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Question for written answer E-004039/2017 

to the Commission 
Rule 130 

Jana Žitňanská (ECR) 

Subject: Charter of the Rights of Children in Hospital 

The Charter of the Rights of Children in Hospital was established in 1988. It guarantees, among other 
things, that a hospitalised child’s parents or other accompanying person can be present and be 
actively involved for the duration of the child’s hospitalisation. Unfortunately, not all Member States are 
abiding by the Charter, and parents are often only able to stay with their child in hospital if the hospital 
has the capacity and its management gives its authorisation. The presence of a parent or another 
relative should be understood as a part of the healing process that has an indisputably positive effect 
on the mental and physical of the child, and the presence of a parent should not be considered as just 
a visit. 

In this context, I would like to ask the Commission the following questions: 

Does the Commission intend to adopt initiatives in the near future to raise awareness in the Member 
States of the Charter, or other initiatives to support the implementation of a child’s right to have a 
parent present during their hospitalisation? 
Does the Commission plan to issue non-binding guidelines or binding legislation concerning the 
inclusion of the Charter of the Rights of Children in Hospital in European law? 

Does the Commission plan to include spaces for accompanying persons (suitable spaces for the 
sleeping and hygiene needs of the accompanying person within the child’s hospital room) as an ex-
ante condition for obtaining funding for the construction or reconstruction of hospitals and healthcare 
facilities from European funds? 


