BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af de forvaltnings-, bevarelses- og kontrolforanstaltninger, der skal anvendes i konventionsområdet for Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT), og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1936/2001, (EF) nr. 1984/2003 og (EF) nr. 520/2007

27.4.2017 - (COM(2016)0401 – C8-0224/2016 – 2016/0187(COD)) - ***I

Fiskeriudvalget
Ordfører: Gabriel Mato


Procedure : 2016/0187(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A8-0173/2017
Indgivne tekster :
A8-0173/2017
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af de forvaltnings-, bevarelses- og kontrolforanstaltninger, der skal anvendes i konventionsområdet for Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT), og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1936/2001, (EF) nr. 1984/2003 og (EF) nr. 520/2007

(COM(2016)0401 – C8-0224/2016 – 2016/0187(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–  der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2016)0401),

–  der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 43, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C8-0224/2016),

–  der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

–  der henviser til udtalelse af 19. oktober 2016[1] fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

–  der henviser til forretningsordenens artikel 59,

–  der henviser til betænkning fra Fiskeriudvalget og udtalelse fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (A8-0173/2017),

1.  vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen erstatter, i væsentlig grad ændrer eller agter i væsentlig grad at ændre sit forslag;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

Ændringsforslag    1

Forslag til forordning

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7)  ICCAT's henstilling vedrørende en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet er gennemført ved Rådets forordning (EF) nr. 302/2009. Nærværende forordning omfatter ikke en sådan flerårig genopretningsplan.

(7)  ICCAT's henstilling vedrørende en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet er gennemført ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1627. Nærværende forordning omfatter ikke en sådan flerårig genopretningsplan.

Ændringsforslag    2

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8)  Nærværende forordning omfatter heller ikke fiskerimuligheder, som ICCAT træffer afgørelse om, eftersom foranstaltninger vedrørende fastsættelse af priser, afgifter, støtte og kvantitative begrænsninger samt vedrørende fastsættelse og fordeling af fiskerimuligheder i henhold til artikel 43, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal vedtages af Rådet.

(8)  De fiskerimuligheder, som ICCAT træffer afgørelse om, fordeles til medlemsstaterne af Rådet i henhold til artikel 43, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, og derefter af medlemsstaterne til fartøjsejerne i overensstemmelse med de principper, der er fastsat i artikel 17 i forordning (EU) nr. 1380/2013 og artikel 8 i forordning (EU) 2016/2627, ifølge hvilke der skal anvendes gennemsigtige og objektive kriterier, bl.a. af miljømæssig, social og økonomisk art, i forbindelse med medlemsstaternes efterfølgende fordeling til fartøjsejere eller redskabstyper. Endvidere skal medlemsstaterne bestræbe sig på at skabe incitamenter for fiskerfartøjer, der anvender selektive fiskeredskaber eller fisketeknikker med nedsat miljøindvirkning såsom nedsat energiforbrug eller mindre skade på habitater. Dette skulle navnlig medføre fremme af det kystnære fiskeri og anvendelse af fiskeredskaber og fangstmetoder, der er selektive og medvirker til reduceret miljøbelastning, herunder redskaber og teknikker, der anvendes inden for traditionelt og ikke-industrielt fiskeri, og derved bidrager til en rimelig levestandard for de lokale økonomier.

Ændringsforslag     3

Forslag til forordning

Betragtning 9 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(9a)  ICCAT-henstillinger bør kun gennemføres i EU-lovgivningen for at give EU-fiskere og fiskere fra tredjelande lige vilkår og sikre, at reglerne kan accepteres af alle.

Ændringsforslag    4

Forslag til forordning

Betragtning 9 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(9b)  De delegerede retsakter og gennemførelsesakter, der fastsættes i denne forordning, bør ikke berøre gennemførelsen af fremtidige ICCAT-henstillinger i EU-retten ved hjælp af den almindelige lovgivningsprocedure.

Ændringsforslag    5

Forslag til forordning

Betragtning 13 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(13a)  Henstillingerne fra ICCAT giver, sammenholdt med de gældende bestemmelser i forordning (EF) nr. 1224/2009, store pelagiske langlinefartøjer lov til at foretage omladning til havs i ikke-EU-farvande inden for ICCAT-zonen. EU bør dog tage dette emne seriøst og systematisk op inden for rammerne af de regionale fiskeriforvaltningsorganisationer med henblik på en udvidelse af EU-forbuddet til alle farvande.

Begrundelse

Omladning til havs er en af de primære årsager til manglende gennemsigtighed i fiskeriet på globalt plan og muliggør IUU-fiskeri. Omladning udføres ofte af fremmede flåder, idet der tages få eller ingen miljømæssige og sociale hensyn. Den pågældende ICCAT-henstilling, i henhold til hvilken det tillades store pelagiske langlinefartøjer at foretage omladninger, skal gennemføres korrekt, men Europa-Kommissionen bør i RFFO'erne presse på for at bringe dette til ophør.

Ændringsforslag    6

Forslag til forordning

Artikel 2 – litra b a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ba)  tredjelandsfiskerfartøjer og tredjelandsfartøjer, der deltager i rekreativt fiskeri i EU-farvande.

Begrundelse

Denne forordning bør også finde anvendelse på tredjelandsfartøjer.

Ændringsforslag    7

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Bestemmelserne i denne forordning finder anvendelse ved siden af bestemmelserne i forordning (EF) nr. 1224/2009 og forordning (EF) nr. 1005/2008.

Begrundelse

Af klarhedshensyn bør det nævnes, at kontrolforordningen og IUU-forordningen fortsat finder anvendelse.

Ændringsforslag     8

Forslag til forordning

Artikel 4 – stk. 1 – nr. 24

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(24)  "IUU-fiskeri": ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri

(24)  "IUU-fiskeri": ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri som defineret i artikel 2, nr. 1), i Rådets forordning (EF) nr. 1005/2008

Ændringsforslag    9

Forslag til forordning

Artikel 4 – nr. 25

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(25)  "ICCAT's IUU-liste": en liste over fartøjer, der fører ikke-kontraherende parters flag, og som ICCAT anser for at have udøvet IUU-fiskeri

(25)  "ICCAT's IUU-liste": en liste over fartøjer, som ICCAT anser for at have udøvet IUU-fiskeri;

Begrundelse

IUU-listen bør omfatte alle fartøjer, der udøver IUU-fiskeri, uanset om de er kontraherende parter i ICCAT eller ej.

Ændringsforslag     10

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Medlemsstaterne udsteder tilladelser til fartøjer, der fører deres flag, og som benyttes til at hjælpe de fartøjer, der er omhandlet i stk. 1.

2.  Medlemsstaterne udsteder tilladelser til hjælpefartøjer, der fører deres flag, og som benyttes til at hjælpe de fartøjer, der er omhandlet i stk. 1.

Ændringsforslag    11

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Fartøjer, der fisker efter storøjet tun i ICCAT-konventionsområdet, må kun erstattes af fartøjer med en tilsvarende eller mindre kapacitet.

udgår

Begrundelse

Denne bestemmelse indgår ikke i den relevante ICCAT-henstilling.

Ændringsforslag    12

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 2 – litra f

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

f)  hvis der foretages et sæt, oplysninger om resultatet af sættet, både hvad angår fangst og bifangst, og om denne er beholdt om bord eller smidt ud død eller levende.

f)  hvis der foretages et sæt, oplysninger om resultatet af sættet, både hvad angår fangst og bifangst, og om denne er beholdt om bord eller smidt ud død eller levende, eller – såfremt tilsynet ikke efterfølges af et sæt – grunden hertil (f.eks. for få eller for små fisk).

Begrundelse

Denne bestemmelse indgår i ICCAT-henstilling 2015-01, punkt 21, nr. vi.

Ændringsforslag    13

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstater, der fisker efter nordatlantisk sværdfisk, sender Kommissionen deres forvaltningsplaner senest den 15. august hvert år. Kommissionen videresender disse oplysninger til ICCAT’s sekretariat senest den 15. september hvert år.

Medlemsstater, der har fået tildelt en kvote til fangst af, og hvis fartøjer fisker efter nordatlantisk sværdfisk, sender Kommissionen deres forvaltningsplaner senest den 15. august hvert år. Kommissionen videresender disse oplysninger til ICCAT’s sekretariat senest den 15. september hvert år.

Begrundelse

Af klarhedshensyn bør det anføres, at de medlemsstater, der har fået tildelt en kvote, skal indsende forvaltningsplaner.

Ændringsforslag    14

Forslag til forordning

Artikel 20 – stk. 2 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Senest den 1. januar hvert år sender medlemsstaterne følgende oplysninger elektronisk i det format, der er fastsat i Guidelines for Submitting Data and Information Required by ICCAT (retningslinjer for indsendelse af data og information til ICCAT):

2.  Senest den 1. januar hvert år sender medlemsstaterne følgende oplysninger i det format, der er fastsat i Guidelines for Submitting Data and Information Required by ICCAT (retningslinjer for indsendelse af data og information til ICCAT):

Begrundelse

Det fremgår ikke af punkt 1 i ICCAT-henstilling 2013-04, at oplysningerne skal indsendes i elektronisk form.

Ændringsforslag    15

Forslag til forordning

Artikel 25 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Uanset artikel 12 i Rådets forordning (EF) nr. 1967/2006 må fartøjer, der fisker efter sværdfisk, højst sætte eller medføre 2 800 kroge.

1.  Uanset artikel 12 i Rådets forordning (EF) nr. 1967/2006 må fartøjer, der fisker efter sværdfisk, højst sætte eller medføre 2 800 kroge. Det er på fangstrejser af mere end to dages varighed tilladt at medføre endnu et sæt klargjorte kroge om bord, forudsat at disse er behørigt fastgjort og stuvet under dækket, således at de ikke umiddelbart kan benyttes.

Begrundelse

Denne bestemmelse indgår i ICCAT-henstilling 2013-04, punkt 9.

Ændringsforslag     16

Forslag til forordning

Artikel 27 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  De medlemsstater, der er omhandlet i stk. 1, træffer passende foranstaltninger til at sikre, at blå marlin og hvid marlin genudsættes på en måde, som øger deres overlevelseschancer mest muligt.

2.  (Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag    17

Forslag til forordning

Artikel 27 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3.  Medlemsstaterne fremmer brugen af monofilamentforfang på drejeleddene for at lette genudsætningen af levende blå marlin og hvid marlin.

udgår

Begrundelse

Denne bestemmelse indgår ikke i ICCAT-henstilling 2015-05, punkt 2.

Ændringsforslag    18

Forslag til forordning

Artikel 28 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Når en medlemsstat har opbrugt sin kvote, sørger den for, at individer af blå marlin og hvid marlin, der er døde, når de hales ind til fartøjet, ikke sælges eller bringes i handel, når de er landet.

Når en medlemsstat har opbrugt sin kvote, sørger den for, at individer af blå marlin og hvid marlin, der er døde, når de hales ind til fartøjet, ikke sælges eller bringes i handel, når de er landet, men kan anvendes til videnskabelige formål. Sådanne landinger modregnes i henhold til punkt 1 i ICCAT-henstilling 2015-05 ikke i den pågældende medlemsstats fangstbegrænsninger, forudsat at et sådant forbud er tydeligt forklaret i den årsrapport, der er omhandlet i artikel 70.

Begrundelse

Dette er fastsat i punkt 2 i ICCAT-henstilling 12-04.

Ændringsforslag    19

Forslag til forordning

Artikel 30 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Medlemsstaterne foretager videnskabelige undersøgelser af de hajarter, der fanges i ICCAT-konventionsområdet, med henblik på at øge redskabernes selektivitet, identificere potentielle opvækstområder og overveje periode- og områdelukninger og andre foranstaltninger alt efter, hvad der er relevant. Sådanne undersøgelser skal resultere i oplysninger om vigtige biologiske og miljømæssige parametre, livscyklus og adfærdsmønstre samt identifikation af potentielle parrings-, yngle- og opvækstområder.

2.  Medlemsstaterne foretager så vidt muligt videnskabelige undersøgelser af de hajarter, der fanges i ICCAT-konventionsområdet, med henblik på at øge redskabernes selektivitet, identificere potentielle opvækstområder og overveje periode- og områdelukninger og andre foranstaltninger alt efter, hvad der er relevant. Sådanne undersøgelser skal resultere i oplysninger om vigtige biologiske og miljømæssige parametre, livscyklus og adfærdsmønstre samt identifikation af potentielle parrings-, yngle- og opvækstområder.

Begrundelse

Ordene "så vidt muligt" indgår i følgende ICCAT-henstillinger: 2004-10, punkt 8, 2007-06, punkt 4; 2009-07, punkt 5; 2010-08, punkt 5.

Ændringsforslag    20

Forslag til forordning

Artikel 31 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Det er forbudt at beholde om bord, omlade og lande dele af eller hele kroppe af arten sildehaj.

1.  Det er forbudt at opbevare om bord, omlade eller lande dele af eller hele kroppe af arten silkehaj, der er fanget i forbindelse med ICCAT-fiskeri.

Begrundelse

Dette er fastsat i ICCAT-henstilling 2015-06, punkt 1.

Ændringsforslag    21

Forslag til forordning

Artikel 33 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne bestræber sig på at reducere fiskeridødeligheden i fiskeriet efter nordatlantisk makohaj, og de skal hvert år i den årsrapport, der er omhandlet i artikel 70, underrette Kommissionen om de fremskridt, der er gjort.

Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger til at reducere fiskeridødeligheden i fiskeriet efter nordatlantisk makohaj og skal hvert år i den årsrapport, der er omhandlet i artikel 70, underrette Kommissionen om de fremskridt, der er gjort.

Begrundelse

Dette er fastsat i ICCAT-henstilling 2007-06, punkt 2.

Ændringsforslag    22

Forslag til forordning

Artikel 37 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b)  de biologiske prøver indsamles inden for rammerne af et forskningsprojekt, der er meddelt ICCAT's Stående Udvalg for Forskning og Statistik, og som er udformet under hensyntagen til dette udvalgs anbefalede forskningsprioriteringer

b)  de biologiske prøver indsamles inden for rammerne af et forskningsprojekt, der er meddelt ICCAT's Stående Udvalg for Forskning og Statistik, og som er udformet under hensyntagen til dette udvalgs anbefalede forskningsprioriteringer; forskningsprojektet skal, hvis det er relevant, indeholde et detaljeret dokument med en beskrivelse af målet med arbejdet, hvilke metoder der skal anvendes, hvor mange og hvilken type prøver der skal indsamles, den tidsmæssige og fysiske ramme for prøveindsamlingen samt en tidslinje over de aktiviteter, der skal udføres;

Begrundelse

Dette indgår i punkt 1 i ICCAT-henstilling 2013-10.

Ændringsforslag    23

Forslag til forordning

Artikel 38 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3.  Der anvendes endnu en toristang og toriline, hvis der er mange eller meget aktive fugle.

3.  Såfremt det er praktisk, anvendes der endnu en toristang og toriline, hvis der er mange eller meget aktive fugle.

Begrundelse

Dette er fastsat i ICCAT-henstilling 2007-07, punkt 4, tredje indrykning.

Ændringsforslag     24

Forslag til forordning

Artikel 41 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Pelagiske langlinefartøjer skal medføre om bord og anvende udstyr til sikker håndtering af havskildpadder og til at vikle dem ud af redskaber og genudsætte dem på en måde, som øger deres overlevelseschancer mest muligt.

2.  (Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag    25

Forslag til forordning

Afsnit II – Kapitel VII a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Kapitel VIIa

 

Fordeling af fiskerimuligheder for bestande af almindelig tun og sværdfisk

 

Artikel 42a

 

Generelt princip

 

I overensstemmelse med artikel 17 i forordning (EU) nr. 1380/2013 anvender medlemsstaterne gennemsigtige og objektive kriterier, herunder af miljømæssig, social og økonomisk art, når de fordeler de fiskerimuligheder for almindelig tun og sværdfisk, som de har til rådighed, og de bestræber sig endvidere på at fordele de nationale kvoter ligeligt blandt de forskellige fartøjskategorier under særlig hensyntagen til traditionelt og ikke-industrielt fiskeri og på at sørge for incitamenter for EU-fiskerfartøjer til at anvende selektive fiskeredskaber eller bruge fiskeriteknikker med nedsat indvirkning på miljøet.

Ændringsforslag     26

Forslag til forordning

Artikel 61 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer sig, at observatørerne har fulgt den krævede uddannelse og godkendes, før de sendes ud som observatører. Observatørerne skal have følgende kvalifikationer:

Medlemsstaterne sikrer sig, at observatørerne har fulgt den krævede uddannelse, har tilstrækkelige kvalifikationer og godkendes, før de sendes ud som observatører. Observatørerne skal have følgende kvalifikationer:

Ændringsforslag    27

Forslag til forordning

Afsnit III – Kapitel VI – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kontrol af tredjelandsfartøjer i medlemsstaternes havne

Kontrol af tredjelandsfiskerfartøjer i medlemsstaternes havne

Begrundelse

Den nærmere angivelse af, at der er tale om fiskerfartøjer, tilføjes af hensyn til klarheden. Dette er fastsat i ICCAT-henstilling 2012-07, punkt 7 og 9.

Ændringsforslag    28

Forslag til forordning

Artikel 70 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Senest den 30. juni hvert år sender medlemsstaterne Kommissionen en årsrapport over det foregående kalenderår med oplysninger om fiskeriet, forskning, statistikker, forvaltning, inspektionsaktiviteter og eventuelle andre relevante oplysninger.

1.  Senest den 30. juni hvert år sender medlemsstaterne Kommissionen en årsrapport over det foregående kalenderår med oplysninger om fiskeriet, forskning, statistikker, forvaltning, inspektionsaktiviteter og aktiviteter til bekæmpelse af IUU-fiskeri og eventuelle andre relevante oplysninger.

Ændringsforslag    29

Forslag til forordning

Artikel 72 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Med henblik på gennemførelse i EU-lovgivningen af ændringer til de gældende ICCAT-henstillinger tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 73 med henblik på at ændre:

Såfremt det er nødvendigt for gennemførelse i EU-lovgivningen af ændringer til de gældende ICCAT-henstillinger, som bliver bindende for EU, og for så vidt ændringerne i EU-lovgivningen ikke går videre end ICCAT-henstillingerne, tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 73 med henblik på at ændre:

Begrundelse

Kommissionen bør have beføjelse til at ændre denne forordning ved hjælp af delegerede retsakter i konkrete tilfælde, men kun når det drejer sig om gennemførelse af ICCAT-henstillinger.

Ændringsforslag    30

Forslag til forordning

Artikel 72 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Eventuelle ændringer, som vedtages i henhold til stk. 1, skal være strengt begrænset til gennemførelsen af ændringer, som sker i forbindelse med gennemførelsen af den pågældende ICCAT-henstilling i EU-lovgivningen.

Begrundelse

Kommissionens beføjelse til at ændre nærværende forordning ved hjælp af delegerede retsakter bør defineres præcist.

Ændringsforslag    31

Forslag til forordning

Artikel 73 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 72, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra denne forordnings ikrafttræden.

2.  Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 72, tillægges Kommissionen for en femårsperiode fra den ... [dato for denne forordnings ikrafttræden]. Kommissionen udarbejder en rapport vedrørende delegationen af beføjelser senest ni måneder inden udløbet af femårsperioden. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

Begrundelse

Kommissionens beføjelse til at ændre nærværende forordning ved hjælp af delegerede retsakter bør defineres præcist.

Ændringsforslag    32

Forslag til forordning

Artikel 73 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a.  Inden vedtagelse af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

  • [1]  EUT C 34 af 2.2.2017, s. 142.

BEGRUNDELSE

BAGGRUNDEN for forslaget

Formålet med den fælles fiskeripolitik som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 er at sikre, at havets biologiske ressourcer udnyttes på en måde, der er miljømæssigt, økonomisk og socialt bæredygtig på langt sigt.

Den Europæiske Union har været kontraherende part i den internationale konvention om bevarelse af tunfiskebestanden i Atlanterhavet (i det følgende benævnt "ICCAT-konventionen") siden den 14. november 1997.

ICCAT-konventionen fastsætter rammer for det regionale samarbejde om bevarelse og forvaltning af tun og tunlignende arter i Atlanterhavet og de tilstødende havområder gennem oprettelse af Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (i det følgende benævnt "ICCAT").

ICCAT har beføjelse til at vedtage bindende henstillinger med henblik på bevarelsen og forvaltningen af det fiskeri, der hører under organisationens kompetenceområde. Disse henstillinger er hovedsageligt rettet til de kontraherende parter i ICCAT, men indeholder også forpligtelser for de private operatører (f.eks. fartøjsførere). ICCAT's henstillinger træder i kraft seks måneder efter vedtagelsen og skal, for EU's vedkommende, gennemføres i EU-lovgivningen.

Forslagets INDHOLD

Forslaget tager sigte på gennemførelse i EU-lovgivningen af de bevarelses-, kontrol- og forvaltningsforanstaltninger for Atlanterhavet og tilstødevarende havområder, der er vedtaget af Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT). Nærværende gennemførelsesforslag vedrører foranstaltninger, som ICCAT har vedtaget siden 2008, med undtagelse af den flerårige genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet, som er omfattet af en særskilt vedtagelsesprocedure.

Formålet med forslaget er at gennemføre 28 ICCAT-henstillinger. Det dækker navnlig alle kontrolforanstaltninger, som rækker ud over dem, der er fastsat i kontrolforordningen og IUU-forordningen. I denne nye lovgivningsmæssige tekst samles kontrol- og bevaringsforanstaltninger, som hidtil har været reguleret i separate retsakter (henholdsvis forordning 1936/2001 og 520/2007). Forslaget omfatter også de statistiske foranstaltninger for sværdfisk og storøjet tun, idet det ændrer forordning 1984/2003.

De vigtigste elementer i forslaget er som følger:

Genstand og anvendelsesområde: Den nye forordning finder først og fremmest anvendelse på EU-fiskerfartøjer, både når de fisker i ICCAT-konventionsområdet, og når de omlader fangster uden for ICCAT-konventionsområdet, som er taget i ICCAT-konventionsområdet. Den vil også finde anvendelse på tredjelandsfartøjer, som inspiceres i medlemsstaternes havne, og som om bord opbevarer ICCAT-arter eller fiskevarer, der stammer fra sådanne arter, og som ikke tidligere er blevet landet eller omladet i en havn.

ICCAT-forvaltningsforanstaltninger: Forvaltningsforanstaltningerne er opdelt på syv kapitler, ét for hver enkelt art: i) tropisk tun, ii) nordatlantisk hvid tun, iii) sværdfisk (atlantisk sværdfisk og middelhavssværdfisk), iv) blå og hvid marlin, v) hajer, vi) havfugle (taget som bifangst), og vii) skildpadder (taget som bifangst).

Fælles kontrol- og overvågningsforanstaltninger: Forslaget indeholder tiltag vedrørende:

–  det register, som ICCAT's sekretariat fører over store fiskerfartøjer, der har tilladelse til at fiske efter ICCAT-arter i ICCAT-konventionsområdet

–  chartring

–  kontrol af fangster, navnlig kontrol med overholdelse af kvoter og krav om mindstestørrelser, udtagning af stikprøver fra fangster og indberetning af fangster og fiskeriindsats

–  omladning

–  videnskabelige observatørprogrammer

–  kontrol af flåder fra tredjelande

–  procedure i tilfælde af overtrædelser af ICCAT's bevarelses- og forvaltningsforanstaltninger og overvågning af flåder, der er opført på ICCAT's IUU-liste.

Ordførerens holdning

Jeg er generelt fortaler for en streng gennemførelse af henstillinger med henblik på skabe lige konkurrencevilkår for alle operatører. Det er afgørende at sørge for lige vilkår for alle, hvis vi ønsker at inddrage fiskerne.

Kommissionen har i dette tilfælde gennemført de relevante ICCAT-henstillinger særdeles nøje med undtagelse af nogle enkelte tilfælde, nemlig:

a)  Forordningens anvendelsesområde, som fastsættes i artikel 2, skal også omfatte fiskerfartøjer fra tredjelande.

b)  Artikel 4, nr. 25, om definitionen af listen over fartøjer, som udøver ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri, bør ikke blot gælde for ikkekontraherende parter i ICCAT, men også for kontraherende parter.

c)  I artikel 7 fastsætter Europa-Kommissionen for så vidt angår tropisk tun en begrænsning med hensyn til erstatning af fartøjer: Disse skal have en tilsvarende eller mindre kapacitet. Denne begrænsning stammer fra henstilling 14-01, som ikke længere finder anvendelse (den er blevet erstattet af henstilling 15-01, som ikke indeholder denne bestemmelse). Såfremt der skal være overensstemmelse med de gældende ICCAT-henstillinger, bør bestemmelsen udgå.

Det er grunden til, at jeg foreslår specifikke ændringer i ovennævnte tilfælde på linje med, hvad man er enedes om i ICCAT.

Et af de mest kontroversielle elementer i nærværende forslag er tilladelsen til, at store pelagiske langlinefartøjer kan foretage omladning i ICCAT-farvande uanset de bestemmelser, der er fastsat i EU's lovgivning på området. Der er i øjeblikket forbud mod omladning til havs for alle skibe (inklusive tredjelandsfartøjer) i EU-farvande med henblik på at hindre ulovlig praksis (artikel 20 i kontrolforordningen (forordning 1224/2009)). Der er en klar uoverensstemmelse mellem EU-lovgivningen og ICCAT's henstillinger. Gennemførelsen af ICCAT's henstilling ville betyde, at et europæisk fartøj kan foretage omladning til havs i ICCAT-området, hvis blot omladningen ikke sker i EU-farvande.

Endvidere er denne praksis kun forbudt i henhold til artikel 4 i IUU-forordningen (forordning 1005/2008) for så vidt angår ikke-EU-farvande, når der er tale om omladning fra tredjelandsfartøjer til EU-fartøjer, hvis blot de sidstnævnte ikke står registreret som transportfartøjer hos en regional fiskeriorganisation. IUU-forordningen forbyder ikke, at der foretages omladning fra et EU-fartøj til et tredjelandsfartøj eller fra et EU-fartøj til et andet. I sådanne tilfælde anses den af den regionale fiskeriorganisation udstedte regel for at have forrang.

I praksis forekommer det ikke, at EU-fartøjer foretager omladning til havs i ikke-EU-farvande, der er dækket af ICCAT-konventionen. I Stillehavet forekommer dette imidlertid hyppigt.

Ordføreren går ind for en tro gennemførelse af ICCAT-henstillingerne for at undgå, at der opstår en situation, hvor europæiske flåder bliver forfordelt i forhold til tredjelandsflåder. Ikke desto mindre opfordres EU indtrængende til seriøst og systematisk at tage dette emne op inden for rammerne af de regionale organisationer med henblik på en udvidelse af EU-forbuddet til alle farvande.

Vi må gennem vores aktivitet i RFFO'erne overbevise tredjelandene om, at de i dette tilfælde skal overholde EU-standarderne.

Omladning til havs er en af de primære årsager til manglende gennemsigtighed i fiskeriet på globalt plan og muliggør IUU-fiskeri. Omladning udføres ofte af fremmede flåder, idet der tages få eller ingen miljømæssige og sociale hensyn.

EU's fiskerisektor har nu i en længere årrække konstant været fortaler for et forbud mod denne praksis i de forskellige RFFO'er. Vi ønsker, at Europa-Kommissionen udøver pres i RFFO'erne for at bringe den til ophør.

Endelig vil ordføreren gerne understrege sin utilfredshed med den beslutning, som for nylig er truffet af denne regionale organisation, om – for første gang – at fastsætte en samlet tilladt fangstmængde (TAC) for sværdfisk i Middelhavet uden at overveje muligheden af samtidig at forhøje den samlede tilladte fangstmængde for almindelig tun for 2017 med henblik på at opveje konsekvenserne af denne beslutning for den europæiske flåde.

Det kan ikke nægtes, at sværdfiskebestanden er gået kraftigt tilbage, men til gengæld er bestandene af almindelig tun samlet set i fremgang, hvilket kan retfærdiggøre en forhøjelse af den samlede tilladte fangstmængde for tunfiskerflåden.

Ordføreren understreger under alle omstændigheder behovet for, at artikel 17 i grundforordningen om den fælles fiskeripolitik (forordning 1380/2013) vedrørende tildelingen af kvoter på nationalt plan gennemføres på en sådan måde, så der tages særligt hensyn til traditionelt og ikkeindustrielt fiskeri, og så EU-fiskerfartøjer tilskyndes til brug af selektive fiskeredskaber eller anvendelse af fangstmetoder med nedsat indvirkning på miljøet.

UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (22.3.2017)

til Fiskeriudvalget

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastsættelse af de forvaltnings-, bevarelses- og kontrolforanstaltninger, der skal anvendes i konventionsområdet for Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT), og om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1936/2001, (EF) nr. 1984/2003 og (EF) nr. 520/2007
(COM(2016)0401 – C8-0224/2016 – 2016/0187(COD))

Ordfører for udtalelse: Renata Briano

KORT BEGRUNDELSE

Kommissionens forslag tager sigte på i EU-lovgivningen at gennemføre de bevarelses-, kontrol- og forvaltningsforanstaltninger for fiskeriet efter visse stærkt migrerende fiskearter, der er vedtaget af Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT), som Unionen har været kontraherende part i siden 1997.

Kommissionen foreslår de henstillinger gennemført, som ICCAT har vedtaget siden 2008, efter en tilgang, der som formål har bæredygtig udnyttelse af de marine biologiske ressourcer - i overensstemmelse med den fælles fiskeripolitik. Ordføreren beklager imidlertid, at Kommissionen ikke oplyser, hvilke ICCAT-henstillinger den ønsker gennemført, hvilket gør det vanskeligt for medlovgiverne at kontrollere kohærensen og overensstemmelsen med de beføjelser, de er tildelt i Lissabontraktaten. I betragtning 9 forklarer Kommissionen, at der med de ICCAT-henstillinger, der er vedtaget efter 2008, er foretaget ændringer i mange af henstillingerne fra før 2008, og at der er indført adskillige nye bestemmelser.

Forslaget omfatter foranstaltninger for flere marine arter: tropisk tun (storøjet tun, gulfinnet tun og bugstribet bonit), nordatlantisk hvid tun, sværdfisk, blå og hvid marlin samt nogle særligt sårbare arter såsom hajer, havfugle og skildpadder. Omfattet er derimod ikke almindelig tun, som der er en særskilt gennemførelsesprocedure for, der er blevet afsluttet med den seneste flerårige genopretningsplan for bestanden, der vedtoges i 2016.

Nærværende udtalelse finder de fælles kontrolbestemmelser særligt vigtige, som også gælder for fartøjer, der sejler under tredjestaters flag i Unionens havne. Anvendelsesområdet for forordningen udvides således til sidstnævnte for at undgå situationer med forskelsbehandling i havområder, som deles (som det f.eks. er tilfældet med Middelhavet).

Forslaget indebærer desuden, at der skal etableres videnskabelige observatørprogrammer af medlemsstaterne, som forpligtes til at sørge for, at videnskabelige observatører overvåger en mindstedel af fiskeriaktiviteterne med det formål at forbedre det videnskabelige kendskab og sikre effektivitet og bæredygtighed i fiskeriaktiviteterne fremover. Det er nødvendigt, at disse bestemmelser er i overensstemmelse med forordning 2114/2009 om oprettelse af en EF-kontrolordning med henblik på at sikre overholdelse af reglerne i den fælles fiskeripolitik.

Endelig henviser forslaget i forbindelse med kontrollen i EU’s havne af tredjelandsfartøjer og kontrollen med påståede overtrædelser og manglende overholdelse til forordning nr. 1005/2008 om en EF-ordning, der skal forebygge, afværge og standse ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri.

Ordføreren har ikke fundet grund til at foreslå mere omfattende ændringer af forslaget, som har et tydeligt miljøpræg.

De foreslåede ændringer har således til formål at højne beskyttelsen af de mest sårbare arter, som ofte bliver ofre for bifangster, og hvis dødelighed i særlig grad er forbundet med visse fiskerimetoder, og at genskabe den institutionelle balance i overensstemmelse med forordning nr. 1380/2013.

ÆNDRINGSFORSLAG

Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed opfordrer Fiskeriudvalget, som er korresponderende udvalg, til at tage hensyn til følgende ændringsforslag:

Ændringsforslag    1

Forslag til forordning

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7)  ICCAT's henstilling vedrørende en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet er gennemført ved Rådets forordning (EF) nr. 302/2009. Nærværende forordning omfatter ikke en sådan flerårig genopretningsplan.

(7)  ICCAT's henstilling vedrørende en flerårig genopretningsplan for almindelig tun i det østlige Atlanterhav og Middelhavet er gennemført ved Rådets forordning (EF) nr. 302/2009, der blev ophævet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1627. Nærværende forordning omfatter ikke en sådan flerårig genopretningsplan.

Ændringsforslag     2

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8)  Nærværende forordning omfatter heller ikke fiskerimuligheder, som ICCAT træffer afgørelse om, eftersom foranstaltninger vedrørende fastsættelse af priser, afgifter, støtte og kvantitative begrænsninger samt vedrørende fastsættelse og fordeling af fiskerimuligheder i henhold til artikel 43, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal vedtages af Rådet.

(8)  Nærværende forordning omfatter heller ikke fiskerimuligheder, som ICCAT træffer afgørelse om, eftersom foranstaltninger vedrørende fastsættelse af priser, afgifter, støtte og kvantitative begrænsninger samt vedrørende fastsættelse og fordeling af fiskerimuligheder i henhold til artikel 43, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal vedtages af Rådet på forslag af Kommissionen. Medlemsstaternes efterfølgende tildeling af fiskerimuligheder til skibsejere eller redskabstyper bør foregå i overensstemmelse med artikel 17 i forordning (EU) nr. 1380/2013 under anvendelse af gennemsigtige og objektive kriterier, herunder af miljømæssig, social og økonomisk art. Medlemsstaterne bør bestræbe sig på at skabe incitamenter for fiskerfartøjer, der anvender selektive fiskeredskaber eller fisketeknikker med begrænset miljøindvirkning såsom begrænset energiforbrug eller begrænset skade på levesteder.

Ændringsforslag    3

Forslag til forordning

Betragtning 9 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(9a)  De delegerede retsakter og gennemførelsesakter, der fastsættes i denne forordning, bør ikke berøre indarbejdelsen af fremtidige ICCAT-henstillinger i EU-retten gennem den almindelige lovgivningsprocedure.

Ændringsforslag    4

Forslag til forordning

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10)  For hurtigt at kunne indarbejde kommende bindende ændringer af ICCAT's henstillinger i EU-lovgivningen bør Kommissionen i henhold til artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde have beføjelse til at vedtage retsakter med henblik på at ændre bilagene til denne forordning. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau. Kommissionen bør i forbindelse med forberedelsen og udarbejdelsen af delegerede retsakter sørge for samtidig, rettidig og hensigtsmæssig fremsendelse af relevante dokumenter til Europa-Parlamentet og Rådet.

(10)  Kommissionen bør i henhold til artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde have beføjelse til at vedtage retsakter med henblik på at inkorporere eller ændre specifikke ikke-væsentlige elementer i bilagene til denne forordning. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau. Kommissionen bør i forbindelse med forberedelsen og udarbejdelsen af delegerede retsakter sørge for samtidig, rettidig og hensigtsmæssig fremsendelse af relevante dokumenter til Europa-Parlamentet og Rådet.

Ændringsforslag    5

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a)  EU-fiskerfartøjer - også EU-fiskerfartøjer, der deltager i rekreativt fiskeri - der fisker i ICCAT-konventionsområdet, og på EU-fiskerfartøjer, der foretager omladninger i farvandene uden for ICCAT-konventionsområdet, af fangster, der er taget i ICCAT-konventionsområdet

(Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag    6

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b)  tredjelandsfartøjer, som inspiceres i medlemsstaternes havne, og som om bord opbevarer ICCAT-arter eller fiskevarer, der stammer fra sådanne arter, og som ikke tidligere er blevet landet eller omladet i en havn.

(Vedrører ikke den danske tekst)

Ændringsforslag    7

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – litra b a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ba)  tredjelandsfiskerfartøjer og tredjelandsfartøjer, der deltager i rekreativt fiskeri i EU-farvande.

Ændringsforslag    8

Forslag til forordning

Artikel 4 – nr. 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(9)  "rekreativt fiskeri": ikke-kommercielt fiskeri, der udnytter marine levende akvatiske ressourcer til rekreation, turisme eller sport

(9)  "rekreativt fiskeri": ikke-kommercielt fiskeri, der udnytter marine biologiske ressourcer til rekreation, turisme eller sport

Ændringsforslag    9

Forslag til forordning

Artikel 4 – nr. 24

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(24)  "IUU-fiskeri": ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri

(24)  "IUU-fiskeri": fiskeri som defineret i artikel 2, nr. 1), i Rådets forordning (EF) nr. 1005/2008

Ændringsforslag     10

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Medlemsstaterne udsteder tilladelser til fartøjer, der fører deres flag, og som benyttes til at hjælpe de fartøjer, der er omhandlet i stk. 1.

2.  Medlemsstaterne udsteder tilladelser til at støtte fartøjer, der fører deres flag, og som benyttes til at hjælpe de fartøjer, der er omhandlet i stk. 1.

Ændringsforslag     11

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3.  Uanset artikel 15, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1380/2013 må store fiskerfartøjer, der ikke er opført i ICCAT's register over fartøjer med tilladelse til at fiske efter tropisk tun, ikke fiske efter, opbevare om bord, omlade, transportere, overføre eller forarbejde tropisk tun fra ICCAT-konventionsområdet.

3.  Uanset artikel 15, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1380/2013 må store fiskerfartøjer, der ikke er opført i ICCAT's register over fartøjer med tilladelse til at fiske efter tropisk tun, ikke fiske efter, opbevare om bord, omlade, transportere, overføre, forarbejde eller losse tropisk tun fra ICCAT-konventionsområdet.

Ændringsforslag    12

Forslag til forordning

Artikel 9 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a)  øge kendskabet til FAD'ernes karakteristika, bøjekendetegn, selve FAD-fiskeriet, herunder fiskeriindsats og den dermed forbundne indvirkning på målarter og ikke-målarter

a)  øge kendskabet til FAD'ernes karakteristika, bøjekendetegn, selve FAD-fiskeriet, herunder fiskeriindsats og den dermed forbundne miljøindvirkning på målarter og ikke-målarter

Ændringsforslag    13

Forslag til forordning

Artikel 9 – stk. 2 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c)  begrænse FAD'ernes og FAD-fiskeriets indvirkning på økosystemet, f.eks. ved at justere de forskellige komponenter, der indvirker på fiskeridødeligheden (f.eks. antal FAD'er, der anvendes, herunder antal FAD'er, der udsættes af notfartøjer, fiskerikapacitet og antal hjælpefartøjer).

c)  begrænse FAD'ernes og FAD-fiskeriets indvirkning på økosystemet og på de mest sårbare arter, især ved at justere de forskellige komponenter, der indvirker på fiskeridødeligheden (f.eks. antal FAD'er, der anvendes, herunder antal FAD'er, der udsættes af notfartøjer, fiskerikapacitet og antal hjælpefartøjer).

Ændringsforslag     14

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a)  FAD'ens overflade skal enten ikke være dækket eller må kun være dækket af et materiale, der indebærer mindst mulig risiko for indfiltring af ikke-målarter

a)  FAD'ens overflade og dens nedsænkede dele skal enten ikke være dækket eller må kun være dækket af et materiale, der ikke indebærer nogen risiko for indfiltring af ikke-målarter

Ændringsforslag     15

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Det skal ved konstruktionen af FAD'er prioriteres at anvende bionedbrydelige materialer med henblik på senest i 2018 at udfase brugen af FAD'er, der er konstrueret af ikke-bionedbrydelige materialer.

2.  Ved konstruktionen af FAD'er skal der anvendes bionedbrydelige materialer med henblik på i 2018 at udfase brugen af FAD'er, der er konstrueret af ikke-bionedbrydelige materialer.

Ændringsforslag    16

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 2 – litra f

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

f)  hvis der foretages et sæt, oplysninger om resultatet af sættet, både hvad angår fangst og bifangst, og om denne er beholdt om bord eller smidt ud død eller levende.

f)  hvis der foretages et sæt, oplysninger om resultatet af sættet, både hvad angår fangst og bifangst, og om denne er beholdt om bord eller smidt ud død eller levende. Hvis der ikke foretages et sæt, anføres årsagen hertil.

Ændringsforslag     17

Forslag til forordning

Artikel 16 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Hvis ICCAT's eksekutivsekretær informerer Kommissionen om, at EU-fiskerfartøjer muligvis overtræder bestemmelserne i artikel 7, stk. 3, og artikel 14, stk. 1 og 2, underretter Kommissionen straks flagmedlemsstaten herom. Flagmedlemsstaten undersøger straks situationen, og hvis fartøjet fisker under anvendelse af genstande, der kan have en indvirkning på fiskekoncentrationen, herunder FAD'er, beder den fartøjet om at indstille fiskeriet og om straks at forlade området, hvis det er nødvendigt. Flagmedlemsstaten informerer straks Kommissionen om resultaterne af sine undersøgelser og om, hvilke foranstaltninger den har truffet i forbindelse hermed. Kommissionen videreformidler disse oplysninger til kyststaten og ICCAT's eksekutivsekretær.

Hvis ICCAT's eksekutivsekretær informerer Kommissionen om, at EU-fiskerfartøjer muligvis overtræder bestemmelserne i artikel 7, stk. 3, og artikel 14, stk. 1 og 2, underretter Kommissionen straks flagmedlemsstaten herom. Flagmedlemsstaten undersøger straks situationen, og hvis fartøjet fisker under anvendelse af genstande, der kan have en indvirkning på fiskekoncentrationen, herunder FAD'er, beder den fartøjet om at indstille fiskeriet og om straks at forlade området. Flagmedlemsstaten informerer straks Kommissionen om resultaterne af sine undersøgelser og om, hvilke foranstaltninger den har truffet i forbindelse hermed. Kommissionen videreformidler disse oplysninger til kyststaten og ICCAT's eksekutivsekretær.

Ændringsforslag     18

Forslag til forordning

Artikel 27 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  De medlemsstater, der er omhandlet i stk. 1, træffer passende foranstaltninger til at sikre, at blå marlin og hvid marlin genudsættes på en måde, som øger deres overlevelseschancer mest muligt.

(Vedrører ikke den danske tekst)  

Ændringsforslag     19

Forslag til forordning

Artikel 28 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Når en medlemsstat har opbrugt sin kvote, sørger den for, at individer af blå marlin og hvid marlin, der er døde, når de hales ind til fartøjet, ikke sælges eller bringes i handel, når de er landet.

Når en medlemsstat har opbrugt sin kvote, sørger den for, at individer af blå marlin og hvid marlin, der er døde, når de hales ind til fartøjet, ikke sælges eller bringes i handel, når de er landet, men kan anvendes til videnskabelige formål.

Ændringsforslag    20

Forslag til forordning

Artikel 30 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a.   Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger til at sikre overholdelse af det generelle forbud mod "finning" af hajer, der består i, at finnerne fjernes, hvorefter resten af hajen kastes over bord, jf. Rådets forordning (EF) nr. 1185/2003.

Ændringsforslag    21

Forslag til forordning

Artikel 33

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne bestræber sig på at reducere fiskeridødeligheden i fiskeriet efter nordatlantisk makohaj, og de skal hvert år i den årsrapport, der er omhandlet i artikel 70, underrette Kommissionen om de fremskridt, der er gjort.

Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger til at reducere fiskeridødeligheden i fiskeriet efter nordatlantisk makohaj, og de skal hvert år i den årsrapport, der er omhandlet i artikel 70, underrette Kommissionen om de fremskridt, der er gjort.

Ændringsforslag     22

Forslag til forordning

Artikel 37 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a)  de biologiske prøver indsamles kun fra dyr, der er døde, når de hales ind til fartøjet

a)  de biologiske prøver indsamles kun fra dyr, der er døde, når de hales ind til fartøjet, og skal identificeres klart og præcist

Ændringsforslag     23

Forslag til forordning

Artikel 37 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a.  Resultaterne af forskningsprojekter, der er omhandlet i stk. 1, litra b), offentliggøres, så snart de bliver tilgængelige.

Ændringsforslag     24

Forslag til forordning

Artikel 38 – stk. 5 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c)  de flagmedlemsstater, hvis fartøjer anvender denne undtagelse, underretter Kommissionen om de videnskabelige resultater af deres observatørdækning på disse fartøjer.

c)  de flagmedlemsstater, hvis fartøjer anvender denne undtagelse, underretter Kommissionen om de videnskabelige resultater af deres observatørdækning på disse fartøjer så hurtigt som muligt. Så snart disse resultater er modtaget, gør Kommissionen dem tilgængelige for offentligheden.

Ændringsforslag     25

Forslag til forordning

Artikel 40 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Langlinefartøjer indsamler oplysninger om interaktioner med havfugle, herunder utilsigtede fangster, og meddeler flagmedlemsstaten disse. Medlemsstaterne sender disse oplysninger til Kommissionen senest den 30. juni hvert år. Kommissionen videresender straks oplysningerne til ICCAT's sekretariat.

1.  Langlinefartøjer indsamler oplysninger om interaktioner med havfugle, herunder utilsigtede fangster, og meddeler flagmedlemsstaten disse. Medlemsstaterne sender disse oplysninger til Kommissionen senest den 30. juni hvert år. Kommissionen videresender straks oplysningerne til ICCAT's sekretariat og gør dem tilgængelige for offentligheden.

Ændringsforslag    26

Forslag til forordning

Artikel 41 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Notfartøjer skal undgå at omslutte havskildpadder med noten og skal befri havskildpadder, som er blevet omsluttet af eller viklet ind i en not eller i en FAD. Fartøjerne indberetter tilfælde af interaktioner mellem notredskaber eller FAD'er og havskildpadder til deres flagmedlemsstat.

1.  Notfartøjer skal undgå at omslutte havskildpadder med noten og skal befri havskildpadder, som er blevet omsluttet af eller viklet ind i en not eller i en FAD. Fartøjerne indberetter tilfælde af interaktioner mellem notredskaber eller FAD'er og havskildpadder til deres flagmedlemsstat. Visse fiskerier, der praktiseres i nærheden af kysten, og som har en alvorlig indvirkning på havskildpaddernes skrøbelige økosystem, bør undgås i æglægningsperioden.

Ændringsforslag     27

Forslag til forordning

Artikel 41 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Pelagiske langlinefartøjer skal medføre om bord og anvende udstyr til sikker håndtering af havskildpadder og til at vikle dem ud af redskaber og genudsætte dem på en måde, som øger deres overlevelseschancer mest muligt.

(Vedrører ikke den danske tekst)  

Ændringsforslag    28

Forslag til forordning

Artikel 41 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4.  Medlemsstaterne uddanner fiskerne i teknikker til sikker håndtering og befrielse af havskildpadder.

4.  Medlemsstaterne sikrer fiskerne de nødvendige midler til uddannelse i teknikker til sikker håndtering og befrielse af havskildpadder.

Ændringsforslag     29

Forslag til forordning

Artikel 42 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Medlemsstaterne indsamler oplysninger om interaktioner mellem deres flåder og havskildpadder i ICCAT-fiskerier for hver redskabstype og indberetter disse til Kommissionen senest den 30. juni hvert år. Kommissionen videresender disse oplysninger til ICCAT’s sekretariat senest den 31. juli hvert år. Disse oplysninger skal omfatte:

1.  Medlemsstaterne indsamler oplysninger om interaktioner mellem deres flåder og havskildpadder i ICCAT-fiskerier for hver redskabstype og indberetter disse til Kommissionen senest den 30. juni hvert år. Kommissionen videresender straks oplysningerne til ICCAT's sekretariat og gør dem samtidigt tilgængelige for offentligheden. Disse oplysninger skal omfatte:

Ændringsforslag     30

Forslag til forordning

Artikel 42 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a)  fangstrater, redskabskarakteristika, tidspunkter og positioner, målarter og status (hvorvidt de enkelte dyr er smidt over bord døde eller genudsat levende)

a)  fangstrater, redskabskarakteristika, tidspunkter og positioner, målarter og genopretningsstatus, herunder et krav om, at alle fisk, der er døde, skal afleveres til havnemyndighederne for at forhindre ulovligt salg og med henblik på statistiske formål; fiskere, der afleverer en død havskildpaddekrop, er fritaget for de sanktioner, der pålægges ved fangst af havskildpadder.

Ændringsforslag    31

Forslag til forordning

Artikel 42 – stk. 1 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c)  hvilken type krog eller indfiltringsanordning (også i forbindelse med FAD'er) der er anvendt, type madding, krogstørrelse og -type og dyrets størrelse.

c)  hvilken type krog eller indfiltringsanordning der er anvendt, type madding, krogens eller indretningens størrelse og type og dyrets størrelse.

Ændringsforslag     32

Forslag til forordning

Artikel 42 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Kapitel VIIa

 

Artikel 42a

 

Tildeling af fiskerimuligheder

 

Generelle principper

 

I overensstemmelse med artikel 17 i forordning (EU) nr. 1380/2013 anvender medlemsstaterne gennemsigtige og objektive kriterier, herunder af miljømæssig, social og økonomisk art, når de tildeler de fiskerimuligheder, de har til rådighed, og de bestræber sig endvidere på at fordele de nationale kvoter ligeligt blandt de forskellige fartøjskategorier under særlig hensyntagen til traditionelt og ikkeindustrielt fiskeri og på at sørge for incitamenter for EU-fiskerfartøjer til at anvende selektive fiskeredskaber eller bruge fiskeriteknikker med nedsat indvirkning på miljøet.

Ændringsforslag    33

Forslag til forordning

Artikel 57 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  ICCAT's observatør har til opgave at kontrollere, at bestemmelserne i nærværende kapitel overholdes, og navnlig at kontrollere, om de omladte mængder svarer til den fangst, der er indberettet i ICCAT-omladningsopgørelsen, og til de fangster, der er registreret i fiskerfartøjets logbog.

2.  Med forbehold af artikel 73 i forordning (EF) nr. 1224/2009 har ICCAT's observatør til opgave at kontrollere, at bestemmelserne i nærværende kapitel overholdes, og navnlig at kontrollere, om de omladte mængder svarer til den fangst, der er indberettet i ICCAT-omladningsopgørelsen, og til de fangster, der er registreret i fiskerfartøjets logbog.

Ændringsforslag     34

Forslag til forordning

Artikel 61 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Medlemsstaterne sikrer sig, at observatørerne har fulgt den krævede uddannelse og godkendes, før de sendes ud som observatører. Observatørerne skal have følgende kvalifikationer:

Medlemsstaterne sikrer sig, at observatørerne har fulgt den krævede uddannelse, har tilstrækkelige kvalifikationer og godkendes, før de sendes ud som observatører. Observatørerne skal have følgende kvalifikationer:

Ændringsforslag     35

Forslag til forordning

Artikel 62 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Medlemsstaterne sørger for, at der anvendes dataindsamlingsprotokoller, som resulterer i en fyldestgørende dataindsamling, herunder om nødvendigt ved hjælp af fotoapparater eller videokameraer.

2.  Medlemsstaterne sørger for, at der anvendes dataindsamlingsprotokoller og -metoder samt specialudstyr, som resulterer i en fyldestgørende dataindsamling, herunder om nødvendigt ved hjælp af fotoapparater eller videokameraer.

Ændringsforslag    36

Forslag til forordning

Artikel 70 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1.  Senest den 30. juni hvert år sender medlemsstaterne Kommissionen en årsrapport over det foregående kalenderår med oplysninger om fiskeriet, forskning, statistikker, forvaltning, inspektionsaktiviteter og eventuelle andre relevante oplysninger.

1.  Senest den 30. juni hvert år sender medlemsstaterne Kommissionen en årsrapport over det foregående kalenderår med oplysninger om fiskeriet, forskning, statistikker, forvaltning, inspektionsaktiviteter og aktiviteter til bekæmpelse af IUU-fiskeri og eventuelle andre relevante oplysninger.

Ændringsforslag     37

Forslag til forordning

Artikel 70 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3.  Kommissionen samler de oplysninger, den modtager, og videresender dem straks til ICCAT.

3.  Kommissionen samler de oplysninger, den modtager, og videresender dem straks til ICCAT og gør dem tilgængelige for offentligheden.

Ændringsforslag    38

Forslag til forordning

Artikel 72 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Med henblik på gennemførelse i EU-lovgivningen af ændringer til de gældende ICCAT-henstillinger tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 73 med henblik på at ændre:

Med henblik på gennemførelse i EU-lovgivningen af ændringer til de gældende ICCAT-henstillinger og forudsat, at ændringerne af EU-retten ikke går ud over, hvad der er fastsat i ICCAT-henstillingerne, tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 73 med henblik på at ændre:

Ændringsforslag    39

Forslag til forordning

Artikel 73 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2.  Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 72, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra denne forordnings ikrafttræden.

2.  Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 72, tillægges Kommissionen for en periode på fem år fra datoen for denne forordnings ikrafttræden.

Ændringsforslag    40

Forslag til forordning

Artikel 73 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a.  Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

PROCEDURE I RÅDGIVENDE UDVALG

Titel

Forvaltnings-, bevarelses- og kontrolforanstaltninger, der skal anvendes i konventionsområdet for Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT)

Referencer

COM(2016)0401 – C8-0224/2016 – 2016/0187(COD)

Korresponderende udvalg

Dato for vedtagelse

PECH

22.6.2016

 

 

 

Udtalelse fra

Dato for vedtagelse

ENVI

22.6.2016

Ordfører for udtalelse

Dato for valg

Renata Briano

13.9.2016

Behandling i udvalg

27.2.2017

 

 

 

Dato for vedtagelse

21.3.2017

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

54

4

0

Til stede ved den endelige afstemning – medlemmer

Marco Affronte, Margrete Auken, Pilar Ayuso, Zoltán Balczó, Ivo Belet, Biljana Borzan, Paul Brannen, Soledad Cabezón Ruiz, Nessa Childers, Birgit Collin-Langen, Mireille D’Ornano, Miriam Dalli, Seb Dance, Angélique Delahaye, Ian Duncan, Stefan Eck, Bas Eickhout, José Inácio Faria, Francesc Gambús, Gerben-Jan Gerbrandy, Jens Gieseke, Julie Girling, Sylvie Goddyn, Françoise Grossetête, Jytte Guteland, György Hölvényi, Anneli Jäätteenmäki, Benedek Jávor, Josu Juaristi Abaunz, Karin Kadenbach, Kateřina Konečná, Urszula Krupa, Giovanni La Via, Peter Liese, Norbert Lins, Valentinas Mazuronis, Susanne Melior, Miroslav Mikolášik, Massimo Paolucci, Piernicola Pedicini, Pavel Poc, Julia Reid, Frédérique Ries, Michèle Rivasi, Annie Schreijer-Pierik, Davor Škrlec, Renate Sommer, Estefanía Torres Martínez, Nils Torvalds, Adina-Ioana Vălean, Damiano Zoffoli

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Nikolay Barekov, Nicola Caputo, Stefano Maullu, Gesine Meissner, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere (forretningsordenens art. 200, stk. 2)

Jan Keller, Arne Lietz

RESULTAT AF AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅB I RÅDGIVENDE UDVALG

54

+

ALDE

Gerben-Jan Gerbrandy, Anneli Jäätteenmäki, Valentinas Mazuronis, Frédérique Ries, Nils Torvalds

ECR

Julie Girling

EFDD

Piernicola Pedicini

ENF

Mireille D'Ornano, Sylvie Goddyn

GUE/NGL

Stefan Eck, Josu Juaristi Abaunz, Kateřina Konečná, Estefanía Torres Martínez

NI

Zoltán Balczó

PPE

Pilar Ayuso, Ivo Belet, Birgit Collin-Langen, Angélique Delahaye, José Inácio Faria, Francesc Gambús, Jens Gieseke, Françoise Grossetête, György Hölvényi, Giovanni La Via, Peter Liese, Norbert Lins, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Stefano Maullu, Miroslav Mikolášik, Annie Schreijer-Pierik, Renate Sommer, Adina-Ioana Vălean

S&D

Biljana Borzan, Paul Brannen, Soledad Cabezón Ruiz, Nicola Caputo, Nessa Childers, Miriam Dalli, Seb Dance, Jytte Guteland, Karin Kadenbach, Jan Keller, Arne Lietz, Susanne Melior, Massimo Paolucci, Pavel Poc, Damiano Zoffoli

Verts/ALE

Marco Affronte, Margrete Auken, Bas Eickhout, Benedek Jávor, Michèle Rivasi, Davor Škrlec

4

-

ECR

Nikolay Barekov, Ian Duncan, Urszula Krupa

EFDD

Julia Reid

0

0

 

 

Tegnforklaring:

+  :  for

-  :  imod

0  :  hverken/eller

PROCEDURE I KORRESPONDERENDE UDVALG

Titel

Forvaltnings-, bevarelses- og kontrolforanstaltninger, der skal anvendes i konventionsområdet for Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT)

Referencer

COM(2016)0401 – C8-0224/2016 – 2016/0187(COD)

Dato for høring af EP

17.6.2016

 

 

 

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

PECH

22.6.2016

 

 

 

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

22.6.2016

 

 

 

Ordførere

       Dato for valg

Gabriel Mato

13.9.2016

 

 

 

Behandling i udvalg

11.10.2016

10.11.2016

27.2.2017

 

Dato for vedtagelse

25.4.2017

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

20

1

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Marco Affronte, Clara Eugenia Aguilera García, Renata Briano, Alain Cadec, Richard Corbett, Linnéa Engström, Sylvie Goddyn, Carlos Iturgaiz, Werner Kuhn, António Marinho e Pinto, Gabriel Mato, Norica Nicolai, Ulrike Rodust, Remo Sernagiotto, Ricardo Serrão Santos, Ruža Tomašić, Peter van Dalen, Jarosław Wałęsa

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere

Jens Gieseke, Seán Kelly, Verónica Lope Fontagné

Til stede ved den endelige afstemning – stedfortrædere (forretningsordenens art. 200, stk. 2)

John Stuart Agnew

Dato for indgivelse

27.4.2017

ENDELIG AFSTEMNING VED NAVNEOPRÅBI KORRESPONDERENDE UDVALG

20

+

ALDE

António Marinho e Pinto, Norica Nicolai

ECR

Remo Sernagiotto, Ruža Tomašić, Peter van Dalen

ENF

Sylvie Goddyn

PPE

Alain Cadec, Jens Gieseke, Carlos Iturgaiz, Werner Kuhn, Verónica Lope Fontagné, Gabriel Mato, Jarosław Wałęsa

S&D

Clara Eugenia Aguilera García, Renata Briano, Richard Corbett, Ulrike Rodust, Ricardo Serrão Santos

VERTS/ALE

Marco Affronte, Linnéa Engström

1

-

EFDD

John Stuart Agnew

0

0

 

 

Tegnforklaring:

+  :  for

-  :  imod

0  :  hverken/eller