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Question for written answer E-000471/2014 

to the Commission 
Rule 117 

Philip Claeys (NI) 

Subject: Loss of hospitalisation insurance if domicile obligation is not met 

Upon reaching retirement, many Belgian citizens purchase a small property in Spain in order to move 
there. Their employers often provide hospitalisation insurance, into which they have paid contributions 
for many decades. 

However, it would appear that many of these hospitalisation insurers impose the condition that the 
insured parties must reside in Belgium. Moving to Spain results in the loss of all rights. Once in Spain, 
it seems to be impossible or unaffordable to join a Spanish hospitalisation insurance scheme. Even 
insurance groups which operate in both Belgium and Spain impose this condition: moving to another 
country means a loss of all rights, and joining another scheme in Spain is impossible. 

Does the Commission think that this is compatible with the free movement of persons as laid down in 
the treaties? 

What guidelines apply to the hospitalisation insurance sector to ensure that the free movement of 
persons is respected? 

Is it lawful for hospitalisation insurers to set the condition of residing in one Member State in order for 
insurance cover to continue? 

If a Belgian citizen has paid contributions to a hospitalisation insurer in Belgium for many years, is said 
insurer therefore not obliged to guarantee any services in Spain, regardless of the choice of residence 
of the EU citizen in question?  


