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Question for written answer E-004798/2018 

to the Commission 
Rule 130 

Richard Sulík (ECR) 

Subject: Employee recreational bonus in Hungary 

Under Hungarian law, an employer must provide its employees with a ‘recreational bonus’, which may 
be used to pay for domestic holiday packages, among other things, but not for foreign holidays. With a 
SZÉP card, services can be used from providers that have a contract on the basis of which they 
accept the SZÉP leisure card. The Court of Justice of the EU looked into these cards in Case C-
179/14, but it focused on other aspects of SZÉP leisure card schemes. 

Can the Commission say whether or not it is the case that an employee can only use this holiday 
bonus to cover the cost of a holiday in Hungary, but not one abroad, contrary to Article 19 of Directive 
2006/123/EC on services in the internal market, since this could be a direct or indirect discriminatory 
restriction on the granting of financial aid because the provider is established in another Member 
State, or due to the location at which the tourism service is provided? 


