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Question for written answer E-007775/2014 

to the Commission 
Rule 130 

Pavel Svoboda (PPE) 

Subject: Residence of third-country nationals in EU/Schengen Member States 

In the Commission's view, is it possible for a third-country national residing in an EU Member State on 
the basis of a long-term residence permit to then, once that permit has expired, remain without 
interruption in that same Member State on the basis of the rules on staying in the Schengen Area – 
i.e., 90 days out of 180 days? If not, would it be necessary for that foreign national to leave the 
Member State of residence as soon as possible and then to re-enter, since the relevant provisions 
connect the right to remain on the territory with the 'arrival' in that territory? 

This question mainly concerns third-country nationals for whom compulsory EU visa programmes are 
in place. 


