Question for written answer E-007314/2016
to the Commission

Rule 130

Franck Proust (PPE)

Subject: Qualifications held by dental surgeons and freedom of movement

A study carried out as part of a dissertation at the Université de Rennes suggests that 10% of qualified
dental surgeons in Europe had never carried out a medical procedure on a patient prior to obtaining
their diploma. If corroborated, the study would reveal a real risk to patients and public health in
Europe. In any case, it raises serious doubts with regard to common minimum qualifications required
by law. It is obvious that gaining experience on patients before practising professionally must be a
requirement in training dental surgeons and all those pursuing a profession related to human surgery,
given that all graduates from the EU have the right to move freely and live in any Member State.

1. With regard to the rules governing professions, in particular those on the recognition of
professional qualifications, can the Commission say whether practice on patients is included in
the 5 000 hours of training required?

2. If not, can the Commission revise these rules soon?
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