SUOSITUS esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen investointisuojasopimuksen tekemisestä unionin puolesta

23.1.2020 - (05931/2019 – C9-0020/2019 – 2018/0358(NLE)) - ***

Kansainvälisen kaupan valiokunta
Geert Bourgeois Jan Zahradil

Menettely : 2018/0358(NLE)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A9-0002/2020
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A9-0002/2020
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen investointisuojasopimuksen tekemisestä unionin puolesta

(05931/2019 – C9-0020/2019 – 2018/0358(NLE))

(Hyväksyntä)

Euroopan parlamentti, joka

 ottaa huomioon esityksen neuvoston päätökseksi (05931/2019),

 ottaa huomioon luonnoksen Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan väliseksi sijoitussuojasopimukseksi (05932/2019),

 ottaa huomioon neuvoston Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan ja 218 artiklan 6 kohdan toisen alakohdan a alakohdan v alakohdan mukaisesti esittämän hyväksyntää koskevan pyynnön (C9-0020/2019),

 ottaa huomioon ...[1] antamansa päätöslauselman, joka ei liity lainsäädäntöön, esityksestä päätökseksi,

 ottaa huomioon työjärjestyksen 105 artiklan 1 ja 4 kohdan sekä 114 artiklan 7 kohdan,

 ottaa huomioon kehitysvaliokunnan lausunnon,

 ottaa huomioon kansainvälisen kaupan valiokunnan suosituksen (A9-0002/2020),

1. antaa hyväksyntänsä sopimuksen tekemiselle;

2. kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden ja Vietnamin sosialistisen tasavallan hallituksille ja parlamenteille.

 

PERUSTELUT

Euroopan unionin ja Vietnamin välinen sijoitussuojasopimus auttaa edistämään laadukkaita investointeja Vietnamin ja EU:n välillä. Sijoitussuojaa koskevassa EU:n päivitetyssä lähestymistavassa on sovitettu entistä paremmin yhteen työpaikkoja luovien investointien tehostaminen ja suojelu ja toisaalta hallitusten oikeus harjoittaa yleisen edun mukaista politiikkaa.

Koska EU:lla on Lissabonin sopimuksen nojalla yksinomainen toimivalta ulkomaisten suorien sijoitusten alalla, investointisuoja mukaan luettuna, EU:n neuvottelijat liittivät Vietnamin ja Singaporen kanssa tehtyihin vapaakauppasopimuksiin investointisuojaa koskevia määräyksiä. Nämä vapaakauppasopimukset ovat suurelta osin samankaltaisia, ja niiden oikeudellinen rakenne on samanlainen. Komissio päätti vuonna 2015 pyytää unionin tuomioistuimelta lausuntoa siitä, onko EU:lla toimivalta allekirjoittaa ja tehdä vapaakauppasopimus Singaporen kanssa itse vai tarvitaanko siihen jäsenvaltioiden osallistumista. Lausunto annettiin 16. toukokuuta 2017, ja sen perusteella ja tulevien vapaakauppasopimusten uutta rakennetta koskevien EU:n toimielinten välisten keskustelujen jälkeen Vietnamin ja Singaporen kanssa tehdyt sopimukset jaettiin EU:n yksinomaiseen toimivaltaan kuuluvaan vapaakauppasopimukseen ja jaetun toimivallan alaiseen sijoitussuojasopimukseen.

EU:n ja Vietnamin välisen sijoitussuojasopimuksen tärkeimpiä osatekijöitä ovat seuraavat:

 Tarkat sijoituksia koskevat vaatimukset, joita ovat tasa-arvoinen kohtelu, pakkolunastusten kielto, ellei niiden yhteydessä makseta viipymättä asianmukaisia korvauksia, mahdollisuus investointeihin liittyvien varojen siirtämiseen ja kotiuttamiseen, kohtuullisen ja oikeudenmukaisen kohtelun ja fyysisen turvallisuuden yleinen takaaminen, sitoumus, jonka mukaan hallitukset noudattavat omia kirjallisia ja oikeudellisesti sitovia sopimusvelvoitteitaan sijoittajaa kohtaan, ja sitoutuminen tappioiden korvaamiseen tietyissä sotaan tai aseelliseen konfliktiin liittyvissä olosuhteissa.

 Tehokas, kestävä ja puolueeton mekanismi riitojen välttämiseen ja ratkaisemiseen pysyvän kansainvälisen ja riippumattoman sijoitustuomioistuinjärjestelmän välityksellä. EU ja Vietnam nimittävät tuomioistuinjärjestelmän jäsenet ennakkoon, ja jäseniä sitovat tiukat riippumattomuus- ja rehellisyysvaatimukset. Toisessa oikeusasteessa on mahdollista hakea muutosta pysyvältä muutoksenhakutuomioistuimelta. Menettelyjen avoimuus varmistetaan julkaisemalla asiakirjat ja antamalla yleisölle pääsy istuntoihin. Lopulliset päätökset on pantava täytäntöön. Kansalliset tuomioistuimet eivät saa puuttua tuomioistuimen päätöksiin tai riitauttaa niitä. Näin taataan avoimuus ja kohtuullinen ja oikeudenmukainen kohtelu.

 Tarkat määritelmät siitä, milloin hallitukset rikkovat kohtuullisen ja oikeudenmukaisen kohtelun velvoitetta, jolloin harkinnanvaraisen tulkinnan mahdollisuus pienenee.

 Järjestelmän mahdolliselta väärinkäytöltä suojaavat toimet, kuten useiden rinnakkaisten vaateiden kielto ja mahdollisuus lähtökohtaisesti täysin perusteettomien vaateiden nopeaan hylkäämiseen. Oikeudenkäyntikulujen jakamisessa sovelletaan häviäjä maksaa ‑periaatetta.

EU:n ja Vietnamin välinen sijoitussuojasopimus on lähes samanlainen kuin EU:n ja Singaporen välinen vastaava sopimus. Sopimus on CETA-sopimuksen sijoitussuojaa koskevia määräyksiä laajempi, sillä siihen sisältyvät täysin toimiva muutoksenhakutuomioistuin ja sen jäsenten menettelysäännöt.

EU:n ja Singaporen välisen sopimuksen tavoin tämä sopimus ei sisällä erillistä kauppaa ja kestävää kehitystä koskevaa lukua. Sopimuksen johdanto-osassa on kuitenkin viittauksia kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen ja vapaakauppasopimukseen sekä niiden kauppaa ja kestävää kehitystä koskevassa luvussa vahvistettuihin arvoihin ja periaatteisiin.

Tullessaan voimaan EU:n ja Vietnamin välinen sijoitussuojasopimus korvaa Vietnamin ja EU:n eri jäsenvaltioiden välillä tällä hetkellä voimassa olevat 21 kahdenvälistä investointisopimusta.

Esittelijä suosittaa tämän sopimuksen hyväksymistä.


 

 

KEHITYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO (3.12.2019)

kansainvälisen kaupan valiokunnalle

esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen sijoitussuojasopimuksen tekemisestä unionin puolesta

(05931/2019 – C9-0020/2019 – 2018/0358(NLE))

Valmistelija: Tomas Tobé

 

 

LYHYET PERUSTELUT

EU:n ja Vietnamin välisen sijoitussuojasopimuksen tavoitteena on edistää kaupankäyntiä ja poistaa monet jäljellä olevista investointien esteistä.

 

Sopimukseen sisältyvät investointeja koskevat luvut suojaavat ehdot täyttäviä ulkomaisia sijoittajia ja näiden sijoituksia monin tavoin. Näihin sijoitussuojiin kuuluvat muun muassa ”kohtuullisen ja oikeudenmukaisen kohtelun” velvoite, samoin kuin niin kutsutut ”täysi suoja ja turva”, ”kansallinen kohtelu” ja ”suosituimmuuskohtelu”.

 

Vakaan ja ennustettavissa olevan investointiympäristön luominen on tärkeää, jotta voidaan edistää investointeja ja tukea työpaikkojen luomista Vietnamissa. Valmistelija suhtautuu myönteisesti sijoitussuojasopimuksen määräyksiin, jotka ovat parempia kuin joidenkin jäsenvaltioiden ja Vietnamin välillä tehtyjen kahdenvälisten investointisopimusten vanhemmat, ajastaan jälkeen jääneet määräykset. Erityisesti jo pitkään odotettu menettelyjen avoimuuden lisääminen on tervetullutta. Näiden määräysten noudattaminen ja tarpeen vaatiessa uudelleentarkastelu on tärkeää, jotta varmistetaan kaikille sidosryhmille täysimääräinen pääsy meneillään olevien sijoitussuojaan liittyvien riitojenratkaisutapausten tietoihin.

 

Valmistelija korostaa lisäksi, että hallitusten oikeutta säännellä yleisen edun nimissä muun muassa terveydenhuoltoa, ympäristöä, työntekijöiden oikeuksia ja veropolitiikkaa koskevia kysymyksiä noudatetaan täysimääräisesti, eikä se käytännössä tarkoita pakkolunastusta eikä oikeudenmukaisen ja tasapuolisen kohtelun rikkomista. Euroopan parlamentti on ollut eturintamassa vaatimassa sijoitussuojajärjestelmän uudistamista ja aikoo seurata edelleen erittäin tiiviisti sijoitussuojasopimusten, myös ehdotetun Vietnamin kanssa tehtävän sopimuksen, sääntelyoikeuteen liittyviä vaikutuksia ja sopimuksen mahdollisia haitallisia seurauksia. Vietnamin ja EU:n väliseen sijoitussuojasopimukseen sisältyvä investointituomioistuinjärjestelmä, mukaan lukien molempien osapuolten sitoumus suojella sääntelyoikeutta sijoittajien nostamilta kanteilta, on merkittävä edistysaskel mutta ei uudistusprosessin päätepiste.

 

Valmistelija korostaa tässä yhteydessä lisäksi, että sijoittajien velvollisuuksien on pysyttävä sijoittajien oikeuksien laajenemisen tahdissa ja että on tärkeää seurata tarkasti sijoitussuojasopimuksen määräyksiä ja sen vaikutuksia sekä sijoittajavastuun suhteellista kehittymistä.

 

Näiden ajatusten myötä valmistelija suosittaa tämän sopimuksen hyväksymistä.

******

Kehitysvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa kansainvälisen kaupan valiokuntaa suosittamaan, että parlamentti antaa hyväksyntänsä esitykselle neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan välisen sijoitussuojasopimuksen tekemisestä.


ASIAN KÄSITTELY
LAUSUNNON ANTAVASSA VALIOKUNNASSA

Otsikko

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan välinen sijoitussuojasopimus

Viiteasiakirjat

05931/2019 – C9-0020/2019 – 2018/0358(NLE)

Asiasta vastaava valiokunta

 

INTA

 

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

DEVE

15.7.2019

Valmistelija

 Nimitetty (pvä)

Tomas Tobé

4.9.2019

Valiokuntakäsittely

5.9.2019

8.10.2019

 

 

Hyväksytty (pvä)

3.12.2019

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

11

7

6

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Hildegard Bentele, Dominique Bilde, Charles Goerens, Mónica Silvana González, Pierrette Herzberger-Fofana, György Hölvényi, Martin Horwood, Rasa Juknevičienė, Beata Kempa, Pierfrancesco Majorino, Lukas Mandl, Norbert Neuser, Michèle Rivasi, Louis Stedman-Bryce, Marc Tarabella, Tomas Tobé, Miguel Urbán Crespo, Chrysoula Zacharopoulou, Bernhard Zimniok

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Alessandra Basso, Stéphane Bijoux, Marlene Mortler, Caroline Roose, Patrizia Toia

 


 

LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄ
LAUSUNNON ANTAVASSA VALIOKUNNASSA

11

+

ECR

Beata Kempa

ID

Bernhard Zimniok

PPE

Hildegard Bentele, György Hölvényi, Rasa Juknevičienė, Lukas Mandl, Marlene Mortler, Tomas Tobé

RENEW

Stéphane Bijoux, Charles Goerens, Chrysoula Zacharopoulou

 

7

-

GUE/NGL

Miguel Urbán Crespo

ID

Alessandra Basso, Dominique Bilde

NI

Louis Stedman-Bryce

VERTS/ALE

Pierrette Herzberger-Fofana, Michèle Rivasi, Caroline Roose

 

6

0

RENEW

Martin Horwood

S&D

Mónica Silvana González, Pierfrancesco Majorino, Norbert Neuser, Marc Tarabella, Patrizia Toia

 

Symbolien selitys:

+ : puolesta

- : vastaan

0 : tyhjää

 

 

 


 

ASIAN KÄSITTELY ASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA

Otsikko

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Vietnamin sosialistisen tasavallan välinen sijoitussuojasopimus

Viiteasiakirjat

05931/2019 – C9-0020/2019 – 2018/0358(NLE)

Kuuleminen / hyväksyntäpyyntö (pvä)

1.7.2019

 

 

 

Asiasta vastaava valiokunta

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

INTA

15.7.2019

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

 Ilmoitettu istunnossa (pvä)

AFET

24.10.2019

DEVE

15.7.2019

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

 Päätös tehty (pvä)

AFET

4.12.2019

 

 

 

Esittelijä(t)

 Nimitetty (pvä)

Geert Bourgeois

23.9.2019

 

 

 

Alkuperäinen esittelijä

Jan Zahradil

Valiokuntakäsittely

2.10.2019

6.11.2019

3.12.2019

 

Hyväksytty (pvä)

21.1.2020

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

26

7

6

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Nikos Androulakis, Anna-Michelle Asimakopoulou, Tiziana Beghin, Geert Bourgeois, Daniel Caspary, Anna Cavazzini, Ellie Chowns, Miroslav Číž, Arnaud Danjean, Nicola Danti, Emmanouil Fragkos, Barbara Ann Gibson, Enikő Győri, Roman Haider, Christophe Hansen, Heidi Hautala, Danuta Maria Hübner, Karin Karlsbro, Jude Kirton-Darling, Maximilian Krah, Danilo Oscar Lancini, Bernd Lange, Emmanuel Maurel, Samira Rafaela, Luisa Regimenti, Inma Rodríguez-Piñero, Massimiliano Salini, Helmut Scholz, Liesje Schreinemacher, Sven Simon, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt, Marie-Pierre Vedrenne, Jörgen Warborn, James Wells, Iuliu Winkler, Jan Zahradil

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Saskia Bricmont

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (209 art. 7 kohta)

Jordi Cañas

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

23.1.2020

 

LOPULLINEN ÄÄNESTYS NIMENHUUTOÄÄNESTYKSENÄ ASIASTA VASTAAVASSA VALIOKUNNASSA

26

+

ECR

Geert Bourgeois, Emmanouil Fragkos, Jan Zahradil

PPE

Anna-Michelle Asimakopoulou, Daniel Caspary, Arnaud Danjean, Enikő Győri, Christophe Hansen, Danuta Maria Hübner, Massimiliano Salini, Sven Simon, Jörgen Warborn, Iuliu Winkler

RENEW

Jordi Cañas, Barbara Ann Gibson, Karin Karlsbro, Samira Rafaela, Liesje Schreinemacher, Marie-Pierre Vedrenne

S&D

Nikos Androulakis, Miroslav Číž, Nicola Danti, Bernd Lange, Inma Rodríguez-Piñero, Mihai Tudose, Kathleen Van Brempt

 

7

-

GUE/NGL

Emmanuel Maurel, Helmut Scholz

S&D

Jude Kirton-Darling

VERTS/ALE

Saskia Bricmont, Anna Cavazzini, Ellie Chowns, Heidi Hautala

 

6

0

ID

Roman Haider, Maximilian Krah, Danilo Oscar Lancini, Luisa Regimenti

NI

Tiziana Beghin, James Wells

 

Symbolien selitys:

+ : puolesta

- : vastaan

0 : tyhjää

 

 

Päivitetty viimeksi: 7. helmikuuta 2020
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö