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Question for written answer E-004779/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Nessa Childers (S&D) 

Subject: Mortgage Credit Directive (2014/17/EU) and EU citizens residing outside the EU 

Could the Commission confirm whether the Mortgage Credit Directive in any way precludes financial 
institutions operating in the euro area from extending mortgage credit to EU citizens not residing in the 
EU at the time they apply for mortgage credit, and whose income is earned in a currency other than 
the euro? 

If this is the case, could the Commission further clarify whether such a financial institution can invoke 
such a provision to deny mortgage credit to a prospective customer whose application was made prior 
to the date of transposition of the above directive into the legislation of the Member State where the 
financial institution operates and where the application was made? 

 


