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Question for written answer E-000886/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Pavel Svoboda (PPE) 

Subject: Residence of third-country nationals in EU/Schengen Member States following expiration 
of long-term residence permits 

We submitted a question (No E-007775/2014) concerning residence of third-country nationals who are 
not required to hold a visa in EU/Schengen Member States and whose long-term residence permits 
have expired, but who wish to continue residing in an EU/Schengen Member State pursuant to the 
rules on short-term stays. 

The purpose of our question was to gain the Commission's opinion on whether it is possible, under 
current legislation, for this third-country national to leave the territory of the Member State in which 
he/she had previously resided, since the relevant provisions link entitlement to short-term stays with 
'entry' into the territory. 

We feel that the response provided by the Commission fails to answer this question. In its response, 
the Commission states that 'before the expiration of the residence permit the person should request 
the prolongation/extension of stay from the Member State that issued the permit'. In the case of, for 
instance, an American student whose long-term residence for the purposes of study has just expired, 
he/she would be unable to apply for a prolongation of his/her long-term residence, since 1) that person 
no longer holds any title that would entitle him/her to apply for long-term residence, and 2) that person 
does not intend to remain for longer than three months in the EU/Schengen Area. 

Therefore, is it possible for that person to remain without interruption in the same EU/Schengen 
Member State even after the expiration of his/her long-term residence permit? 


