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Question for written answer E-001935/2017 

to the Commission 
Rule 130 

Mairead McGuinness (PPE) 

Subject: Rights under the cross-border health directive 

Directive 2011/24/EU on the application of patients’ rights in cross-border healthcare, adopted in 
March 2011, has now been transposed into law in the 28 Member States. 

Article 7(4) of this directive states that the ‘costs of cross-border healthcare shall be reimbursed or 
paid directly by the Member State of affiliation’. An example of good practice would be the Scottish 
Health Secretary’s declaration that an individual patient’s ‘particular circumstances’ should be 
evaluated to determine whether a provider should be paid directly. Presently though, Member States 
require that patients pay for treatment upfront, to then be reimbursed by the Member State. This has 
meant that only the wealthiest can utilise the directive, and the poorest are placed at a disadvantage 
by not being able to access their rights under the directive.  

1. Is the Commission aware of the difficulties faced by patients trying to access the directive? What 
efforts is it making to ensure that both options for payment are being used in Member States? 

2. Can it provide guidance on when it would be appropriate and necessary for Member States to pay 
healthcare providers directly? 


