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WRITTEN QUESTION E-5255/06
by Christoph Konrad (PPE-DE)
to the Commission

Subject: Application of motor vehicle block exemption regulation to German Mercedes-Benz 
agents

1. In its reply to my written question E-4830/05 the Commission indicated that it accepts the 
Court of Justice ruling that German Mercedes-Benz commercial agents are not authorised dealers and 
therefore do not come under the provisions of Article 81 of the EC Treaty and the motor vehicle block 
exemption regulation. However, that judgment related to the motor vehicle block exemption 
regulation which was in force up until 2003 (1475/951). Does the Commission take the view that the 
motor vehicle block exemption regulation that has been in force since 2003 (1400/20022) likewise 
does not apply to German Mercedes dealers? If so, why? If not, why not?

2. How does the Commission view the financial risks incurred by German Mercedes agents by 
virtue of the obligation to permanently keep available demonstration models and company cars and to 
operate a used car business? Are agents in an equivalent position to authorised dealers with regard to 
such risks?

3. Market-specific investments made by German Mercedes agents in order to meet distribution 
standards are identical to those of their counterparts among European authorised dealers. In the 
Commission's view, is Article 81(1) of the EC Treaty therefore applicable? If so, why? If not, why 
not?

4. Does the Commission intend, in view of the facts highlighted by these questions in relation to 
the motor vehicle block exemption regulation (1400/2002), to appeal against the abovementioned 
Court of Justice judgment?
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