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Question for written answer E-007945/2014 

to the Commission 
Rule 130 

Ole Christensen (S&D) 

Subject: Regular rest periods for drivers 

Article 8(8) of Regulation (EC) No 561/2006 states that ‘daily rest periods and reduced weekly rest 
periods away from base may be taken in a vehicle’. 

In this connection, can the Commission please confirm that regular weekly rest periods may not be 
spent in a vehicle, but must be taken outside the vehicle, for example in an apartment or hotel? If the 
Commission cannot confirm this interpretation of the rules, will it explain why Article 8(8) of Regulation 
(EC) No 561/2006 expressly states that only daily rest periods and reduced weekly rest periods away 
from base may be taken in a vehicle, and why regular weekly rest periods are not mentioned in Article 
8(8)? 

If the Commission agrees that regular weekly rest periods may not be taken in the vehicle, can it also 
state – given that one of the core objectives of Regulation (EC) No 561/2006 is to improve road safety 
– what requirements the facilities where drivers are to spend their regular weekly rest periods must 
fulfil? 


