• EN - English
  • NL - Nederlands
Parlementaire vraag - E-001829/2018(ASW)Parlementaire vraag
E-001829/2018(ASW)

Antwoord van mevrouw Thyssen namens de Commissie

De Commissie zal schendingen van de arbeidsrechten, waaronder dwangarbeid, blijven aanpakken. Dat doet zij vanuit een multidimensionale benadering en in samenwerking met verscheidene belanghebbenden en internationale organisaties, zoals de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), en via haar engagement voor de kledingsector[1]. De EU streeft de ratificatie en de uitvoering van de fundamentele verdragen van de IAO na en besteedt speciale aandacht aan de snelle internationale ratificatie van het Protocol van 2014 bij het verdrag betreffende de gedwongen arbeid.

De EU-wetgeving inzake overheidsopdrachten en niet-financiële informatie[2] ondersteunt eveneens een betere eerbiediging van arbeidsrechten[3].

De Commissie verwacht van bedrijven dat zij de arbeidsnormen eerbiedigen, en dus een einde maken aan gedwongen arbeid in de kledingsector, en de nodige zorgvuldigheid in acht nemen, ongeacht waar zij actief zijn[4].

De Commissie speelt een actieve rol als facilitator van de dialoog en de uitwisseling van informatie en beste praktijken via regelmatige contacten met de voornaamste belanghebbenden in de waardeketen voor kleding, bijvoorbeeld in de OESO[5]. Specifieke projecten met financiering uit het Instrument voor ontwikkelingssamenwerking ondersteunen het maatschappelijk middenveld, private en publieke entiteiten om capaciteit op te bouwen en schendingen van de arbeidsrechten te voorkomen met corrigerende en begeleidende maatregelen. Activiteiten zijn onder meer gericht op een betere kennis en bewustwording, uitgebreidere transparantie‐ en traceerbaarheidsregelingen, met name bij uitbesteed en informeel werk[6].

De EU heeft arbeidskwesties met India op verschillende manieren aangekaart: via de mensenrechtendialoog tussen de EU en India, de universele periodieke doorlichting van 2017 of recenter met de voorzitter van de nationale mensenrechtencommissie van India. Via de Fear Wear Foundation heeft de EU ook een project gefinancierd om geweld op het werk en de uitbuiting van vrouwen in bepaalde fabrieken in de exportgerichte kledingindustrie in het zuiden van India te beperken.

Laatst bijgewerkt op: 27 juni 2018
Juridische mededeling - Privacybeleid