
1050528.EN PE 550.371 

Question for written answer E-002500/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Morten Messerschmidt (ECR) 

Subject: EU requirements regarding mandatory installation of heat meters in housing corporation 
apartments 

My attention has been drawn by a member of the public to a housing corporation in Denmark which, 
referring to EU regulations, proposes to install digital metering of district heating in all the apartments 
in its section of a building. 

At present, the radiators in these 206 rented apartments are read manually once a year. A few years 
ago the housing corporation wanted to introduce digital meter-reading, but at that time the 
management and residents said ‘no, thank you’, as this would have led to a significant increase in 
rent. 

Now the housing corporation has returned with the same request, stating this time that the residents 
cannot refuse as it is an EU requirement. 

Can the Commission confirm that there are EU rules on the compulsory installation of heating meters 
in housing corporation apartments? 

If so, does the Commission consider that these rules are in conformity with the subsidiarity principle? 

 


