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Question for written answer E-010068/2014 

to the Commission 
Rule 130 

Daniela Aiuto (EFDD), Marco Valli (EFDD) and Fabio Massimo Castaldo (EFDD) 

Subject: Provisions on rest time for road haulage drivers 

The Commission’s Guidance Note 2 on Regulation 561/2006 provides that, when a vehicle is manned 
by more than one driver, a period of 45 minutes of the second driver’s ‘period of availability’ can be 
regarded as ‘break’. 

Article 4(d) of Regulation 561/2006 defines ‘break’ as any period during which a driver may not carry 
out any driving or any other work and which is used exclusively for recuperation.  

Article 4(f) of Regulation 561/2006 defines ‘rest’ as any uninterrupted period during which a driver may 
freely dispose of his time.  

1. Does the Commission not consider that treating the 45-minute period of the second driver’s 
availability as a ‘break’ denies the driver the possibility of free disposal of his time, in accordance 
with the definition? 

2. How does the Commission intend to guarantee that the driver actually does benefit from such a 
break? 

3. How does the Commission intend to guarantee the driver’s right to decide to take his break freely, 
without negative treatment by his employer as a result of making this choice?  

 


