Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentarna vprašanja
PDF 187kWORD 18k
26. november 2018
E-005948-18
Vprašanje za pisni odgovor E-005948-18
za Komisijo
Člen 130 poslovnika
Terry Reintke (Verts/ALE) , Daniele Viotti (S&D) , Tanja Fajon (S&D) , Sophia in 't Veld (ALDE) , Marietje Schaake (ALDE) , Sirpa Pietikäinen (PPE) , Malin Björk (GUE/NGL) , Fabio Massimo Castaldo (EFDD)

 Zadeva:  Lov na homoseksualce v Tanzaniji
 Pisni odgovor 

Regionalni komisar za Dar es Salaam v Tanzaniji Paul Makonda je 29. oktobra 2018 javnosti naročil, naj prijavijo vsakogar, ki bi ga sumili homoseksualnosti, in najavil ustanovitev posebne delovne skupine za iskanje in aretacijo homoseksualcev. Na Zanzibarju je bilo aretiranih že deset moških, ki so jih pridržali in podvrgli prisilni analni preiskavi, nato pa proti varščini izpustili.

Tanzanijska vlada v zvezi s tem še ni ukrepala, izjavila je le, da gre za Makondove osebne poglede, ne pa za stališče vlade.

Ta lov na čarovnice, usmerjen proti homoseksualcem, je del cele vrste napadov na skupnost LGBT in na zagovornike človekovih pravic. Notranji minister je 25. junija 2018 zagrozil, da bo dal sodno preganjati ali deportirati vsakogar, ki bi delal za varstvo pravic oseb LGBT. Ministrstvo za zdravstvo je začasno ustavilo zagotavljanje storitev v zvezi z virusom HIV in aidsom na ravni lokalnih skupnosti in v kriznih centrih za ključne skupine prebivalstva, vključno z moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Kako EU ukrepa na terenu za podporo žrtvam teh homofobnih napadov in za zaščito ogroženih zagovornikov človekovih pravic?

Ali bo Komisija zoper Tanzanijo uvedla sankcije, na primer ustavitev pomoči ali trgovinskih ukrepov?

Izvirni jezik vprašanja: EN 
Zadnja posodobitev: 12. december 2018Pravno obvestilo