Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 105kWORD 26k
26 aprilie 2018
E-007629/2017(ASW)
Răspuns dat de dna vicepreședinte Mogherini în numele Comisiei
Referința întrebării: E-007629/2017

La 16 noiembrie 2017, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant/Vicepreședinte (ÎR/VP) Mogherini a făcut o declarație în care sublinia că desființarea forțată a Partidului Salvării Naționale din Cambodgia (CNRP) a însemnat un mare pas înapoi în evoluția către pluralism și democrație în această țară. Declarația a subliniat, de asemenea, că un proces electoral din care principalul partid de opoziție a fost exclus în mod arbitrar nu este legitim, privându-i de drepturi pe cetățenii care sprijineau CNRP (44,5 % din voturi la alegerile legislative din 2013 și 43,8 % din voturi la alegerile locale din 2017).

La 20 noiembrie 2017, ÎR/VP Mogherini s-a întâlnit cu ministrul de externe al Cambodgiei în marja reuniunii ministeriale ASEM(1) din Myanmar. Ea a insistat că se așteaptă la eliberarea liderului opoziției, Kem Sokha și la anularea rapidă a deciziei de desființare a CNRP.

Respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale face parte din politica comercială a UE și stă la baza temeiului juridic al preferințelor noastre comerciale. Serviciile Comisiei, în cooperare cu Serviciul European de Acțiune Externă, monitorizează situația din Cambodgia pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile din Regulamentul nr. 978/2012 privind sistemul generalizat de preferințe al UE (SGP). În cursul anului 2018 se va efectua o misiune de monitorizare SGP dedicată.

În ceea ce privește asistența financiară, Comisia Europeană a decis deja să-și suspende sprijinul pentru Comisia Electorală Națională (NEC). Decizia a fost comunicată autorităților din Cambodgia la 12 decembrie 2017.

Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului (IEDDO) este un instrument tematic de finanțare destinat actorilor societății civile aflați în contexte politice extrem de delicate. Sprijinul se acordă pe chestiuni legate de drepturile omului și nu necesită aprobarea autorităților naționale.

(1)ASEM: Reuniunea Asia-Europa

Ultima actualizare: 6 iunie 2018Notă juridică