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Question for written answer E-005198/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Cătălin Sorin Ivan (S&D) 

Subject: Employment of persons with disabilities 

According to the provisions regarding the protection and promotion of the rights of persons with 
disabilities, persons with disabilities should constitute 4% of the total workforce of legal, public or 
private entities that have at least 50 employees. Companies that do not employ persons with 
disabilities in accordance with these provisions may choose to meet one of the following requirements: 

(a) to pay the State each month an amount corresponding to 50 % of the country’s minimum basic 
gross salary multiplied by the number of jobs for which they did not employ persons with 
disabilities; 

(b) to purchase products or services from authorised protected companies, on a partnership basis, of 
an amount equivalent to that owed to the state budget.  

1. Does the Commission have data regarding the number of persons with disabilities in the 
European Union who fall within this category? 

2. What solutions does the Commission propose for the employers in the Member States of the EU, 
so that instead of paying penalties to the State, they can choose to invest this money in the 
professional training of persons with disabilities, and subsequently in their employment? 


