Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 187kWORD 16k
12. julij 2016
E-005661-16
Vprašanje za pisni odgovor E-005661-16
za Komisijo (podpredsednica/visoka predstavnica)
Člen 130 poslovnika
Javier Nart (ALDE) , Renate Weber (ALDE) , María Teresa Giménez Barbat (ALDE) , Carolina Punset (ALDE) , Ivan Jakovčić (ALDE) , Hilde Vautmans (ALDE) , Jozo Radoš (ALDE) , Ivo Vajgl (ALDE) , Louis Michel (ALDE) , Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE) , Filiz Hyusmenova (ALDE)

 Zadeva:  VP/HR – Avstralski centri za pridržanje priseljencev na otokih Manus in Nauru
 Pisni odgovor 

Avstralija svoje objekte za pridržanje priseljencev uporablja za pridržanje ljudi na podlagi svoje politike o obveznem pridržanju priseljencev. Prosilce za azil, ki prispejo v Avstralijo, pošljejo v centre za obravnavanje prošenj na tuja ozemlja, kot sta otoka Manus (del ozemlja Papue Nove Gvineje) in Nauru, ki jih po pogodbi z ministrstvom za priseljevanje in zaščito meja upravljajo zasebna podjetja. Osebe, ki na ta način prispejo v državo, se v skladu z migracijskim zakonom iz leta 1958 razvrščajo med tujce, ki so v državi nezakonito in jih je treba obvezno pridržati, čeprav je avstralska vlada leta 1954 ratificirala Konvencijo OZN o statusu beguncev.

Vrhovno sodišče Papue Nove Gvineje je aprila 2016 razsodilo, da je neustavno omejevati gibanje prosilcev za azil, ki niso storili kaznivega dejanja, kljub temu pa je 905 oseb še vedno nezakonito pridržanih v natrpanih prostorih in v slabih higienskih razmerah.

Avstralska vlada je poleg tega leta 2015 sprejela zakonodajo, ki uslužbencem teh centrov ne dovoljuje razkritja informacij medijem, zelo malo novinarjev pa je imelo dostop do teh centrov.

Kako namerava Komisija glede na izjave o človekovih pravicah v partnerskem okviru EU-Avstralija iz leta 2008 in glede na to, da se bodo začela pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu, v dialogu z avstralskimi oblastmi obravnavati te grobe kršitve človekovih pravic?

Izvirni jezik vprašanja: EN 
Pravno obvestilo