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Question for written answer E-009042/2014 

to the Council 
Rule 130 

Beatrix von Storch (ECR) 

Subject: Legal basis for events hosted by the Council Presidency 

In its answer P-006401/2014, the Council failed to answer the following question: on what scientific or 
political definition of the word ‘gender’ is the Council basing the gender events organised by the Italian 
Presidency?  Would the Council answer the question? 

In its answer, the Presidency asserts that events it organises need not be justified by reference to a 
specific legal basis and that there is no need for information on the budgetary funding expended to be 
available.  

1. What legal basis in the Treaty absolves the Council from having to justify the events it holds with 
reference to a specific legal basis? 

In its answer P-006182/2013, the EU Commission stated that the word ‘gender’ does not appear in the 
Treaty on the Functioning of the European Union and consequently has no legal basis in Community 
law. 

2. Does the Council feel itself bound by this statement made by the Commission, or can it disregard 
the prescriptions of Community law? 

 


