Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 103kWORD 28k
23. april 2015
E-011174/2014(ASW)
Odgovor Vere Jourove v imenu Komisije
Referenčna številka vprašanja: E-011174/2014

Navedeni „zakon o javni varnosti“ se nanaša na policijske zadeve. Vzdrževanje javnega reda in miru ter varovanje notranje varnosti v državah članicah, vključno z zakoni in predpisi za nadzor demonstracij, sta v nacionalni pristojnosti in nista zajeti v pravu EU.

Kot je bilo že poudarjeno v prejšnjih odgovorih na vprašanja E-013929/2013, E-013763/2013 in P-006472/2014(1), je bila Komisija v okviru svojih pristojnosti vedno močno zavezana k zagotavljanju doslednega spoštovanja svobode izražanja in svobode zbiranja, saj sta ti svoboščini podlaga svobodne, demokratične in pluralistične družbe. Enako velja za varstvo zasebnih komunikacij. Vendar Komisija nima splošnih pristojnosti glede temeljnih pravic. Listina o temeljnih pravicah je v skladu z njenim členom 51 naslovljena na države članice in se zanje uporablja samo, kadar izvajajo pravo Unije.

Kar zadeva „takojšnje vrnitve“, Komisija pozorno spremlja zakonodajni postopek za spremembo zakona o tujcih, leta 2014 pa je izrazila pomisleke o prvotni različici zakona glede združljivosti z obveznostmi Španije v okviru zakonodaje EU na področju vračanja migrantov z neurejenim statusom. Predlog sprememb zakona je še vedno v razpravi in se lahko še spremeni. Ko bo sprejet, bo Komisija ponovno skrbno ocenila njegovo skladnost s pravom EU.

Komisija je še vedno prepričana, da bodo nacionalni organi zagotovili spoštovanje svojih obveznosti v zvezi s temeljnimi pravicami, ki izvirajo iz mednarodnih sporazumov in nacionalne zakonodaje.

(1)http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/parliamentary-questions.html

Pravno obvestilo