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Question for written answer E-001388/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Javier Couso Permuy (GUE/NGL) and Marina Albiol Guzmán (GUE/NGL) 

Subject: Refusal to issue European Health Insurance Cards to Spanish citizens 

In Spain over the last few years, workers with fixed-term contracts of under two years have had their 
applications for European Health Insurance Cards turned down. By way of compensation, Spain’s 
social security authorities have issued these workers with 90-day ‘provisional replacement certificates’, 
written in Spanish. Such certificates are often rejected in the European countries in which their holders 
temporarily reside. 

1. Spain’s interpretation of the legislation is that a European Health Insurance Card can be replaced 
by a certificate for temporary workers. Is this correct? 

2. Is it legal for a Member State to issue a certificate in place of a European Health Insurance card? 
If so, in what circumstances would this be justified? 

 

 


