Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 103kWORD 29k
28 iunie 2017
E-001542/2017(ASW)
Răspuns dat de dna vicepreședinte Mogherini în numele Comisiei
Referința întrebării: E-001542/2017

UE nu organizează și nici nu preconizează să organizeze returnarea migranților și a solicitanților de azil din statele membre ale UE către Libia. Măsurile prevăzute urmăresc consolidarea capacității Libiei de a-și controla frontiera de sud și apele teritoriale, promovând în același timp drepturile omului. Drepturile omului și tratarea corectă a migranților sunt, de asemenea, elemente importante atât ale formării asigurate pentru paza de coastă și forțele navale libiene de către EU NAVFOR MED operațiunea SOPHIA, cât și ale Misiunii UE de asistență la frontieră (EUBAM) în Libia.

UE finanțează instruirea pazei de coastă libiene și sprijină gestionarea migrației bazată pe drepturi în Libia. În februarie 2016, mandatul EUBAM a fost modificat pentru a prevedea o eventuală misiune civilă de consolidare a capacităților și de management al crizei în domeniile cooperării polițienești/statului de drept/gestionării frontierelor, care va oferi consiliere și formare autorităților libiene.

Recent, Fondul fiduciar de urgență pentru Africa(1) a adoptat un program de 90 milioane EUR pentru consolidarea protecției și a rezilienței migranților, a refugiaților și a comunităților-gazdă din Libia. Programul, pus în aplicare de Organizația Internațională pentru Migrație, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Societatea germană pentru cooperare internațională (Gesellschaft für International Zusammenarbeit), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Înaltul Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați, va include, printre altele, o componentă referitoare la protecția tuturor persoanelor care au nevoie de asistență (migranți, refugiați, persoane strămutate intern și persoane returnate) și la promovarea alternativelor la luarea în custodie publică; returnarea voluntară asistată și reintegrarea; va promova dezvoltarea socio-economică la nivel municipal și va sprijini guvernanța locală în Libia.

În paralel, prin intermediul Instrumentului european de vecinătate, UE derulează în prezent un pachet de 120 milioane EUR pentru societatea civilă, guvernanță, sănătate, tineret și educație, migrație, sprijinirea procesului politic, securitate și mediere.

(1)Decizia Comisiei din 20.10.2015 privind constituirea unui Fond fiduciar de urgență al Uniunii Europene pentru stabilitate și pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației neregulamentare și ale strămutărilor de persoane în Africa, C (2015) 7293 final.

Notă juridică