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Question for written answer E-011012/2014 

to the Commission 
Rule 130 

Bart Staes (Verts/ALE) 

Subject: Protection of immovable heritage as a European competence 

The term ‘environment’ used in the wording of Article 4 of the Treaty on the Functioning of the 
European Union1 can be interpreted to refer not only to the ‘natural living environment’ but also to the 
anthropogenic/cultural living environment (immovable heritage or historic environment). In other 
words, the surroundings in which people live, work and carry out recreational activities fall within the 
area of competence of the EU. This interpretation is accepted by the majority of institutions 
responsible for the administration of monuments and landscapes in the EU. If this broad interpretation 
of the term ‘environment’ in the Treaty were to be applied, it would then be absolutely essential to have 
a common EU policy for monuments, archaeology and landscapes by analogy with the natural living 
environment. 

1. What definition of the term ‘immovable heritage’ has been adopted by the EC? 

2. Does the Commission agree with the above-mentioned interpretation of the term ‘environment’? 

3. If so, does the Commission intend to set out a policy framework for immovable heritage in the 
near future containing a regulatory framework for monuments, archaeology and historic 
landscapes? 

                                                      
1  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EN. 


