Parlementaire vraag - E-005567/2018Parlementaire vraag
E-005567/2018

Strafbaarstelling van humanitaire bijstand

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord E-005567-18
aan de Commissie
Artikel 130 van het Reglement
Ernest Urtasun (Verts/ALE) , Ana Miranda (Verts/ALE) , Judith Sargentini (Verts/ALE) , Josep-Maria Terricabras (Verts/ALE) , Eva Joly (Verts/ALE) , Jean Lambert (Verts/ALE) , Bodil Valero (Verts/ALE) , Molly Scott Cato (Verts/ALE) , Pascal Durand (Verts/ALE) , Romeo Franz (Verts/ALE) , Monika Vana (Verts/ALE) , Margrete Auken (Verts/ALE) , Julia Reda (Verts/ALE) , Terry Reintke (Verts/ALE) , Sven Giegold (Verts/ALE) , Bart Staes (Verts/ALE) , Jordi Solé (Verts/ALE) , Ska Keller (Verts/ALE) , Miguel Urbán Crespo (GUE/NGL) , Tania González Peñas (GUE/NGL) , Javier Couso Permuy (GUE/NGL) , Estefanía Torres Martínez (GUE/NGL) , Maria Lidia Senra Rodríguez (GUE/NGL) , Xabier Benito Ziluaga (GUE/NGL)

In de gemeente Riace (Italië) loopt een voorbeeldig project voor de integratie van migranten. De burgemeester, Domenico Lucano, heeft een samenlevingsmodel voor vluchtelingen en de lokale gemeenschappen ontwikkeld, dat heeft geleid tot een heropleving van de bevolking en de economie van Riace. Deze week is hij aangehouden voor „het faciliteren van illegale immigratie”.

De escalatie van sancties tegen en intimidatie van verstrekkers van humanitaire hulp is een zorgwekkende tendens in Europa. Het hulpverleningspakket van de EU (Richtlijn 2002/90/EG en Kaderbesluit 2002/946/JBZ) beoogt lidstaten te verplichten strafrechtelijke sancties te nemen in verband met een breed scala aan gedragingen in een kader dat wordt gekenmerkt door juridische onduidelijkheid en rechtsonzekerheid. Artikel 1, lid 2, van de richtlijn biedt de lidstaten louter een niet-bindende optie om een uitzondering te maken op de strafbaarstelling van „humanitaire” bijstand, maar is niet van toepassing wanneer sprake is van het faciliteren van illegaal verblijf. De rechtsonzekerheid wordt nog versterkt doordat niet wordt vermeld wat het verband is met de internationale en regionale mensenrechteninstrumenten  ter zake, die voorzien in juridische verplichtingen voor staten die partij zijn en waarin vaak wordt aangedrongen op het verstrekken van bijstand aan mensen in nood.

1) Hoe is de Commissie voornemens de huidige wetgeving te herzien met het oog op meer duidelijkheid en uniformiteit door te specificeren welke vormen van facilitering de lidstaten niet strafbaar mogen stellen?

2) Is de Commissie voornemens te voorzien in een verplichte uitzondering op strafbaarstelling van „humanitaire bijstand”?

Laatst bijgewerkt op: 19 november 2018
Juridische mededeling - Privacybeleid