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Question for written answer E-006958/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Josep-Maria Terricabras (Verts/ALE) 

Subject: Modifying VAT for feminine hygiene products (II) 

In its answer of 31 July 2016 to my written question on modifying VAT for feminine hygiene products 
(E-004689/2016), the Commission acknowledges that ‘already now the VAT Directive allows Member 
States to levy a reduced rate to women's sanitary protection items. Nevertheless, most Member States 
currently do not avail themselves of this opportunity and tax such products at the standard rate’. 

It should be borne in mind that women across the European Union are affected by a gender pay gap 
amounting to around 16.3% (2013), reaching 29.9% in some Member States such as Estonia, and 
standing at 21.6% in Germany and 23% in Austria1. 

The Commission’s action plan towards a single European VAT area aims to provide increased 
flexibility for Member States with respect to reduced rates of VAT. 

Is the Commission not considering including in its legislative proposal a mechanism to promote 
reduced VAT on feminine hygiene products, given that they are essential items for such a significant 
proportion of the European population? 

What view does the Commission take of measures such as the authorisation for Member States which 
already have super-reduced VAT in their legislation to include feminine hygiene products in this 
category, and thereby help reduce the cost of these essential items for women in Europe? 

                                                      
1  http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/document/index_en.htm#pay 


