Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Parlementaire vragen
PDF 94kWORD 16k
12 juli 2016
E-005661-16
Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-005661-16
aan de Commissie (Vicevoorzitter/Hoge Vertegenwoordiger)
Artikel 130 van het Reglement
Javier Nart (ALDE) , Renate Weber (ALDE) , María Teresa Giménez Barbat (ALDE) , Carolina Punset (ALDE) , Ivan Jakovčić (ALDE) , Hilde Vautmans (ALDE) , Jozo Radoš (ALDE) , Ivo Vajgl (ALDE) , Louis Michel (ALDE) , Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE) , Filiz Hyusmenova (ALDE)

 Betreft:  VP/HR — Australische detentiecentra voor immigranten op de eilanden Manus en Nauru
 Schriftelijk antwoord 

In het kader van het beleid van Australië van verplichte detentie voor immigranten worden Australische detentiecentra momenteel gebruikt om immigranten vast te houden. Na binnenkomst in Australië worden asielzoekers naar een verwerkingscentrum op een afgelegen eiland gestuurd, zoals het eiland Manus (op het grondgebied van Papoea-Nieuw-Guinea) en het eiland Nauru. Deze centra worden momenteel gerund door particuliere ondernemingen waarmee de afdeling Immigratie en grensbewaking een contract heeft gesloten. Krachtens de migratiewet van 1958 worden mensen die op deze manier arriveren, gezien als illegale niet-staatsburgers en onderworpen aan verplichte detentie. Desalniettemin heeft de regering van Australië in 1954 het VN-Verdrag betreffende de status van vluchtelingen geratificeerd.

Hoewel het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea de vrijheidsbeperking van asielzoekers die geen misdaden hebben begaan in april 2016 ongrondwettelijk heeft verklaard, worden 905 personen nog altijd illegaal vastgehouden onder beperkte en slechte hygiënische omstandigheden.

Bovendien heeft de regering van Australië in 2015 een wet vastgesteld die werknemers verbiedt informatie te verstrekken aan de media, en heeft slechts een gering aantal journalisten de kampen mogen bezoeken.

Hoe denkt de Commissie, gezien de verklaringen over mensenrechtenkwesties zoals vervat in het partnerschapskader EU-Australië van 2008, en zo voor de opening van de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst, deze ernstige schendingen van de mensenrechten aan de kaak te stellen in haar dialoog met de Australische autoriteiten?

Oorspronkelijke taal van de vraag: EN 
Juridische mededeling