Povratak na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna pitanja
PDF 189kWORD 16k
12. srpnja 2016.
E-005661-16
Pitanje za pisani odgovor E-005661-16
upućeno Komisiji (potpredsjednici/Visokoj predstavnici)
Članak 130.
Javier Nart (ALDE) , Renate Weber (ALDE) , María Teresa Giménez Barbat (ALDE) , Carolina Punset (ALDE) , Ivan Jakovčić (ALDE) , Hilde Vautmans (ALDE) , Jozo Radoš (ALDE) , Ivo Vajgl (ALDE) , Louis Michel (ALDE) , Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE) , Filiz Hyusmenova (ALDE)

 Predmet:  VP/HR — australski prihvatni centri za imigrante na otocima Manus i Nauru
 Pisani odgovor 

Australija u sklopu svoje politike obveznog zadržavanja imigranata svoje prihvatne centre trenutačno koristi za zadržavanje imigranata. Tražitelji azila koji pristignu u Australiju šalju se u otočne centre za obradu, kao što su oni na otocima Manus (na teritoriju Papue Nove Gvineje) i Nauru, kojima trenutačno upravljaju privatna poduzeća na osnovi ugovora s Ministarstvom za imigracije i zaštitu granica. U skladu sa Zakonom o migracijama iz 1958., osobe koje na taj način pristignu u Australiju klasificiraju se kao nedržavljani koji u zemlji nezakonito borave te postoji obveza njihovog obveznog zadržavanja. Međutim, australska vlada je 1954. ratificirala Konvenciju UN-a o statusu izbjeglica.

Iako je Vrhovni sud Papue Nove Gvineje u travnju 2016. donio presudu prema kojoj je ograničavanje kretanja tražitelja azila koji nisu počinili nikakvo kazneno djelo neustavno, 905 muškaraca i dalje se nezakonito drži u skučenim i nehigijenskim uvjetima.

Nadalje, australska vlada je 2015. donijela zakon kojim se zaposlenicima zabranjuje otkrivanje informacija medijima, a pristup tim kampovima dozvoljen je veoma malom broju novinara.

Kako Komisija u sklopu dijaloga s australskim vlastima planira, uzimajući u obzir izjave o ljudskim pravima iz Okvira za partnerstvo između EU-a i Australije te prije početka pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, odgovoriti na ta teška kršenja ljudskih prava?

Izvorni jezik pitanja: EN 
Pravna napomena