Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 190kWORD 27k
9. april 2015
E-005596-15
Vprašanje za pisni odgovor E-005596-15
za Svet
Člen 130 poslovnika
Fabio Massimo Castaldo (EFDD) , Ignazio Corrao (EFDD) , Piernicola Pedicini (EFDD) , Tiziana Beghin (EFDD) , Laura Agea (EFDD) , Eleonora Evi (EFDD) , Laura Ferrara (EFDD) , Dario Tamburrano (EFDD) , Marco Valli (EFDD) , Giulia Moi (EFDD) , Rosa D'Amato (EFDD) , Marco Zullo (EFDD) , Marco Affronte (EFDD) , Barbara Spinelli (GUE/NGL) , Marc Tarabella (S&D) , Nicola Caputo (S&D) , Remo Sernagiotto (PPE) , Eleftherios Synadinos (NI) , Ivan Jakovčić (ALDE) , Hilde Vautmans (ALDE) , José Blanco López (S&D) , Ilhan Kyuchyuk (ALDE) , Izaskun Bilbao Barandica (ALDE) , Ivo Vajgl (ALDE) , Aldo Patriciello (PPE) , Fernando Maura Barandiarán (ALDE) , Georgios Epitideios (NI) , Elisabetta Gardini (PPE) , Michela Giuffrida (S&D) , Ivo Belet (PPE) , Igor Šoltes (Verts/ALE) , Milan Zver (PPE)

 Zadeva:  Odgovornost nogometnih klubov pri mednarodnih športnih prireditvah
 Pisni odgovor 

<NOT NUMBERED>19.</NOT NUMBERED> februarja so se v Rimu na trgu Piazza di Spagna zbrali navijači nizozemskega nogometnega moštva Feyenoord in čakali na začetek tekme z moštvom AS Roma, ki je bila istega dne zvečer.

Popoldne so nizozemski navijači vsepovsod smetili ter v vodnjak Barcaccia (ta je bil nedavno obnovljen, kar je stalo več kot 200. EUR) ob vznožju stopnišča Trinità dei Monti metali in brcali prazne steklenice.

Na območju Ville Borghese in na trgu Campo de' Fiori je prišlo do neredov in nasilja in policisti so morali napasti nizozemske huligane, da bi ponovno vzpostavili red.

Poleg tega je bilo hudo poškodovanih 15 od 26 avtobusov, ki jih je podjetje Atac zagotovilo za prevoz do stadiona, in teh avtobusov še vedno ni mogoče uporabiti za javne prevoze.

Ali lahko Svet, glede na navedeno, odgovori na naslednja vprašanja:
V kakšni fazi je v državah članicah izvajanje evropskega delovnega programa 2014–2016 za zmanjšanje tveganj za varnost in javni red, povezanih s športnimi prireditvami, zlasti nogometnimi?
Ali se Svetu ne zdi, da bi bilo treba v programe posredovanja vključiti klavzulo o odgovornosti nogometnih klubov za škodo, ki je povzročena v povezavi z mednarodnimi športnimi prireditvami, ki zadevajo vsaj eno državo članico?
Izvirni jezik vprašanja: IT 
Pravno obvestilo