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Question for written answer E-012644/2015/rev.1 

to the Commission 
Rule 130 

Richard Sulík (ECR) 

Subject: Rooting phones and warranties 

The general terms and conditions of some retailers and manufacturers indicate that adjusting the 
access rights (known as 'rooting') of a device leads to the automatic voiding of the warranty, even 
without the retailer or manufacturer having to prove that the device was damaged as a result of the 
rooting.  

Does the Commission believe that Directive 1999/44/EC is sufficient to protect consumers in such 
situations? 

Can the Commission see legal issues connected with the sale of rooted phones? 


