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Question for written answer E-007673/2015 

to the Commission 
Rule 130 

Ivan Jakovčić (ALDE) 

Subject: GMO - Declaration on the product 

The law permits the marketing of products containing, consisting of or produced from genetically 
modified rapeseed, soy, corn or cotton without a specific declaration of GMO content unless its share 
exceeds 0.9 %. 

With respect to the percentage of 0.9 % of GMOs in a product, Dr Valerije Vrčak, Professor at the 
Faculty of Pharmacy and Biochemistry in Zagreb, warns that this is not a scientifically determined 
procedure but an arbitrary compromise not based on medical or toxicological research and which, 
consequently, does not guarantee the safety of the product. 

On the other hand, research shows that, in the case of products containing more than 0.9 % of GMOs, 
which is specifically declared, this information often goes undetected because the declarations are in 
small print. 

The above leads me to ask the Commission: 

1. What criteria were used when deciding that products containing less than 0.9 % of GMOs need 
not bear a specific mention of GMOs in their declaration? 

2. Is the Commission thinking of stipulating a bigger and more visible declaration of GMO content on 
products in the future so as to raise the level of consumer protection? 


