Förslag till resolution - B8-0387/2015Förslag till resolution
B8-0387/2015

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om terrorgruppen al-Shababs dödande av studenter i Kenya

27.4.2015 - (2015/2661(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen

Enrique Calvet Chambon, Petras Auštrevičius, Beatriz Becerra Basterrechea, Izaskun Bilbao Barandica, Dita Charanzová, Gérard Deprez, Marielle de Sarnez, Martina Dlabajová, José Inácio Faria, Alexander Graf Lambsdorff, Nathalie Griesbeck, Antanas Guoga, Ivan Jakovčić, Petr Ježek, Louis Michel, Javier Nart, Urmas Paet, Maite Pagazaurtundúa Ruiz, Jozo Radoš, Frédérique Ries, Robert Rochefort, Marietje Schaake, Pavel Telička, Yana Toom, Ramon Tremosa i Balcells, Johannes Cornelis van Baalen, Ivo Vajgl, Hilde Vautmans för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B8-0382/2015

Förfarande : 2015/2661(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B8-0387/2015
Ingivna texter :
B8-0387/2015
Debatter :
Antagna texter :

B8-0387/2015

Europaparlamentets resolution om terrorgruppen al-Shababs dödande av studenter i Kenya

(2015/2661(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om Kenya,

–       med beaktande av den andra översynen av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 (”Cotonouavtalet”), särskilt artiklarna 8, 11 och 26 i detta avtal,

–       med beaktande av uttalandena av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, av den 23 november 2014 om massakern på 28 civila resenärer, och av den 3 april om massakern på Garissa-universitetet,

–       med beaktande av det pressuttalande som Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd gjorde vid sitt 497:e sammanträde den 9 april 2015 om terrordådet i Garissa (Kenya),

–       med beaktande av det kenyanska flygvapnets attack på al-Shababs träningsläger i Somalia som svar på blodbadet vid Garissa-universitetet,

–       med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna,

–       med beaktande av FN:s förklaring från 1981 om avskaffande av alla former av intolerans och diskriminering på grund av religion eller trosuppfattning,

–       med beaktande av Afrikanska stadgan om mänskliga rättigheter och folkens rättigheter,

–       med beaktande av EU:s riktlinjer om internationell humanitär rätt,

–       med beaktande av artikel 123.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Jihadisternas terroristaktioner har ökat och på sista tiden har de riktats mot oskyldiga civila och handlat om att ta människor som gisslan, bomba och bränna ned hela byar och städer, utföra självmordsattacker på torg och på platser med mycket folk, vilket utmanar hela det internationella samfundet runt om i världen.

B.     Den senaste terroristattacken i Garissa (Kenya) riktades mot ungdomar, mot utbildning och således mot hela landets framtid. Ungdomar representerar löfte och fred och är de som i framtiden ska föra landets utveckling framåt. Utbildning är avgörande för kampen mot våldsbejakande extremism och fundamentalism.

C.     Barns och ungdomars rättigheter måste skyddas, och kompetens, utbildning och innovation måste stärkas för att öka de ekonomiska, sociala och kulturella möjligheterna och främja landets utveckling.

D.     Al-Shabab har ofta riktat sina aktioner mot studenter, skolor och andra utbildningsinstitutioner. I december 2009 dödade exempelvis en självmordsbombare 19 personer vid en examensceremoni för medicinstudenter i Mogadishu, och i oktober 2011 tog terroristgruppen på sig ansvaret för en bombattack som dödade 70 personer, bland annat studenter som väntade på sina examensresultat vid utbildningsministeriet i Mogadishu.

E.     I Kenya har attackerna mot civila ökat ända sedan oktober 2011 när landets styrkor gick in i södra Somalia för att delta i en operation som samordnats med somalisk militär mot ett område som kontrollerades av al-Shabab, efter det att terroristgruppen hade tagit fyra personer som gisslan, tre från Europa och en från Sydamerika (Marie Dedieu från Frankrike, Judith Tebutt från Storbritannien, Mercedes Garcia från Spanien och Pilar Bauza från Argentina).

F.     Kenyanska styrkor har sedan november 2011 ingått i Afrikanska unionens uppdrag i Somalia (Amisom) som inrättades av Afrikanska unionens freds- och säkerhetsråd den 19 januari 2007 och godkändes av FN:s säkerhetsråd den 20 februari 2007 (resolution 1744(2007)13), som nyligen har gett Afrikanska unionen grönt ljus att fortsätta sitt uppdrag tills november 2015 (resolution 2182(2014)).

G.     Etiopiens armé, och i något mindre utsträckning Ugandas armé, har på ett väsentligt sätt bidragit till kampen mot terroristgruppen al-Shabab.

H.     Terroristgruppen al-Shabab, som rättar sig efter al-Qaida, bombar och dödar regelbundet främst civila i Somalia liksom i grannländerna, bland annat i Kampala (Uganda) i juli 2010, och ännu oftare i Kenya där bara de större attackerna har fått internationell uppmärksamhet, men mindre attacker har ägt rum med jämna mellanrum.

I.      Al-Shabab tog på sig ansvaret för de attacker som utfördes i juli 2014 mot byarna Hindi, Gamba, Lamu och Tana River på Kenyas kust då mer än hundra personer avrättades, och för två attacker i distriktet Mandera i slutet av 2014 då 64 personer dödades.

J.      Den afrikanska beredskapsstyrkan är ännu inte operativ och EU har uppgett att man är berett att stödja Afrikas fredsbevarande kapacitet som en del i sin säkerhetsstrategi för Afrika.

K.     Enligt artikel 11 i AVS–EU-partnerskapsavtalet ska fredsskapande åtgärder och åtgärder för konfliktförebyggande och konfliktlösning [...] särskilt omfatta stöd till en jämnare fördelning mellan olika samhällsgrupper av de politiska, ekonomiska, sociala och kulturella möjligheter som står till buds, till förstärkning av den offentliga förvaltningens demokratiska legitimitet och effektivitet, till upprättandet av effektiva mekanismer för att på fredlig väg förena olika gruppintressen [...] och till överbryggande av klyftor mellan olika delar av samhället samt stöd till ett aktivt och väl organiserat civilt samhälle”.

1.      Europaparlamentet fördömer starkt den avsiktliga terroristattacken som utfördes av al-Shabab den 2 april 2015 i Garissa då 147 unga och oskyldiga universitetsstuderande dödades och 79 andra skadades. Parlamentet fördömer kraftigt alla kränkningar av de mänskliga rättigheterna, särskilt när människor dödas för sin religion, tro eller etniska ursprung.

2.      Europaparlamentet fördömer på nytt de räder mot flera kenyanska kustsamhällen som al-Shabab genomförde under sommaren 2014, bland annat i Mpeketoni där 50 människor avrättades. Parlamentet fördömer kraftfullt attacken mot Westgate Shopping Centre i Nairobi den 24 september 2013 där 67 döda kroppar återfanns.

3.      Europaparlamentet uttrycker sitt djupaste deltagande med familjerna till offren och med Kenyas folk och regering. Parlamentet står bakom det kenyanska folket som tvingas uppleva dessa fruktansvärda våldshandlingar.

4.      Europaparlamentet konstaterar att den bästa lösningen måste vara samordnade aktioner med andra afrikanska länder, och uppmanar vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och rådet att ta itu med säkerhets- och terroristhoten i denna region i samarbete med Afrikanska unionen, till stöd för deras viktiga insatser mot al-Shabab via Amisom.

5.      Europaparlamentet uppmanar EU att genomföra ett program för militära utbildningsuppdrag i Kenya och att tillhandahålla modern utrustning genom att samarbeta med och utbilda Kenyas militär och polis för att bekämpa terrorism och förhindra en spridning av al-Shabab.

6.      Europaparlamentet uppmanar Kenyas regering att göra allt för att respektera rättsstatens principer, mänskliga rättigheter, demokratiska principer och grundläggande friheter, och uppmanar EU att leda sin internationella partner i denna riktning och att få in ekonomiska bidrag för att stärka befintliga statliga program och genomföra ett militärsamarbete för att garantera nationell säkerhet och skapa fred och stabilitet i landet och regionen.

7.      Europaparlamentet uppmanar de kenyanska säkerhetsstyrkorna att se till att terroristhotet bemöts på ett lagenligt sätt. Parlamentet uppmanar Kenyas regering att säkerställa att flyktinglägren inom landets territorium är säkra och skyddade.

8.      Europaparlamentet uppmanar EU att utveckla sin strategi för Kenya med tydligt fokus på freds- och säkerhetsaspekter, som är nödvändiga för Kenyas utveckling och välstånd.

9.      Europaparlamentet uppmanar EU att kraftfullt stödja genomförandet av kontinentala och regionala mekanismer för konflikthantering, främst den afrikanska beredskapsstyrkan.

10.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Kenyas regering, Afrikanska unionens institutioner, den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (Igad), FN:s generalsekreterare och generalförsamling samt medordförandena i den gemensamma parlamentariska AVS–EU-församlingen.