Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 99kWORD 24k
26. april 2018
E-000030/2018(ASW)
Odgovor komisarja Güntherja Oettingerja v imenu Komisije
Referenčna številka vprašanja: E-000030/2018

Treba je pojasniti pet nesporazumov:

Profil večine netipičnih praktikantov se razlikuje od profila plačanih praktikantov (iz t. i. modre knjige). Večinoma gre za študente, ki opravljajo obvezno prakso v okviru študijskega programa, ali osebe, ki se poklicno usposabljajo.
Niso zaposleni na podlagi pogojev za zaposlitev drugih uslužbencev(1).
Komisija jih ne plačuje, saj so te prakse v prvi vrsti odobrene v njihovem interesu in ne v interesu služb, ki jih sprejmejo. Kljub temu nekateri med njimi prejemajo plačilo ali štipendijo matične institucije.
Trajanje praks je različno: od nekaj tednov (včasih nekaj dni) do nekaj mesecev.
Njihovo število ni ves čas enako, pri čemer jih je največ junija in najmanj januarja.

Komisija v prilogi pošilja število praktikantov, prisotnih na tri datume v zadnjih petih letih(2). To število niha, vendar ne narašča.

Število netipičnih praktikantov pri Generalnem direktoratu za komuniciranje se zgolj zdi visoko: to število je treba deliti s številom predstavništev Komisije, ki sprejemajo praktikante v vseh državah članicah Evropske unije. Visoko število praktikantov pri Generalnem direktoratu za konkurenco odraža veliko zanimanje tako študentov kot pravnikov praktikantov (ki jih pogosto plačuje njihova matična institucija) za ta generalni direktorat.

Po mnenju Komisije je omogočati mladim, da opravijo prakso v službah Komisije, dobra praksa, ki spodbuja dostop do trga dela.

Več generalnih direktoratov (med drugim Generalni direktorat za konkurenco) je določilo okvir za zagotovitev preglednosti. Komisija preučuje, ali bi bilo primerno vzpostaviti enoten referenčni okvir.

Glej prilogo : Priloga

(1)Pogoji za zaposlitev drugih uslužbencev Evropske unije.
(2)Gre za ročno pripravljene statistike (zato lahko vključujejo netočnosti), saj poročanje Komisije ni zasnovano za spremljanje tako specifične populacije.

Zadnja posodobitev: 14. junij 2018Pravno obvestilo