ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 230/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη

17.7.2017 - (COM(2016)0447 – C8-0264/2016 – 2016/0207(COD)) - ***I

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
Εισηγητής: Arnaud Danjean


Διαδικασία : 2016/0207(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A8-0261/2017
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A8-0261/2017
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 230/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη

(COM(2016)0447 – C8-0264/2016 – 2016/0207(COD))

(Συνήθης νομοθετική διαδικασία: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–  έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2016)0447),

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 2, το άρθρο 209 παράγραφος 1 και το άρθρο 212 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C8-0264/2016),

–  έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων σχετικά με την προτεινόμενη νομική βάση,

–  έχοντας υπόψη το άρθρο 294 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

–  έχοντας υπόψη τα άρθρα 59 και 39 του Κανονισμού του,

–  έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης (A8-0261/2017),

1.  εγκρίνει τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση όπως παρατίθεται κατωτέρω·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, εάν την αντικαταστήσει, της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στα εθνικά κοινοβούλια.

Τροπολογία    1

Πρόταση κανονισμού

Αιτιολογική σκέψη 6 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6α)  Η χρήση αυτού του μηχανισμού πρέπει να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και πρέπει να γίνονται τακτικές ενημερώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται δυνάμει των διατάξεών του. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάρκεια ισχύος του εν λόγω μηχανισμού περιορίζεται αυστηρά μέχρι το τέλος του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, οπότε η Επιτροπή θα αναλάβει την εκπόνηση ολοκληρωμένης διατομεακής αξιολόγησης των μέτρων που χρηματοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού σχετικά με την ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης (CBSD) και των σχετικών μέσων που χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση της CBSD. Η αναφερθείσα αξιολόγηση πρέπει να εκτιμά την εναρμόνιση των μέτρων ανάπτυξης ικανοτήτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ και τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οποιοσδήποτε μηχανισμός δημιουργείται στο μέλλον για την αντιμετώπιση της συνάρτησης ασφάλειας-ανάπτυξης πρέπει να βασίζεται στα συμπεράσματα της αξιολόγησης αυτής, να πραγματοποιείται μόνον κατόπιν ευρείας δημόσιας διαβούλευσης με πολλούς ενδιαφερομένους και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των μη στρατιωτικών ενωσιακών, τοπικών και περιφερειακών δημόσιων ή διακυβερνητικές δομών καθώς και ΜΚΟ, προκειμένου να παρέχει στήριξη σε τρίτες χώρες.

Τροπολογία    2

Πρόταση κανονισμού

Άρθρο 1 α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 1 α

 

Η ενίσχυση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρο 3α χρηματοδοτείται μέσω ανακατανομής των πιστώσεων στο πλαίσιο του τίτλου IV του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 χωρίς την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων. Η εν λόγω ανακατανομή αποκλείει τη χρήση των πιστώσεων που διατίθενται σε μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 233/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1a.

 

__________________

 

1a Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 233/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2014 περί μηχανισμού χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας την περίοδο 2014-2020.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 5 Ιουλίου 2016 νομοθετική πρόταση για την υποστήριξη της ενίσχυσης των ικανοτήτων ασφάλειας και άμυνας των χωρών εταίρων. Στόχος είναι να είναι η Ένωση σε θέση να χρηματοδοτήσει, από τον δικό της προϋπολογισμό, δραστηριότητες εκπαίδευσης, καθώς και την προμήθεια μη φονικού εξοπλισμού στις δυνάμεις ασφαλείας των τρίτων χωρών. Χάρη στη στήριξη αυτή που παρέχεται από την Ένωση στους εταίρους της θα υποστηριχθεί σε διαρκή βάση η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει η Ένωση, καθώς και η ανάπτυξη του κράτους δικαίου.

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής στοχεύει στην ενίσχυση της σχέσης μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης, η οποία καθιερώθηκε το 2003 στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια[1] («η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη») και υπενθυμίζεται έκτοτε ρητά σε όλα τα συνολικά ή θεματικά έγγραφα στρατηγικής[2].

Γίνεται αντιληπτό ότι η σύνδεση μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης αποτελεί βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ένωσης όσον αφορά τις κρίσεις και τις εξωτερικές συγκρούσεις. Λαμβανομένου υπόψη ότι η πολιτική ανάπτυξης έχει ως στόχο τη μείωση και την οριστική εξάλειψη της φτώχειας («χωρίς ανάπτυξη και εξάλειψη της φτώχειας δεν θα υπάρξει βιώσιμη ειρήνη»), η ενίσχυση των ικανοτήτων στον τομέα της ασφάλειας θεωρείται σαφώς ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Κοινοβούλιο ήταν πάντα σύμφωνο με αυτή τη θέση. Στην έκθεσή του σχετικά με την ολιστική προσέγγιση της Ένωσης[3], επικροτεί επίσης τη «σύνδεση ασφάλειας και ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει βασική αρχή για την εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης της ΕΕ».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μελλοντική κατεύθυνση της σύνδεσης μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης θα επιβεβαιωθεί εκ νέου κατηγορηματικά στην «ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη», η οποία είναι επί του παρόντος υπό αναθεώρηση.

Η πρόταση αυτή συμβάλλει στην ενίσχυση της συνοχής της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθιστά δυνατή την υλοποίηση των στόχων της συνολικής στρατηγικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Στην προτεραιότητά της αριθ. 4 «Από το όραμα στην πράξη», τονίζεται η ανάγκη να ενισχυθεί η ικανότητα των εταίρων της Ένωσης να αντιμετωπίζουν τις εξωτερικές κρίσεις.

Η ανάγκη αυτή υπενθυμίζεται επίσης στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης[4]: «Το Κοινοβούλιο επιδοκιμάζει την κοινή ανακοίνωση για τη δημιουργία ικανοτήτων, και ζητεί, όπως και το Συμβούλιο, την επείγουσα εφαρμογή της».

Τέλος, το κείμενο αυτό αποτελεί συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης του Απριλίου του 2015[5], στην οποία προσδιορίστηκαν τα κενά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων των χωρών εταίρων και τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας (ΜΤΑ). Η Ένωση διενεργεί επί του παρόντος εκτίμηση των αναγκών στις ευάλωτες χώρες, ιδίως στην Αφρική, και ο μηχανισμός συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη (IcSP) χρηματοδοτεί ήδη δράσεις στο πλαίσιο της ΜΤΑ.

Μέσω αυτής της πρότασης, η Ένωση τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της για την ανάπτυξη. Λαμβάνει υπόψη τις αναθεωρημένες οδηγίες της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ΕΑΒ) στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, οι οποίες διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ΕΑΒ) στον τομέα της ασφάλειας· λαμβάνει επίσης υπόψη την έγκριση του θεματολογίου των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030 και του οικείου στόχου βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) αριθ. 16 για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, όπου τονίζεται η ανάγκη υποστήριξης των εθνικών ιδρυμάτων που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια στις ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες.

Η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται σε μια επείγουσα ανάγκη και στις προσδοκίες των τοπικών φορέων. Εδώ και περισσότερα από 3 έτη υπάρχει πολιτική ώθηση, η οποία ωστόσο δεν έχει οδηγήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητούσε τη δημιουργία του προγράμματος «Εκπαίδευση και εξοπλισμός», το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε στην πρωτοβουλία CBSD («Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης»). Τον Δεκέμβριο του 2016 επισημάνθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ανάγκη να εγκριθεί, πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εν λόγω νομοθετική πράξη λαμβάνει τη μορφή τροποποίησης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 230/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση του IcSP περιορίζεται στην προσθήκη ενός στοιχείου που να επιτρέπει στον εν λόγω μηχανισμό να γεφυρώσει το υφιστάμενο κενό όσον αφορά την παροχή στήριξης σε όλους τους παράγοντες ασφάλειας (συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων), προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ταχεία υλοποίηση της πρωτοβουλίας CBSD στις χώρες εταίρους θα συμπληρώσει και θα βελτιώσει τον υφιστάμενο μηχανισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη αρκετά μέσα για την υποστήριξη των μη στρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας (αστυνομία) και της δικαιοσύνης με τη χρηματοδότηση ορισμένων στοιχείων εξοπλισμού (οχήματα, ασύρματοι, ...).

Δεν είναι, ωστόσο, σε θέση να παράσχει στήριξη στις στρατιωτικές δυνάμεις παρότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν την επικράτειά τους, συμμετέχοντας στην αποκατάσταση της ασφάλειας των πληθυσμών, στην επιστροφή της δημόσιας διοίκησης και στις βασικές υπηρεσίες.

Η Ένωση στερείται, επομένως, ενός χρηματοδοτικού μέσου που να μπορεί να ενεργοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά για την άμεση στήριξη των τρίτων χωρών εταίρων της στον τομέα της ασφάλειας, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Χωρίς την ικανότητα να στηρίξει τις αξιόλογες και συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων εξοπλισμού, η επίτευξη διαρκών θετικών αποτελεσμάτων όσον αφορά την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις ένοπλες δυνάμεις των τρίτων χωρών είναι εξαιρετικά δύσκολη τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η προτεινόμενη από την Επιτροπή βοήθεια, η οποία είναι τόσο αναγκαία όσο και επείγουσα, θα καλύψει τα κενά του υφιστάμενου μηχανισμού μεταξύ των προγραμμάτων που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις «μη στρατιωτικές» δυνάμεις ασφαλείας και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, μεταξύ της εκπαίδευσης η οποία μπορεί να παρέχεται από τα ευρωπαϊκά στοιχεία και της έλλειψης εξοπλισμού των τοπικών δυνάμεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να εξοπλίσει τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών εταίρων στις οποίες παρέχει εκπαίδευση στο πλαίσιο των αποστολών της.

Για παράδειγμα, με την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας θα καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση ιατρικών εγκαταστάσεων για τα στρατεύματα στο Μάλι, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη παρούσα μέσω της στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της στο Μάλι («EUTM Mali»). Θα αποκατασταθούν οι υπάρχουσες ιατρικές εγκαταστάσεις τύπου θεραπευτηρίων, ώστε να πληρούν ένα αποδεκτό επίπεδο περίθαλψης. Τα θεραπευτήρια αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν βασική υγειονομική περίθαλψη, περιλαμβανομένης της προστασίας μητέρων και παιδιών, καθώς και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η συμμετοχή στην κατασκευή νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών θα αποφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία στην ΕΕ και θα συμβάλει στην επιτυχία της ευρωπαϊκής αποστολής.

Σήμερα, αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης πλήττει την αξιοπιστία της εξωτερικής δράσης της Ένωσης, ενώ άλλοι παράγοντες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία, που δεν θέτουν με κανέναν τρόπο ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης που προωθεί η ΕΕ, ενισχύουν όλο και περισσότερο τις δράσεις τους, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα με τις αφρικανικές χώρες.

Η Επιτροπή εξετάζει διάφορες επιλογές για τη χρηματοδότηση αυτών των πρωτοβουλιών. Στην εκτίμηση επιπτώσεων[6], η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αναθεώρηση του IcSP θα ήταν, σε πρώτη φάση, η πιο κατάλληλη και η πιο αποτελεσματική επιλογή όσον αφορά την ενίσχυση των ικανοτήτων για την προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευέλικτος, επιτρέπει τη χρηματοδότηση ενός ευρέος φάσματος δράσεων, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Η αρχική μέτρια χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα συμπληρώσει τις δράσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την οικονομία. Σε αυτό το στάδιο, δεν αναμένονται επιπτώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, έστω και αν ο προϋπολογισμός αυτός θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις, λόγω των παγκόσμιων απαιτήσεων ασφάλειας, καθώς και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη ΜΤΑ.

Η παρακολούθηση αυτής της πρωτοβουλίας θα εξεταστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο μετά το 2020, καθώς και κατά την ενδιάμεση εξέταση των μέσων εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης η οποία βρίσκεται υπό προετοιμασία για τον Δεκέμβριο του 2017.

Το νομικό πλαίσιο της πρότασης είναι σαφές, αυστηρά καθορισμένο και θα επιτρέψει την αποφυγή κάθε εκτροπής.

Έχουν καθοριστεί με προσοχή διασφαλίσεις για να εξασφαλιστεί η ορθή χρήση του κανονισμού:

•  Η υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων των τρίτων χωρών θα εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες υπό σαφώς καθορισμένες περιστάσεις στις οποίες η ενίσχυση των ικανοτήτων του στρατού εξυπηρετεί αναπτυξιακό στόχο.

•  Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτή η οικονομική βοήθεια είναι συγκεκριμένες: πρέπει να δικαιολογείται από την κατάσταση που επικρατεί στην οικεία χώρα και από συμφωνία μεταξύ του τρίτου κράτους και της Ένωσης.

•  Η ίδια η βοήθεια υπόκειται σε σαφώς καθορισμένους περιορισμούς: δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές δαπάνες (συντάξεις, μισθούς), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την απόκτηση φονικού εξοπλισμού, όπως η αγορά όπλων ή πυρομαχικών, και δεν μπορεί να αφορά ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης στη μάχη.

Τέλος, είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή κατανομή των πόρων.

Επιπλέον, ο κανονισμός, όπως θα τροποποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να συνάδει πλήρως με τις νομικές απαιτήσεις των συνθηκών. Η χρηματοδότηση της ενίσχυσης των ικανοτήτων στον τομέα της ασφάλειας βάσει των άρθρων 209 και 212 της ΣΛΕΕ (δηλαδή, αφενός, η αναπτυξιακή συνεργασία και, αφετέρου, η οικονομική, χρηματοοικονομική και τεχνική συνεργασία) είναι εφικτή, όταν αυτό είναι αναγκαίο, λαμβανομένων υπόψη των στόχων αναπτυξιακής συνεργασίας της Ένωσης.

Αυτή η νομική βάση επιτρέπει να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και άλλες ευάλωτες χώρες, εφόσον πληρούνται οι καθορισθείσες προϋποθέσεις. Ο μηχανισμός θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας σε χώρες όπως το Μάλι, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Σομαλία, καθώς και σε άλλες ευάλωτες χώρες όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες (ο Νίγηρας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τρομοκρατικές επιθέσεις από το Μάλι, το Τσαντ και το Καμερούν).

Όσον αφορά τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των νέων τροποποιημένων διατάξεων, θα πρέπει να τονιστεί ότι θα τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού IcSP του 2014. Οι διατάξεις αυτές αφορούν έκτακτα μέτρα βοήθειας και προσωρινά προγράμματα δράσης (άρθρο 7), θεματικά έγγραφα στρατηγικής και πολυετή ενδεικτικά προγράμματα (άρθρο 8). Αφορούν, επίσης, την επέκταση της υποχρέωσης υλοποίησης της βοήθειας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στα μέτρα βοήθειας που σχετίζονται με την ανάπτυξη ικανοτήτων για την προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης (άρθρο 10).

Όσον αφορά τον ρόλο του Κοινοβουλίου, οι διατάξεις που ισχύουν για τον IcSP θα ισχύουν επίσης για όλες τις διατάξεις που τροποποιούνται από τον παρόντα κανονισμό. Στην περίπτωση μη προγραμματιζόμενων μέτρων, το Κοινοβούλιο ενημερώνεται μέσω τακτικών ενημερωτικών δελτίων που διαβιβάζονται από την Επιτροπή προς την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας. Στην περίπτωση προγραμματιζόμενων μέτρων, το Κοινοβούλιο εξετάζει τα σχέδια εκτελεστικών πράξεων (έγγραφο στρατηγικής, πολυετή ενδεικτικά προγράμματα, ετήσια προγράμματα δράσης), καθώς και τους διαλόγους στρατηγικής με τις υπηρεσίες της Επιτροπής και την ΕΥΕΔ πριν από κάθε πολυετή προγραμματισμό.

Ο εισηγητής θεωρεί ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι μόνο το πρώτο βήμα προς μια πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των ικανοτήτων της Ένωσης στις χώρες εταίρους. Σχεδόν ένα έτος μετά τη δημοσίευση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να εγκρίνει σύντομα το κείμενο αυτό, το οποίο αποτελεί βασικό μέσο για τη μακροπρόθεσμη στήριξη της σταθερότητας των τρίτων χωρών, της ανάπτυξης του κράτους δικαίου και της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

σύμφωνα με το άρθρο 52α παράγραφος 4 του Κανονισμού, εκ μέρους της GUE/NGL: Sabine Lösing, Miguel Urban Crespo, Javier Couso Permuy, Τάκης Χατζηγεωργίου

Η έκθεση υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής να επεκτείνει τον μηχανισμό συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη για να συμπεριλάβει την ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων. Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να παρακάμψει τους υφιστάμενους κανόνες χρηματοδότησης δυνάμει του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος εξαιρεί δραστηριότητες που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση του τομέα άμυνας και στρατιωτικών παραγόντων σε τρίτες χώρες.

Είμαστε αντίθετοι στην έκθεση, διότι:

•  Στηρίζει τη χρήση αναπτυξιακής βοήθειας για στρατιωτικούς σκοπούς·

•  απαιτεί τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ικανοτήτων για τις ένοπλες δυνάμεις·

•  ζητεί την καταβολή κονδυλίων για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση ένοπλων δυνάμεων σε τρίτες χώρες·

•  προωθεί την αμυντική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της οι οποίες θα δημιουργηθούν με τα προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ·

•  προάγει τη σύνδεση ασφάλειας με ανάπτυξη·

•  παραβιάζει το άρθρο 41 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, το οποίο απαγορεύει τη χρήση του ενωσιακού προϋπολογισμού για δαπάνες στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις του τομέα άμυνας.

Απαιτούμε:

•  Μια καθαρά μη στρατιωτική χρήση του μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα·

•  να μη χρησιμοποιείται αναπτυξιακή βοήθεια για στρατιωτικούς σκοπούς·

•  να στηριχθούν η εξάλειψη της φτώχειας, η πρόληψη των συγκρούσεων, η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και ο αφοπλισμός

•  να μη χρηματοδοτούνται στρατιωτικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να υιοθετείται αυστηρή ερμηνεία του άρθρου 41 παράγραφος 2 ΣΕΕ

  • [1]  Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας (έγγραφο 15895/03 του Συμβουλίου της 8.12.2003).
  • [2]  Παράδειγμα: Στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την ασφάλεια στο Σαχέλ, που χρονολογείται από το 2011.
  • [3]  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 σχετικά με την ολιστική προσέγγιση της ΕΕ και τις επιπτώσεις της στη συνοχή της εξωτερικής δράσης της EE (2013/2146(INI)). Κείμενα που εγκρίθηκαν, P7_TA(2014)0286.
  • [4]  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουνίου 2016 σχετικά με τις επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης - συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση (2015/2275(INI)). Κείμενα που εγκρίθηκαν, P8_TA(2016)0249.
  • [5]  Κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τίτλο «Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης - Στήριξη στους εταίρους για την αποτροπή και τη διαχείριση των κρίσεων», 28.4.2015, JOIN(2015) 17 final.
  • [6]  Εκτίμηση επιπτώσεων, Ανάπτυξη ικανοτήτων για την προώθηση της ασφάλειας και της ανάπτυξης, που συνοδεύει το έγγραφο: κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 230/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2014 για τη θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη (SWD(2016) 222 final).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τίτλος

Θέσπιση μηχανισμού συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη

Έγγραφα αναφοράς

COM(2016)0447 – C8-0264/2016 – 2016/0207(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

5.7.2016

 

 

 

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

AFET

12.9.2016

 

 

 

Γνωμοδοτικές επιτροπές

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

DEVE

12.9.2016

INTA

12.9.2016

BUDG

12.9.2016

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

INTA

31.8.2016

BUDG

31.8.2016

 

 

Εισηγητές

       Ημερομηνία ορισμού

Arnaud Danjean

13.12.2016

 

 

 

Αμφισβήτηση της νομικής βάσης

       Ημερομ. γνωμοδότησης JURI

JURI

13.7.2017

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

11.7.2017

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

48

14

4

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Lars Adaktusson, Michèle Alliot-Marie, Francisco Assis, Petras Auštrevičius, Bas Belder, Mario Borghezio, Victor Boştinaru, Elmar Brok, Klaus Buchner, James Carver, Fabio Massimo Castaldo, Lorenzo Cesa, Aymeric Chauprade, Javier Couso Permuy, Andi Cristea, Arnaud Danjean, Knut Fleckenstein, Eugen Freund, Michael Gahler, Iveta Grigule, Sandra Kalniete, Tunne Kelam, Janusz Korwin-Mikke, Andrey Kovatchev, Eduard Kukan, Ryszard Antoni Legutko, Arne Lietz, Barbara Lochbihler, Sabine Lösing, Andrejs Mamikins, Alex Mayer, David McAllister, Tamás Meszerics, Francisco José Millán Mon, Javier Nart, Ioan Mircea Paşcu, Alojz Peterle, Tonino Picula, Julia Pitera, Cristian Dan Preda, Jozo Radoš, Jordi Solé, Jaromír Štětina, Charles Tannock, László Tőkés, Miguel Urbán Crespo, Ivo Vajgl, Elena Valenciano, Geoffrey Van Orden, Hilde Vautmans, Anders Primdahl Vistisen, Boris Zala, Δημήτρης Παπαδάκης, Σοφία Σακοράφα

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Brando Benifei, Luis de Grandes Pascual, András Gyürk, Javi López, Marietje Schaake, Ernest Urtasun, Bodil Valero, Paavo Väyrynen, Marie-Christine Vergiat, Ελένη Θεοχάρους

Αναπληρωτές (άρθρο 200, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Inés Ayala Sender, Ádám Kósa

Ημερομηνία κατάθεσης

17.7.2017

ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

48

+

ALDE

 

Petras Auštrevičius, Javier Nart, Jozo Radoš, Marietje Schaake, Ivo Vajgl, Hilde Vautmans

ECR

Bas Belder, Ryszard Antoni Legutko, Charles Tannock, Eleni Theocharous, Geoffrey Van Orden, Anders Primdahl Vistisen

NI

Aymeric Chauprade

PPE

Lars Adaktusson, Michèle Alliot-Marie, Elmar Brok, Lorenzo Cesa, Arnaud Danjean, Michael Gahler, András Gyürk, Sandra Kalniete, Tunne Kelam, Andrey Kovatchev, Eduard Kukan, Ádám Kósa, David McAllister, Francisco José Millán Mon, Alojz Peterle, Julia Pitera, Cristian Dan Preda, László Tőkés, Luis de Grandes Pascual, Jaromír Štětina

S&D

Francisco Assis, Inés Ayala Sender, Brando Benifei, Victor Boştinaru, Andi Cristea, Knut Fleckenstein, Eugen Freund, Javi López, Andrejs Mamikins, Alex Mayer, Demetris Papadakis, Ioan Mircea Paşcu, Tonino Picula, Elena Valenciano, Boris Zala

14

-

EFDD

James Carver, Fabio Massimo Castaldo

GUE/NGL

Javier Couso Permuy, Sabine Lösing, Sofia Sakorafa, Miguel Urbán Crespo, Marie-Christine Vergiat

NI

Janusz Korwin-Mikke

Verts/ALE

Klaus Buchner, Barbara Lochbihler, Tamás Meszerics, Jordi Solé, Ernest Urtasun, Bodil Valero

4

0

ALDE

Iveta Grigule, Paavo Väyrynen

ENF

Mario Borghezio

S&D

Arne Lietz

Υπόμνημα των χρησιμοποιούμενων συμβόλων:

+  :  υπέρ

-  :  κατά

0  :  αποχή