Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 100kWORD 20k
7. maj 2018
E-000745/2018(ASW)
Odgovor podpredsednice Federice Mogherini v imenu Komisije
Referenčna številka vprašanja: E-000745/2018

EU že več let odločno podpira Agencijo Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA), in sicer v političnem smislu ter s predvidljivo in zanesljivo finančno podporo.

Visoka predstavnica/podpredsednica je 15. marca 2018 sodelovala na ministrski konferenci o agenciji UNRWA v Rimu, kjer je več kot 90 držav in mednarodnih organizacij razpravljalo o načinih, kako zagotoviti finančno podporo, kako agenciji pomagati pri reševanju njene finančne krize in kako nadaljevati bistvene reforme. Na konferenci je bila izražena močna politična podpora. Mednarodna skupnost je napovedala dodatne zaveze v višini skoraj 100 milijonov USD.

EU je ponovno potrdila svojo dolgoletno zavezanost k podpiranju dejavnosti agencije UNRWA. Komisija se je odločila za zgodnejše plačilo letnega prispevka EU v višini 82 milijonov EUR(1). Ta je bil izplačan 15. marca 2018. EU se je zavezala k financiranju agencije UNRWA na podobni ravni za naslednji dve leti. Zaradi pritiska na razpoložljiva sredstva EU ne bo sposobna povečati svojega prispevka niti nadomestiti precejšnjega znižanja sredstev tretjih strani.

EU je v pričakovanju končne odločitve Združenih držav Amerike o njihovem skupnem prispevku za agencijo UNRWA v letu 2018 v svojih stikih z ameriško administracijo ponovno poudarila, da je pomembno, da vsi donatorji izpolnijo svoje zaveze.

(1)http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-1926_en.htm

Zadnja posodobitev: 8. maj 2018Pravno obvestilo