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Question for written answer E-002192/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Therese Comodini Cachia (PPE) 

Subject: Delivery of bees by mail 

The general conditions that apply for trade in bees within the European Union are laid down in Council 
Directive 92/65/EC. Among them is a requirement that a certificate must accompany consignments of 
bees traded between Member States. 

The Maltese Parliamentary Secretary for Animal Rights, Roderick Galdes, has been reported as 
saying that individual breeders are seeking to bypass the system currently in place, ‘at times even 
receiving bees by mail’. This may have adverse effects on the industry. 

1. Has the Commission been informed by any Member State of such a practice? 

2. Has the Commission taken, or does it plan to take, any action in this regard? 


