
1111779.EN PE 595.070 

Question for written answer E-009203/2016 

to the Commission 
Rule 130 

Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE) 

Subject: Infringement of the right to freedom of assembly in Poland 

The Polish Parliament, on a proposal from the ruling Law and Justice party (PiS), has recently 
approved at first reading a bill seeking to restrict the right to freedom of assembly. The bill contains a 
number of broad concepts that enable the government to authorise demonstrations in line with 
arbitrary criteria. This goes against the Polish Constitution. 

The Commission has acknowledged on a number of occasions that there is a systemic threat to the 
rule of law in Poland, following the adoption by the Polish Government of a number of laws and 
reforms, including the legislation that has affected the Constitutional Court. At the same time, the 
Polish authorities have so far ignored recommendations issued by the EU institutions. 

Bearing the above situation in mind: 

1. Does the Commission take the view that the bill – if adopted as it currently stands – chimes with 
the values referred to in Article 2 of the Treaty on European Union (TEU)? 

2. If not, will it be submitting a proposal to the Council under Article 7 TEU to determine whether 
there is a clear risk of a serious breach by Poland of the values referred to in Article 2 TEU? 


