningen, effektiviteten og produktiviteten af Cepols arbejde og agenturets arbejdsmetoder. I evalueringen skal der særligt tages stilling til, om der er behov for at ændre Cepols mandat, og til de finansielle konsekvenser af en eventuel ændring.

1. Senest fem år efter [anvendelsesdatoen for denne forordning] og herefter hvert femte år bestiller Kommissionen en evaluering til vurdering navnlig af virkningen, effektiviteten og produktiviteten af agenturets arbejde og dets arbejdsmetoder. I evalueringen skal der særligt tages stilling til, om der er behov for at ændre Cepols mandat, og til de finansielle konsekvenser af en eventuel ændring.

Begrundelse

Det er hensigtsmæssigt at sikre konsekvens i forhold til den foreslåede Europol-forordning.

Ændringsforslag  29

Forslag til forordning

Artikel 31 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. I forbindelse med hver anden evaluering foretages der desuden en analyse af de resultater, som Cepol har opnået, set i lyset af agenturets mål, mandat og opgaver. Hvis Kommissionen finder, at der ikke længere er grund til at videreføre Cepol med de mål, det mandat og de opgaver, agenturet er tillagt, kan den foreslå, at denne forordning ændres eller ophæves.

udgår

Begrundelse

Kommissionen kan til enhver tid foreslå ændringer til retsgrundlaget for et agentur eller foreslå, at agenturet nedlægges. Formålet med ændringsforslaget er således at forenkle teksten.

Ændringsforslag  30

Forslag til forordning

Artikel 34 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. De nødvendige bestemmelser vedrørende de lokaler og faciliteter, der skal stilles til rådighed for Cepol i Ungarn, samt de særlige regler i værtsmedlemsstaten, der finder anvendelse på agenturets eksekutivdirektør, bestyrelsesmedlemmer, Cepols personale og deres familiemedlemmer, fastsættes i en hjemstedsaftale mellem Cepol og Ungarn, der indgås, efter at bestyrelsen har godkendt den, dog senest to år efter denne forordnings ikrafttræden.

1. De nødvendige bestemmelser vedrørende de lokaler og faciliteter, der skal stilles til rådighed for Cepol i Ungarn, samt de særlige regler i værtsmedlemsstaten, der finder anvendelse på agenturets eksekutivdirektør, bestyrelsesmedlemmer, Cepols personale og deres familiemedlemmer, fastsættes i en hjemstedsaftale mellem Cepol og Ungarn, der indgås, efter at bestyrelsen har godkendt den.

Begrundelse

Der er allerede indgået en hjemstedsaftale.

BEGRUNDELSE

EU's interne sikkerhedsbehov er under konstant udvikling, hvilket resulterer i øgede krav til politikorps og retshåndhævende personale. De rigtige kvalifikationer vil være af afgørende betydning for, om man kan tage fremtidige udfordringer op og værne om borgernes sikkerhed. Et effektivt og gnidningsfrit grænseoverskridende samarbejde mellem alle de relevante nationale retshåndhævende myndigheder er en forudsætning for at imødegå den voksende trussel fra tværnational og organiseret kriminalitet. For at fremme og opretholde denne form for grænseoverskridende samarbejde og fremme gensidig tillid er det af afgørende betydning, at det retshåndhævende personale får den rette uddannelse. Stockholm-programmet indeholdt derfor en opfordring om at intensivere uddannelsen inden for EU-relaterede spørgsmål og gøre den systematisk tilgængelig for alle relevante erhverv inden for retshåndhævelse.

Det Europæiske Politiakademi (Cepol) er det agentur, der står for uddannelse inden for retshåndhævelse. Cepol er ikke en uddannelsesinstitution i gængs forstand – agenturets kurser foregår rundt omkring i EU, først og fremmest via et netværk af nationale politiskoler. Cepol har et forholdsvis beskedent budget (ca. 8,5 mio. EUR) og en slank stillingsstruktur (i alt ca. 40 personer, deriblandt tjenestemænd/midlertidigt ansatte, kontraktansatte og vikaransatte. I 2013 deltog ca. 8.250 politifolk i Cepols omtrent 100 aktiviteter (kurser, seminarer, konferencer, webinarer). Endvidere benyttede ca. 450 politibetjente, trænere og forskere fra 25 lande Cepols Erasmus-inspirerede europæiske udvekslingsprogram på politiområdet til at tilbringe et tidsrum ved et andet lands politikorps.

I marts 2013 forelagde Kommissionen et forslag om etablering af en europæisk ordning for uddannelse i retshåndhævelse (COM(2013)0172). Uddannelsesordningen skal identificere og afhjælpe mangler i den eksisterende uddannelse inden for retshåndhævelse med hensyn til grænseoverskridende anliggender ved at støtte og, når det er relevant, samordne undervisningen i europæiske og nationale ekspertisecentre. Ordningen henvender sig til retshåndhævende personale på alle niveauer (politibetjente, grænsevagter, toldbetjente og anklagere) samt andre erhvervsgrupper, der beskæftiger sig med retshåndhævelse som f.eks. personale ved de relevante EU-agenturer og -institutioner; ordningen er baseret på eksisterende uddannelsestilbud på nationalt plan og EU-plan og tilbydes via moderne indlæringsredskaber som f.eks. specialiserede kurser, fælles læseplaner, webbaseret undervisningsmateriale og udvekslingsprogrammer.

Det foreliggende forslag til forordning moderniserer Cepols retsgrundlag på linje med de ændringer, der er indført ved Lissabontraktaten (bl.a. hvad angår Europa-Parlamentets og de nationale parlamenters rolle), og giver Cepol ansvaret for at gennemføre principperne i den nye ordning for uddannelse i retshåndhævelse, som er beskrevet i den ovennævnte meddelelse fra Kommissionen.

Ordføreren er yderst tilfreds med forslaget. Europa-Parlamentet har flere gange anmodet Kommissionen om at bringe Cepols retlige rammer på linje med Lissabontraktaten og med de nye ambitioner, der kommer til udtryk i den europæiske ordning for uddannelse i retshåndhævelse. Ordføreren mener, at uddannelsestilbud af høj kvalitet til det retshåndhævende personale er en afgørende forudsætning for at bekæmpe alvorlig og organiseret grænseoverskridende kriminalitet, og sådanne uddannelsestilbud kan kun blive en realitet med et moderniseret og effektivt Cepol-agentur med et tilstrækkeligt personale.

Ordføreren glæder sig derfor over, at forslaget moderniserer de retlige rammer for Cepols aktiviteter. Takket være de nye retlige rammer kan Cepol stå for en effektiv gennemførelse af ordningen for uddannelse i retshåndhævelse og betjene det europæiske retshåndhævende miljø i bred forstand. Ordføreren er også enig i, at Cepols grundlæggende struktur – hvor der er etableret et nært samarbejde med et netværk af nationale politiskoler, hvor kurserne først og fremmest finder sted – bør forblive uændret. Det er Europa-Parlamentets bestemte opfattelse, at Cepol bør videreføres som et uafhængigt EU-agentur. Denne konsekvente støtte er på den ene side baseret på Cepols evne til at levere sit bidrag til opbygningen af en egentlig EU-retshåndhævelseskultur med forankring i respekten for de grundlæggende rettigheder og er på den anden side baseret på Cepols levedygtighed som et EU-agentur, der kan garantere EU-skatteborgerne valuta for pengene.

Det er derfor af afgørende betydning, at Cepol i sin egenskab af EU-agentur ikke blot skal fungere som en støtteplatform for samarbejdet mellem nationale organer, men at agenturet bør være solidt baseret på gennemførelse og formidling på EU-plan. Når der udfærdiges lovgivning om et EU-agentur, bør Europa-Parlamentet sætte sig ud over at finansiere initiativer, som kun har til formål at skabe netværk mellem nationale organer, eftersom der findes andre redskaber og fora, som egner sig bedre til dette formål, f.eks. foreningen af europæiske politiskoler, eller at etablere netværk svarende til Det Europæiske Kriminalpræventive Net, Det Europæiske Retlige Netværk og andre initiativer, der koordineres eller finansieres af Kommissionen. Ordføreren ønsker at sikre, at Cepol og ordningen for uddannelse i retshåndhævelse skal fungere så effektivt som muligt, og henleder derfor opmærksomheden på følgende punkter:

•   Fokus på EU-merværdi: Cepols begrænsede ressourcer bør bruges målrettet på nogle få temaområder med en klar EU-dimension og en klar grænseoverskridende dimension, der er tæt relateret til strategien for EU's indre sikkerhed og de prioriteter, EU-institutionerne har udpeget, for at sikre agenturets effektivitet og gennemslagskraft. Der bør være et fremadrettet fokus for at identificere, hvilke foranstaltninger inden for uddannelse og kapacitetsopbygning der er behov for i fremtiden. Hvis indsatsen koncentreres om et begrænset antal temaområder, frigøres der ressourcer, som kan anvendes til at fremme kvalitet og tiltrækningskraft. Tiltrækningskraften kan øges mærkbart ved hjælp af akkreditering, dvs. ved at sikre, at deltagelse tæller med i kvalificeringsordninger og forfremmelser i deltagernes oprindelseslande. Blandt de mulige temaområder med en klar EU-merværdi kan nævnes:

o Instrumenter og strukturer vedrørende retshåndhævelse i EU, EU's RIA-agenturer og EU's politikcyklus om alvorlig og organiseret kriminalitet

o Færdigheder, ekspertise, viden og redskaber til at sætte retshåndhævende personale i stand til at imødegå nye former for kriminalitet, som f.eks. cyberkriminalitet, og til at varetage efterforskning og relateret digital kriminalteknik samt kriminaltekniske finansielle analyser

o Grundlæggende menneskerettigheder, herunder privatlivets fred, databeskyttelse og ofres rettigheder

o Metoder, færdigheder og viden til en vellykket gennemførelse af en efterretningsbaseret politiindsats

•   Styrkelse af Cepols koordinerings- og støttefunktioner: Cepol bør have tilstrækkelig kompetence til at foretage en forsvarlig koordinering af uddannelse i retshåndhævelse på EU-plan og til at gennemføre de principper, der er fastslået i den europæiske ordning for uddannelse i retshåndhævelse. Denne indsats bør omfatte identificering af de strategiske uddannelsesbehov på EU-plan, akkreditering af uddannelse, fælles læseplaner og uddannelsesmateriale, udveksling af bedste praksis og definition af den grundviden, som alle politiskoler bør medtage i deres læseplaner. Når det er relevant og nødvendigt, bør Cepol være i stand til at levere uddannelse på EU-plan til personale og undervisere. Udvælgelsen bør altid foregå ud fra et kvalitetskriterium:

o Kvaliteten af læseplanerne med tilhørende akkrediterings- og certificeringspolitik

o Kvaliteten af underviserne, f.eks. via etablering af en EU-database for undervisere, foredragsholdere og forskere

o Kvaliteten af deltagerne via en forbedret måling af indlæringsresultater og tilhørende færdigheder, viden og adfærdsmønstre ved hjælp af prøver, der som afslutning på kurser fører til en anerkendt kvalifikation

o Kvaliteten af uddannelsesmiljøet (i reel og virtuel henseende) via en forbedret udnyttelse og anvendelse af den tilgængelige teknologi og en videnskabelig indfaldsvinkel til uddannelse, via etablering af ekspertisecentre, der kan tilbyde en bredere vifte af uddannelsesmuligheder, og via udvælgelse af det bedste uddannelsessted uanset geografisk placering.

•   Effektivitet: Cepols ledelsesstruktur kan strømlines yderligere ud fra de forslag, der er blevet fremsat under forhandlingerne om den nye Europolforordning. Et tæt samarbejde med Kommissionen og RIA-agenturerne bør øge effektiviteten ved at forhindre dobbeltarbejde, ukoordinerede initiativer og unødvendig overlapning. Desuden må Europa-Parlamentet have sikkerhed for, at Cepols aktiviteter og ydelser er på linje med EU's værdier og prioriteringer, og at agenturets mål er konkrete, målelige, realiserbare, realistiske og tidsmæssigt afgrænsede.

•   Behovet for tilstrækkelige ressourcer: Ifølge forslaget til forordning får Cepol tildelt nye opgaver, eller agenturets eksisterende opgaver bliver udvidet, ændret eller omprioriteret, men der bliver ikke stillet forholdsmæssige ressourcer til rådighed. Cepol har nået grænsen for, hvad der kan udrettes ved hjælp af intern omrokering. Derfor bør der som led i budgetproceduren afsættes tilstrækkelige midler til Cepol for at sikre, at agenturet kan varetage sine nye opgaver på en forsvarlig måde.

UDTALELSE fra Budgetudvalget (22.1.2015)

til Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Unions agentur for uddannelse inden for retshåndhævelse (Cepol) og om ophævelse og erstatning af Rådets afgørelse 2005/681/RIA
(COM(2014)0465 – C8‑0110/2014 – 2014/0217(COD))

Ordfører for udtalelse: Jens Geier

KORT BEGRUNDELSE

Kommissionen har foreslået en ny Cepol-forordning og ophævelse og erstatning af Rådets afgørelse 2005/681/RIA. Dette forslag er en opfølgning af det mislykkede forsøg på at sammenlægge Europol og Cepol, som blev forkastet af både Parlamentet og Rådet.

Budgetudvalget minder imidlertid om, at dets centrale holdning, som udtrykt i udtalelsen til forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om EU-Agenturet for Samarbejde og Uddannelse inden for Retshåndhævelse (Europol) samt om ophævelse af afgørelse 2009/371/RIA og 2005/681/RIA (COM(2013)0173), støtter en sammenlægning af Europol og Cepol. Budgetudvalget er fortsat overbevist om, at en sammenlægning ville have været den mest gavnlige løsning for begge agenturer, idet den både ville have muliggjort besparelser for så vidt angår de administrative udgifter og nye synergieffekter mellem de operationelle afdelinger.

Budgetudvalget minder ligeledes om, at det modsatte sig flytningen af agenturet til Budapest som besluttet i forordning (EU) nr. 543/2014 af 15. maj 2014. Budgetudvalget mener, at Cepol og Europol begge bør være beliggende i Haag. Anbringelse af de to agenturer på samme sted vil med tiden føre til i det mindste nogle besparelser og vil bestemt skabe afsmitningseffekt gennem øget kontakt mellem det operationelle personale og uddannelsespersonalet. Endvidere kan man forstille sig, at begge agenturer enes om at dele visse ressourcer, eller at Europol yder visse tjenester til Cepol, især med hensyn til rent administrative opgaver (såsom økonomi, personale, IT, logistik eller sikkerhedstjenester). Sådanne operationer kan selvfølgelig lettere gennemføres, hvis begge agenturer er anbragt i den samme by.

Budgetudvalget beklager på det kraftigste, at artikel 1, stk. 2 i ovennævnte forordning om flytningen af Cepol nu af Kommissionen udelukkende fortolkes som en opfordring til at forelægge nærværende forslag til en ny forordning for Cepol. Stykket tilføjede en ny artikel 21a med en revisionsklausul om flytningen og pålægger Kommissionen at forelægge en rapport den 30. november 2015 om effektiviteten af afgørelsen om at flytte Cepol til Budapest. "Rapporten ledsages om nødvendigt af et lovgivningsforslag om ændring af denne afgørelse efter en grundig cost-benefit-analyse og konsekvensanalyse". Denne grundige cost-benefit-analyse og konsekvensanalyse fandt aldrig sted, idet det nærværende forslag af Kommissionen blev vedtaget den 16. juli 2014, men flytningen af Cepol skete først herefter med den officielle indvielse af det nye hovedkvarter den 6. november.

Budgetudvalget insisterer derfor på, at en tilsvarende artikel skal tilføjes til nærværende forslag, idet det mener, at Europol og Cepol bør være beliggende i samme by, eftersom der kan opnås relevante besparelser på mellemlangt sigt, hvis begge agenturer deler en række administrative tjenester. Disse besparelser kunne herefter anvendes til begge agenturers aktionsudgifter.

ÆNDRINGSFORSLAG

Budgetudvalget opfordrer Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende ændringsforslag:

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 12

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(12) Cepol bør sikre, at uddannelsesaktiviteterne baseres på den relevante udvikling inden for forskning og opfordre til indgåelse af stærkere partnerskaber mellem universiteter og uddannelsesinstitutioner inden for retshåndhævelse i medlemsstaterne.

(12) Cepol bør sikre, at uddannelsesaktiviteterne baseres på den relevante udvikling inden for forskning og opfordre til indgåelse af stærkere partnerskaber mellem universiteter og uddannelsesinstitutioner inden for retshåndhævelse i medlemsstaterne samt andre EU-agenturer for retshåndhævelse med henblik på at skabe afsmitningseffekt gennem et styrket samarbejde.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 15

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(15) Med henblik på opfyldelsen af sin mission og i det omfang, det er nødvendigt for gennemførelsen af opgaverne, bør Cepol kunne samarbejde med andre EU-agenturer og relevante organer, de kompetente myndigheder i tredjelande og de internationale organisationer, der har kompetence på de områder, der dækkes af denne forordning, inden for rammerne af samarbejdsordninger indgået i henhold til denne forordning eller inden for rammerne af samarbejdsordninger indgået med nationale uddannelsesinstitutioner i tredjelande på grundlag af artikel 8 i Rådets afgørelse 2005/681/RIA.

(15) Med henblik på opfyldelsen af sin mission og i det omfang, det er nødvendigt for gennemførelsen af opgaverne, bør Cepol kunne samarbejde med andre EU-agenturer og relevante organer, de kompetente myndigheder i tredjelande og de internationale organisationer, der har kompetence på de områder, der dækkes af denne forordning, inden for rammerne af samarbejdsordninger indgået i henhold til denne forordning eller inden for rammerne af samarbejdsordninger indgået med nationale uddannelsesinstitutioner i tredjelande på grundlag af artikel 8 i Rådets afgørelse 2005/681/RIA. Kommissionen opfordres til at tilvejebringe en overordnet analyse af det administrative samarbejde mellem EU-agenturerne, og hvor et sådant samarbejde kunne skabe synergieffekter i fremtiden.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Artikel 24 – stk. 3

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Cepol har hjemsted i Budapest, Ungarn.

3. Cepol har midlertidigt hjemsted i Budapest, Ungarn.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Artikel 24 – stk. 3 a (nyt)

 

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Senest den 30. november 2016 forelægger Kommissionen en grundig cost-benefit-analyse og en konsekvensanalyse vedrørende det midlertidige hjemsted sammenlignet med Haag som et alternativt scenarie og, i givet fald, et lovgivningsforslag til ændring af stk. 3 i overensstemmelse hermed.

PROCEDURE

Titel

EU-Agenturet for Uddannelse inden for Retshåndhævelse (Cepol)

Referencer

COM(2014)0465 – C8-0110/2014 – 2014/0217(COD)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

LIBE

15.9.2014

 

 

 

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

BUDG

15.9.2014

Ordfører for udtalelse

       Dato for valg

Jens Geier

24.9.2014

Dato for vedtagelse

20.1.2015

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

17

12

4

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Nedzhmi Ali, Jean Arthuis, Reimer Böge, Lefteris Christoforou, Jean-Paul Denanot, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazabal Rubial, Jens Geier, Ingeborg Gräßle, Monika Hohlmeier, Bernd Kölmel, Zbigniew Kuźmiuk, Vladimír Maňka, Ernest Maragall, Clare Moody, Siegfried Mureșan, Victor Negrescu, Liadh Ní Riada, Pina Picierno, Patricija Šulin, Paul Tang, Indrek Tarand, Isabelle Thomas, Marco Valli, Monika Vana, Daniele Viotti, Marco Zanni

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Tamás Deutsch, Anneli Jäätteenmäki, Georgios Kyrtsos, Andrey Novakov, Stanisław Ożóg, Andrej Plenković, Ivan Štefanec

PROCEDURE

Titel

EU-Agenturet for Uddannelse inden for Retshåndhævelse (Cepol)

Referencer

COM(2014)0465 – C8-0110/2014 – 2014/0217(COD)

Dato for høring af EP

16.7.2014

 

 

 

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

LIBE

15.9.2014

 

 

 

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

BUDG

15.9.2014

 

 

 

Ordførere

       Dato for valg

Kinga Gál

24.9.2014

 

 

 

Behandling i udvalg

5.11.2014

11.12.2014

24.2.2015

 

Dato for vedtagelse

24.2.2015

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

43

4

4

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Martina Anderson, Heinz K. Becker, Malin Björk, Michał Boni, Rachida Dati, Frank Engel, Tanja Fajon, Laura Ferrara, Monika Flašíková Beňová, Lorenzo Fontana, Mariya Gabriel, Kinga Gál, Ana Gomes, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Jussi Halla-aho, Monika Hohlmeier, Brice Hortefeux, Filiz Hyusmenova, Sophia in ‘t Veld, Iliana Iotova, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Timothy Kirkhope, Barbara Kudrycka, Kashetu Kyenge, Vicky Maeijer, Roberta Metsola, Claude Moraes, Alessandra Mussolini, József Nagy, Péter Niedermüller, Soraya Post, Birgit Sippel, Branislav Škripek, Csaba Sógor, Helga Stevens, Traian Ungureanu, Marie-Christine Vergiat, Udo Voigt, Josef Weidenholzer, Cecilia Wikström, Kristina Winberg

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Hugues Bayet, Carlos Coelho, Anna Maria Corazza Bildt, Pál Csáky, Angelika Mlinar, Emilian Pavel, Barbara Spinelli, Josep-Maria Terricabras, Kazimierz Michał Ujazdowski

Dato for indgivelse

12.3.2015