Povratak na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna pitanja
PDF 190kWORD 27k
13. srpnja 2015.
E-011253-15
Pitanje za pisani odgovor E-011253-15
upućeno Komisiji (potpredsjednici/Visokoj predstavnici)
Članak 130.
Petras Auštrevičius (ALDE) , Mark Demesmaeker (ECR) , Andrej Plenković (PPE) , Victor Boştinaru (S&D) , Johannes Cornelis van Baalen (ALDE) , Charles Tannock (ECR) , Michał Boni (PPE) , Jacek Saryusz-Wolski (PPE) , Anna Elżbieta Fotyga (ECR) , Pavel Svoboda (PPE) , Anna Maria Corazza Bildt (PPE)

 Predmet:  VP/HR — Ruska propaganda usmjerena na EU
 Pisani odgovor 

Akcijski plan o strateškoj komunikaciji, koji je potpredsjednica Komisije/Visoka predstavnica predstavila u srpnju 2015., i novoosnovani tim East StratCom treba pozdraviti kao prve korake u vezi s tim važnim pitanjem.

Međutim, treba istaknuti da je Parlament pozvao Komisiju da učini sljedeće:
pripremi komunikacijsku strategiju kao protutežu ruskoj propagandnoj kampanji usmjerenoj na EU (Rezolucija od 15. siječnja 2015. o stanju u Ukrajini),
odgovori na namjerno pristrane informacije koje se šire na raznim jezicima EU-a (Rezolucija od 10. lipnja 2015. o stanju odnosa između EU-a i Rusije).
2. Namjerava li potpredsjednica Komisije/Visoka predstavnica zadužiti tim East StratCom za razvoj Akcijskog plana koji bi bio ambiciozniji i sveobuhvatniji, a radi uspostave strateške komunikacije kao integralnog dijela sveobuhvatne politike EU-a s financijskim angažmanom Komisije i njezinim političkim nadzorom?

1. Koje će konkretne mjere potpredsjednica Komisije/Visoka predstavnica poduzeti kao odgovor na širenje propagande i kritika na račun Europske unije na jezicima EU-a, a koje se temelji na dezinformacijama (na primjer na kanalu Russia Today) koje šire ruski mediji koji se uvelike financiraju državnim sredstvima, a smješteni su u EU-u, čime se stvara platforma za političare krajnje ljevice ili krajnje desnice ili za jačanje antiameričkih teorija zavjere s ciljem podrivanja jedinstva EU-a i autoriteta europske politike, političara i medija?

Izvorni jezik pitanja: EN 
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti