Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
PDF 102kWORD 26k
26. huhtikuuta 2018
E-007629/2017(ASW)
Varapuheenjohtaja Federica Mogherinin komission puolesta antama vastaus
Kysymyksen viite: E-007629/2017

Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini antoi 16. marraskuuta 2017 julkilausuman ja painotti, että Kambodžan kansallisen pelastuksen puolueen (Cambodia National Rescue Party, CNRP) pakkohajottaminen oli merkittävä askel kauemmas moniarvoisuudesta ja demokratiasta. Julkilausumassa painotettiin, että vaaliprosessi, jonka ulkopuolelle pääoppositiopuolue oli mielivaltaisesti jätetty, ei ollut laillinen ja riisti äänioikeuden puolueen kannattajilta (CNRP sai 44,5 % äänistä parlamenttivaaleissa vuonna 2013 ja 43,8 % paikallisvaaleissa vuonna 2017).

Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Mogherini tapasi Kambodžan ulkoministerin ASEM-ministerikokouksen(1) yhteydessä Myanmarissa 20. marraskuuta 2017. Mogherini painotti odotuksia siitä, että päätökset oppositiojohtaja Kem Sokhan jatkuvasta vangittuna pitämisestä sekä CNRP:n hajottamisesta kumotaan pikaisesti.

Ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittaminen on osa EU:n kauppapolitiikkaa, ja se vahvistaa kauppaetuuksien oikeusperustaa. Euroopan komission yksiköt yhdessä Euroopan ulkosuhdehallinnon kanssa seuraavat Kambodžan tilannetta varmistaakseen, että EU:n yleistä tullietuusjärjestelmää (GSP) koskevan asetuksen 978/2012 edellytykset täyttyvät. Erityisen GSP-tarkkailuoperaation on tarkoitus alkaa vuonna 2018.

Euroopan komissio on jo päättänyt keskeyttää kansalliselle vaalilautakunnalle (NEC) antamansa talousavun. Tästä päätöksestä ilmoitettiin Kambodžan viranomaisille 12. joulukuuta 2017.

Demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskeva eurooppalainen rahoitusväline (EIDHR) on temaattinen rahoitusväline, jolla pyritään ilman kansallisten viranomaisten hyväksynnän tarvetta tukemaan kansalaisyhteiskunnan toimijoita silloin kun on kyse poliittisesti erityisen arkaluonteisista ihmisoikeuskysymyksistä.

(1)ASEM: Aasia-Eurooppa-kokous.

Päivitetty viimeksi: 6. kesäkuuta 2018Oikeudellinen huomautus