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Question for written answer E-007781/2017 

to the Commission 
Rule 130 

Jana Žitňanská (ECR) 

Subject: Transferability of social contributions 

The free movement of people, goods and services within the European Union also implies the 
possibility of people using social services in a Member State other than the one of which they are 
nationals. Such a possibility would be advantageous for users of social services, who would have a 
wider choice, especially if they require specialised services which may not be available in every 
Member State. Moreover, some Member States are struggling with shortages of places in social 
service facilities. Promoting mobility in this area would help compensate for the shortage of places in 
such facilities. However, in many cases people who rely on the care provided by social service 
facilities do not have enough financial resources of their own to cover the fees. Although their Member 
States often provide contributions to help them cover some of their costs, these contributions are not 
transferable to other Member States. 

In this connection: 

Is the Commission planning to link up the systems for contributions to the costs of placing people in 
social service facilities in the Member States so that a person’s country of citizenship would provide 
financial contributions for the placement of that person in a social service facility in any other Member 
State? If so, in what time frame? 


