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Question for written answer E-001381/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Cătălin Sorin Ivan (S&D) 

Subject: Regulation (EC) No 924/2009 on cross-border payments in the Community 

Regulation (EC) No 924/2009 on cross-border payments in the Community eliminates the differences 
in charges for cross-border and national payments in euro. It applies to payments in euro in all EU 
Member States. The basic principle is that the charges for payment transactions offered by a payment 
service provider (e.g. your bank) have to be the same for a payment of the same value, regardless of 
whether the payment is national or cross-border. 

The regulation applies to all electronically processed payments, including credit transfers, direct debits 
and cash withdrawals at cash dispensers (ATMs), payments by means of debit and credit cards, and 
money remittance. 

What measures is the Commission taking to implement this regulation and ensure that banks 
operating in the European Union do not charge additional costs for the operations mentioned above? 

 


