
1059207.EN PE 556.582 

Question for written answer E-006647/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Syed Kamall (ECR) 

Subject: Charge being levied in France on foreign property owners 

I have been contacted by a couple of constituents who are concerned about a charge levied on them 
upon the sale of a small second house in France. 

My constituents tell me that they sold the property for the same value as it was originally bought for, 
despite having made improvements, so they think it ought to be clear that they have not made any 
capital gains. 

My constituents further tell me that they, as foreign property owners not based in France, were 
required by their notaire to pay the sum of EUR 1 900 so that an accredited representative could attest 
to whether or not capital gains tax was due.  

My constituents say they were informed that this was due to a decree issued by the French 
Government; they are concerned about the fairness and justice of this requirement, given that it only 
applies to foreign nationals. 

1. Can the Commission confirm whether it is aware of this practice and requirement under French 
law?  

2. Is the Commission aware of whether this is a charge levied only on foreign nationals? 

3. Is this in breach of EU law, and, if so, what action is the Commission taking? 

 


