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Question for written answer E-006882/2014/rev.1 

to the Commission 
Rule 130 

Ionel-Sorin Moisă (S&D) 

Subject: EU free trade agreements - EU-only or mixed agreements 

On several occasions during its mandate, the present Commission has expressed disappointment 
with regard to the Council and the Member States for opposing EU FTAs being concluded as EU-only 
agreements as proposed by the Commission (e.g. for the EU- Colombia/Peru FTA). The INTA 
committee is in favour of having clarity as to whether the areas covered by EU FTAs fall under shared 
and/or EU-exclusive competence. 

In an exchange of views with members of INTA held on 1 April 2014 at the European Parliament, 
Commissioner De Gucht specifically stated that by the end of his mandate the Commission will have 
brought a case to the ECJ against the Council concerning this issue of competence. That would finally 
make it possible to clarify whether certain provisions of EU FTAs, such as those on transport services, 
would give an FTA the status of a mixed agreement as claimed by the Council. 

1. Is the Commission still planning to do this before the end of its mandate? 

2. If so, which would be the agreement concerned? 


