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Rule 130 

Morten Messerschmidt (ECR) 

Subject: The ePrivacy directive and 'cookies' 

The ePrivacy directive – more specifically Article 5(3) thereof – requires prior informed consent for 
storage of or access to information stored on a user’s terminal equipment. In other words, users have 
to be asked if they agree to most cookies and similar technologies (e.g. web beacons, Flash cookies, 
etc.) before the site starts to use them. 

Having now lived with this regulation for some years, the questioner feels it is time for the Commission 
to assess whether the goals of the directive have been achieved and whether the burden to the PC 
user is proportionate to the original intentions. 

Many people experience great irritation at the constant need to approve the use of ‘cookies’, and 
approval is often given automatically, which doesn’t actually increase security or awareness among 
users. 

Will the Commission therefore give its evaluation of this requirement and suggest whether it would be 
prepared to remove the requirement, which in many ways is more of a burden than a source of 
security? 


