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Question for written answer E-006648/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Syed Kamall (ECR) 

Subject: Jordan's discontinued recognition of the EU CE mark for certain healthcare devices 

I have been contacted by a constituent who for a number of years has been manufacturing and 
exporting ventilators for neonatal intensive care to Jordan, among other countries. 

My constituent tells me that previously European or American regulatory approval had been accepted 
for these products, but that the Jordanian authorities now only accept FDA regulatory approved 
ventilators. My constituent further states that the EU CE mark is no longer accepted on a number of 
products, including those of my constituent’s company.  

1. Can the Commission confirm whether it is aware of this potentially discriminatory measure? 

2. If so, can the Commission also confirm that it is taking action to raise this matter with the 
Jordanian authorities? 

 


