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Question for written answer E-010198/2014 

to the Commission 
Rule 130 

Javi López (S&D), Ernest Maragall (Verts/ALE), Josep-Maria Terricabras (Verts/ALE) and Ernest 

Urtasun (Verts/ALE) 

Subject: New Spanish legislation on the aggregators' levy  

On 15 October 2014 the Spanish Parliament passed a law amending the Intellectual Property Act to 
introduce what is called an ‘aggregators’ levy’. This is a non-waivable author’s fee paid to a single 
handling body, which will collect the levy for the aggregated material even when authors and 
producers would prefer not to do so. With the introduction of this fee, aggregators will no longer have 
to obtain authorisation from publishers before aggregating extracts from their material, but will have to 
pay a non-waivable fee to some of them. 

 1. Does the Commission consider that it should be notified of the contents of Article 32(2) of the 
above-mentioned law imposing this fee? 

2. Does the Commission think that Spain’s intellectual property law, as currently worded, could limit 
the free movement of services in the internal market and infringe Article 56 TFEU and the 
Services Directive? 

3. Does the Commission consider that Article 32(2) of this law may be incompatible with Directive 
2001/29/EC on the harmonisation of certain aspects of copyright and related rights in the 
information society?  


