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Question for written answer E-005991/2017 

to the Commission 
Rule 130 

José Blanco López (S&D) 

Subject: Dumping of waste in the Atlantic Trench 

In its answer to my question No E-004115/2017, the Commission stated that the ban on dumping of 
radioactive waste at sea had been made permanent and that Member States are obliged to carry out 
continuous monitoring of the level of radioactivity in the air, water and soil within their territory. The 
Commission itself carries out checks on Member States’ radiation monitoring installations to verify 
their operation and efficiency. 

- Does the Commission know of, or been informed by the Spanish authorities of, any plans for new 
scientific studies on the state of the waste dumped in the Atlantic Trench? 

- Have the Spanish authorities suggested to the Commission that such studies are necessary? 

- While monitoring the operation and efficiency of Spain’s radiation monitoring installations, has the 
Commission detected any irregularities or errors in Spain’s monitoring of the Atlantic Trench or its 
own territory? 


