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Question for written answer E-001473/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Sorin Moisă (S&D) 

Subject: Romanian citizens denied emergency medical services 

An increasing number of complaints are being received from Romanian citizens apparently being 
denied emergency medical treatment in other European Union Member States despite producing a 
European health insurance card. Unofficially it appears that this is because of settlement delays. Can 
the Commission clarify under what circumstances a hospital may refuse to provide emergency 
treatment to European health card holders in undeniable and manifest need thereof? Does the 
Commission agree that settlement transactions between national health insurance funds are an 
entirely separate issue that must have no bearing on individual entitlement to medical treatment, 
particularly in emergencies? Is this a correct interpretation of the rules? 


