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Question for written answer E-000433/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Bronis Ropė (Verts/ALE) 

Subject: Validity of the application of modulation under Regulation (EC) No 73/2009 

In reply to my question E-009050/2014 of 14 November 2014, the Commission provided information 
about the sum total paid in the old Member States in 2012 subject to the application of Article 7(1) of 
Regulation (EC) No 73/2009. In short it failed to give an answer about the relationship that it believes 
to exist between the total direct payments earmarked for the old Member States and the total paid to 
the new Member States, expressing the latter as a percentage of the former. Instead it merely 
specified the percentages of the net and gross amounts of direct payments actually made in the 27 
Member States as a whole.   

To my mind, the Commission has ignored the stipulation in Article 10 of the regulation, namely that 
modulation should be applied in the new Member States only if the levels of payments in the old and 
new Member States are equal.  

It is common knowledge that the amounts of direct payments in the new and old Member States in 
2012 were not equal. From that fact, and from the figures supplied by the Commission, it may be 
inferred that modulation was not possible to apply in 2012. 

Bearing that point in mind, what steps will the Commission take to make good the harm caused by the 
misapplication of modulation? 

 


